Ιστορικών διαστάσεων χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριαδης με συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη...
διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, αλλά και την ανάκτηση της κυριαρχίας και της περηφάνειας.
Και επισημαίνει, «τον Αύγουστο του 2018 μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Ελλάδα ισορροπεί και χρειάζεται να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος».
Ο κ. Ζαχαριάδης τονίζει πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντιμετώπισε το μνημόνιο ως «ευαγγέλιο» και μέσα από την σκληρή διαπραγμάτευση κατάφερε να βάλει στη συζήτηση «μεταβλητές κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως τα προγράμματα στήριξης φτωχοποιημένων νοικοκυριών». Ο διευθυντής της Κ. Ο του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται, μέσω της συνέντευξης του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ που έριξαν τη χώρα στο βαθύ «πηγάδι» με τις σπατάλες τους και τις επιπολαιότητές τους. «Η πολιτική μας, η πολιτική της κυβέρνησης έδωσε το περιθώριο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές να μην αφαιρείται η κοινωνική διάσταση στις εφαρμογές» τονίζει ο κ. Ζαχαριάδης.
Ερωτηθείς, από το Πρακτορείο, για τις δηλώσεις Βίζερ αναφορικά με την καθαρή έξοδο στος αγορές που επιδιώκει η κυβέρνηση ο Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει, «η έξοδος θα είναι έξοδος και είναι μια νίκη της χώρας που στηρίχθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όποιος παίξει με τις λέξεις είναι σαν να προσβάλει αυτόν το λαό που υπέφερε και εξακολουθεί να υποφέρει για να πάει τη χώρα του μπροστά».
Σε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογική νίκη το 2019 όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντά στο ΑΠΕ/ΜΠΕ πως ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, γνώμη και διαίσθηση, και δεν ξεχνά αυτούς που τον έφεραν σε αυτή τη κατάσταση. «Μπορούν να μάς κατηγορήσουν για λάθη, αστοχίες, υπερβολές, πράγματα που δημόσια έχει αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός (...) ο λαός θα κρίνει έχοντας πρώτα συγκρίνει. Το πρωτογενές ερώτημα των εκλογών του τέλους του 2019 θα είναι «με αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια ή με αυτούς που μας έβγαλαν από αυτά».
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, ο κ. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ πως αυτές είναι: η δουλειά μαζί με την κοινωνία για ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, μείωση της ανεργίας, κανόνες σε όλα και για όλους είναι η συνταγή που θα κάνει την επόμενη μέρα καλύτερη για την χώρα και τους πολίτες της. Νέες δράσεις, νέες μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.
Τέλος, ερωτηθείς για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ και τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Ζαχαριάδης κάνει λόγο για παράθυρο ευκαιρίας ωστόσο υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Μου θυμίζετε τον Φίλιππο Ηλιού που με κάθε ευκαιρία μας θύμιζε ότι η ιστορία δεν γράφεται με τα 'αν'. Την τελική απόφαση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα την πάρει όπως γίνεται σε όλα τα ζητήματα η Βουλή. Η συνταγματική τάξη έχει κανόνες, ας ξαναδιαβάσει το Σύνταγμα η Νέα Δημοκρατία».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και οδεύουμε προς την έξοδο από τα μνημόνια τα οποία συνολικά έχουν «πληγώσει» την ελληνική κοινωνία. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση εν όψει του Αυγούστου του 2018;
Απ.: Όπως η πτώχευση και η υπαγωγή στα μνημόνια ήταν μια εθνική τραγωδία που όλοι μας την πληρώσαμε εδώ και χρόνια και θα την πληρώνουμε για χρόνια, έτσι και η αντίστροφη διαδικασία της εξόδου και της ανάκτησης της κυριαρχίας και της περηφάνιας είναι κατά την γνώμη μου ιστορικών διαστάσεων και σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο και επίσης θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Tο καλοκαίρι του 2018 αφήνουμε πίσω τα μνημόνια, όχι την κρίση. Η τρίτη αξιολόγηση είναι η πρώτη αξιολόγηση από την υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια στην οποία δεν εμπεριέχονται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από τη σκληρή επιτήρηση, δεν θα βγούμε όμως -και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε- από τις συνθήκες ανάγκης. Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Ελλάδα ισορροπεί και χρειάζεται να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Ερ.: Τελικά αποτέλεσε το μνημόνιο δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, και ορθώς η κυβέρνηση επέλεξε αυτό το μονοπάτι;
Απ.: Αυτή η κουβέντα είναι μεγάλη και μάλλον θα απαντήσουν κατ' ουσίαν οι ιστορικοί στο μέλλον. Στο πολιτικό κομμάτι, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντιμετώπισε το μνημόνιο ως «Ευαγγέλιο», ποτέ δεν είπε «και να μην μας το είχαν επιβάλλει έπρεπε να το έχουμε εφεύρει», έδωσε και δίνει μάχες, πολλές φορές επιτυχείς, άλλοτε με αστοχίες, να αμβλυνθούν οι σκληρές και άκαμπτες πολιτικές που ζητούσαν οι δανειστές να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν. Το τρίτο πρόγραμμα όμως φαίνεται ότι «βγαίνει» κάτι που δεν συνέβη ούτε με το πρώτο, ούτε με το δεύτερο πρόγραμμα. Δεν ισχυρίζομαι ότι το δικό μας μνημόνιο είναι το «καλό» και τα προηγούμενα τα «κακά». Ισχυρίζομαι ότι με την διαπραγμάτευσή μας και την ποιοτικά διαφορετική διακυβέρνησή μας εκλογικεύτηκαν πλευρές του προγράμματος, για παράδειγμα ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων και μπήκαν στη συζήτηση μεταβλητές κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως προγράμματα στήριξης φτωχοποιημένων νοικοκυριών. Έτσι φαίνεται να βγαίνουμε με απώλειες και τραυματισμούς φυσικά από το βαθύ «πηγάδι» που μας έριξαν πριν χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις σπατάλες τους και τις επιπολαιότητές τους. Η πολιτική μας, η πολιτική της κυβέρνησης έδωσε το περιθώριο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές να μην αφαιρείται η κοινωνική διάσταση στις εφαρμογές.
Ερ.: Η κυβέρνηση επιμένει σε καθαρή έξοδο στις αγορές, ενώ πριν από λίγες μέρες ο Τόμας Βίζερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Τι απαντάτε;
Απ.: Η έξοδος θα είναι έξοδος και είναι μια νίκη της χώρας που στηρίχθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όποιος παίξει με τις λέξεις είναι σαν να προσβάλει αυτόν το λαό που υπέφερε και εξακολουθεί να υποφέρει για να πάει τη χώρα του μπροστά. Νομίζω έχει απαντήσει το Eurogroup καλοκαιριού του 2017 σε αυτό το ερώτημα με σαφήνεια. Η Ελλάδα επιδιώκει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές ενώ παράλληλα φτιάχνει ένα δικό της μαξιλαράκι ρευστότητας, ένα «κομπόδεμα» για την περίπτωση που υπάρχουν διεθνείς χρηματοπιστωτικές αναταραχές. Ας εργαστούμε όλοι, εντός και εκτός χώρας για να πετύχει αυτή η απόφαση του Eurogroup και πρωτίστως βεβαίως η κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι η μακροοικονομική πορεία της χώρας την τελευταία περίοδο έχει καθησυχάσει και τους πιο νευρικούς και απαιτητικούς συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις. H οικονομία όχι απλά αποδίδει σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά περνάει με άνεση τον πήχη, οι αγορές ομολόγων φαίνεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία να προεξοφλούν την δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται χωρίς υποβοήθηση.
Ερ.: Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2019, έτος διεξαγωγής εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε πολιτική νίκη. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα με δεδομένο ότι έχουν ψηφιστεί «σκληρά» μέτρα από τη δική σας διακυβέρνηση;
Απ.: Αυτά που λέγαμε μόλις πριν: ότι μια νέα κυβέρνηση της Αριστεράς έλυσε το γρίφο της κυκλικής κρίσης, ότι προσέφερε στη χώρα την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, γνώμη και διαίσθηση και δεν ξεχνά αυτούς που τον έφεραν σε αυτή τη κατάσταση, δεν ξεχνά την διαχείριση της περιόδου 2010-2014. Εμάς δεν μας έπιασε κανείς με την «γίδα στη πλάτη». Μπορούν να μας κατηγορήσουν για λάθη, αστοχίες, υπερβολές, πράγματα που δημόσια έχει αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός, ο μόνος πρωθυπουργός που δημοσίως έχει παραδεχτεί λάθη, αλλά κάνεις δεν μας κατηγορεί ότι βάλαμε το «δάχτυλο στο μέλι» και ότι δεν εκπροσωπήσαμε όλους τους Έλληνες. Ο λαός θα κρίνει έχοντας πρώτα συγκρίνει. Το ύψος της ανεργίας που θα είναι περίπου δέκα μονάδες κάτω από εκεί που την παραλάβαμε, την θέση και διαπραγματευτική δύναμη της χώρας και μια σειρά άλλους δείκτες. Έχουμε ακόμα πολύ χρόνο και πολύ δουλειά για να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς. Το πρωτογενές ερώτημα των εκλογών στο τέλους του 2019 θα είναι: «με αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια ή με αυτούς που μας έβγαλαν από αυτά».
Ερ.: Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται σταθερά και αυτό πλέον το ομολογούν και οι μέχρι πρόσφατα επικριτές της χώρας μας. Αυτή η βελτίωση όμως δεν έχει αποτυπωθεί στα νοικοκυριά με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος ώστε να αποδείξει η κυβέρνηση ότι η Ελλάδα επιστρέφει;
Απ.: Υπάρχει πολιτικός χρόνος που για εμάς δεν είναι εκλογικός αλλά καθημερινή μάχη για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αποκατάσταση των πληγών της χώρας. Είναι γεγονός ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο η Ελλάδα περνάει με άνεση τον πήχη. Εμείς όμως θέλουμε ανάκαμψη των δεικτών της καθημερινότητας. Δεν συμφωνώ ότι δεν αποτυπώνεται στα νοικοκυριά μια πρώτη αλλαγή κλίματος, όταν το ένα από τα δύο άνεργα παιδιά βρίσκει δουλειά έστω και με χαμηλή αμοιβή. Αυτό είναι μια πρώτη ανάσα. Δεν προσπαθώ ούτε να εξωραΐσω την πραγματικότητα, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και τη δυσαρέσκεια αλλά μην ισοπεδώνουμε τα πρώτα θετικά βήματα που έχουν γίνει. Είναι αλήθεια βέβαια ότι αυτά τα χρόνια, εξαιτίας της ύφεσης και της φοροδιαφυγής και προκειμένου να στηριχθούν ορισμένες κατηγορίες πολύ φτωχών συμπολιτών μας, ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης υπερφορολογείται, περνάει δύσκολα, διαμαρτύρεται, θέλουμε εκεί να κάνουμε παρεμβάσεις, να δώσουμε δυνατότητες, όπως επίσης πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους και για αυτούς που δε χρωστούν. Είναι μια αδικία της κρίσης αυτή και πρέπει να διορθωθεί.
Ερ.: Ποιος είναι ο ρόλος του κόμματος να βγαίνει υποστηρικτικά στην κυβέρνηση ακόμα και στις ψηφοφορίες που βρίσκονται σε διαφορετικό ιδεολογικό αξίωμα; Για παράδειγμα το ζήτημα των πλειστηριασμών, των μειώσεων συντάξεων και αφορολόγητου αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος;
Απ.: Κοιτάξτε τι σημαίνει διαφορετικό ιδεολογικό αξίωμα όταν μιλάμε για τη διάσωση της χώρας και του λαού της; Υπηρετούμε την ιδεολογία μας και την πατρίδα μας σε μια μάχη με τις συνθήκες και το εφικτό, έτσι έκανε πάντα η Αριστερά και από αυτό αντλεί και το ηθικό της πλεονέκτημα. Το κόμμα πέρα από την αυτονόητη στήριξη και βοήθεια στην κυβέρνηση, έχει ευρύτερη αποστολή. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, το κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση αλλά χρειάζεται πολλές φορές να προσπαθεί να ταρακουνήσει ή να αλλάξει το πλαίσιο. Χρειάζεται σχέδιο, μεθοδικότητα, στρατηγική, καθημερινή μάχη. Κόμμα και κυβέρνηση διαπιστώνουμε τις δυσκολίες και προσπαθούμε να τις αμβλύνουμε ή να δούμε αντίρροπα μέτρα ανακούφισης, άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι στην κεντρική της φιλοσοφία και στον κορμό της κυβέρνηση τεχνοκρατών αλλά πολιτικών στελεχών. Πέρα από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και η χώρα κατά τη γνώμη μας χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμμαχία από τα «κάτω» ώστε να αφουγκραστεί και να συνομιλήσει με όλα τα δημιουργικά και προοδευτικά ρεύματα της εποχής μας, να ανακτήσει την κοινωνική του δυναμική, να αντιμετωπίσει τις μάχες στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς φορείς ως ο κύριος πόλος μιας δημοκρατικής πανστρατιάς, χωρίς φοβίες και ταμπού.
Ερ.: Οι δηλώσεις Ζουράρι είτε σχολιάστηκαν ήπια είτε καθόλου από την κυβέρνηση και το κόμμα. Και ρωτώ γιατί δεν υπήρξε αιχμηρή στάση απέναντί του όταν έχει προσβάλει πολύ άσχημα μια μερίδα πολιτών. Γιατί το θέμα κ. Ζαχαριάδη δεν είναι οι ΠΑΕ αλλά οι φίλαθλοι των ομάδων. Και επίσης θέλω να μου πείτε εάν οι ίδιες δηλώσεις είχαν γίνει από κάποιο πολιτικό σας αντίπαλο θα ήσασταν το ίδιο ήπιος;
Απ.: Το θέμα Ζουράρι έχει κλείσει. Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής κάνει κακό σε όλους. Χρειάζονται ήπιοι τόνοι και ψυχραιμία οι λεκτικές ακρότητες δεν βοηθούν.
Ερ.: Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε σε προτεραιότητα τα θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής από εδώ και πέρα ποιες είναι οι προτεραιότητες κυβέρνησης και κόμματος;
Απ.: Να δουλέψουμε μαζί με την κοινωνία για ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, μείωση της ανεργίας, κανόνες σε όλα και για όλους είναι η συνταγή που θα κάνει την επόμενη μέρα καλύτερη για την χώρα και τους πολίτες της. Νέες δράσεις, νέες μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.
Ερ.: Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όταν ο κυβερνητικός εταίρος επιμένει ότι δεν θα στηρίξει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τη γείτονα και όταν το κλίμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις είναι πολωμένο;
Απ.:Το 2018 ανοίγει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος που απασχολεί την χώρα. Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε την τελική πρόταση και μετά να σχολιάσουμε τις όποιες τοποθετήσεις. Η βιασύνη και οι «μαντεψιές» δεν βοηθούν. Μου κάνει πάντως εντύπωση παρακολουθώντας το δημόσιο λόγο ότι όλοι εκείνοι που έλεγαν πριν από λίγους μήνες που έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πόσο δίκιο είχε στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τι κρίμα που χάθηκε τότε αυτή η ευκαιρία, σήμερα αρχίζουν και τα ...μασάνε.
Ερ.: Στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος επιμείνει στην απόφασή του για την ΠΓΔΜ, πως βλέπετε να μπορεί να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση;
Απ.: Μού θυμίζετε τον ιστορικό Φίλιππο Ηλιού που με κάθε ευκαιρία μας θύμιζε ότι η ιστορία δεν γράφεται με τα «αν». Την τελική απόφαση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα την πάρει όπως γίνεται σε όλα τα ζητήματα η Βουλή. Η συνταγματική τάξη έχει κανόνες, ας ξαναδιαβάσει το Σύνταγμα η Νέα Δημοκρατία.
Ερ.: Παρά το γεγονός ότι οι τόνοι έχουν πέσει, το προηγούμενο διάστημα παρακολουθήσαμε να ανοίγουν δύο μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης–δικαιοσύνης και κυβέρνησης-διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες αρχές που όμως επικρίθηκαν από την κυβέρνηση. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας επί του ζητήματος.
Απ.: Από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση, κάνουμε τη δουλειά μας μέσα στα θεσμικά όρια που οριοθετεί η διάκριση των εξουσιών και η λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και των ανεξάρτητων θεσμών. Όταν όλοι λειτουργούν μέσα στο όριο και στο πλαίσιο που έχει οριστεί και συμφωνηθεί όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Αν δεν μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου, όλα μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα. Αυτό χρειάζεται και η κοινωνία για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα, τη λειτουργία και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς συνολικά. Ανεξέλεγκτος δε μπορεί να είναι κανείς όποια και αν είναι η εξουσία του...
Και επισημαίνει, «τον Αύγουστο του 2018 μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Ελλάδα ισορροπεί και χρειάζεται να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος».
Ο κ. Ζαχαριάδης τονίζει πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντιμετώπισε το μνημόνιο ως «ευαγγέλιο» και μέσα από την σκληρή διαπραγμάτευση κατάφερε να βάλει στη συζήτηση «μεταβλητές κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως τα προγράμματα στήριξης φτωχοποιημένων νοικοκυριών». Ο διευθυντής της Κ. Ο του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται, μέσω της συνέντευξης του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ που έριξαν τη χώρα στο βαθύ «πηγάδι» με τις σπατάλες τους και τις επιπολαιότητές τους. «Η πολιτική μας, η πολιτική της κυβέρνησης έδωσε το περιθώριο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές να μην αφαιρείται η κοινωνική διάσταση στις εφαρμογές» τονίζει ο κ. Ζαχαριάδης.
Ερωτηθείς, από το Πρακτορείο, για τις δηλώσεις Βίζερ αναφορικά με την καθαρή έξοδο στος αγορές που επιδιώκει η κυβέρνηση ο Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει, «η έξοδος θα είναι έξοδος και είναι μια νίκη της χώρας που στηρίχθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όποιος παίξει με τις λέξεις είναι σαν να προσβάλει αυτόν το λαό που υπέφερε και εξακολουθεί να υποφέρει για να πάει τη χώρα του μπροστά».
Σε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογική νίκη το 2019 όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντά στο ΑΠΕ/ΜΠΕ πως ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, γνώμη και διαίσθηση, και δεν ξεχνά αυτούς που τον έφεραν σε αυτή τη κατάσταση. «Μπορούν να μάς κατηγορήσουν για λάθη, αστοχίες, υπερβολές, πράγματα που δημόσια έχει αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός (...) ο λαός θα κρίνει έχοντας πρώτα συγκρίνει. Το πρωτογενές ερώτημα των εκλογών του τέλους του 2019 θα είναι «με αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια ή με αυτούς που μας έβγαλαν από αυτά».
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, ο κ. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ πως αυτές είναι: η δουλειά μαζί με την κοινωνία για ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, μείωση της ανεργίας, κανόνες σε όλα και για όλους είναι η συνταγή που θα κάνει την επόμενη μέρα καλύτερη για την χώρα και τους πολίτες της. Νέες δράσεις, νέες μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.
Τέλος, ερωτηθείς για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ και τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Ζαχαριάδης κάνει λόγο για παράθυρο ευκαιρίας ωστόσο υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Μου θυμίζετε τον Φίλιππο Ηλιού που με κάθε ευκαιρία μας θύμιζε ότι η ιστορία δεν γράφεται με τα 'αν'. Την τελική απόφαση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα την πάρει όπως γίνεται σε όλα τα ζητήματα η Βουλή. Η συνταγματική τάξη έχει κανόνες, ας ξαναδιαβάσει το Σύνταγμα η Νέα Δημοκρατία».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και οδεύουμε προς την έξοδο από τα μνημόνια τα οποία συνολικά έχουν «πληγώσει» την ελληνική κοινωνία. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση εν όψει του Αυγούστου του 2018;
Απ.: Όπως η πτώχευση και η υπαγωγή στα μνημόνια ήταν μια εθνική τραγωδία που όλοι μας την πληρώσαμε εδώ και χρόνια και θα την πληρώνουμε για χρόνια, έτσι και η αντίστροφη διαδικασία της εξόδου και της ανάκτησης της κυριαρχίας και της περηφάνιας είναι κατά την γνώμη μου ιστορικών διαστάσεων και σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο και επίσης θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Tο καλοκαίρι του 2018 αφήνουμε πίσω τα μνημόνια, όχι την κρίση. Η τρίτη αξιολόγηση είναι η πρώτη αξιολόγηση από την υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια στην οποία δεν εμπεριέχονται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από τη σκληρή επιτήρηση, δεν θα βγούμε όμως -και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε- από τις συνθήκες ανάγκης. Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Ελλάδα ισορροπεί και χρειάζεται να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Ερ.: Τελικά αποτέλεσε το μνημόνιο δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, και ορθώς η κυβέρνηση επέλεξε αυτό το μονοπάτι;
Απ.: Αυτή η κουβέντα είναι μεγάλη και μάλλον θα απαντήσουν κατ' ουσίαν οι ιστορικοί στο μέλλον. Στο πολιτικό κομμάτι, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντιμετώπισε το μνημόνιο ως «Ευαγγέλιο», ποτέ δεν είπε «και να μην μας το είχαν επιβάλλει έπρεπε να το έχουμε εφεύρει», έδωσε και δίνει μάχες, πολλές φορές επιτυχείς, άλλοτε με αστοχίες, να αμβλυνθούν οι σκληρές και άκαμπτες πολιτικές που ζητούσαν οι δανειστές να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν. Το τρίτο πρόγραμμα όμως φαίνεται ότι «βγαίνει» κάτι που δεν συνέβη ούτε με το πρώτο, ούτε με το δεύτερο πρόγραμμα. Δεν ισχυρίζομαι ότι το δικό μας μνημόνιο είναι το «καλό» και τα προηγούμενα τα «κακά». Ισχυρίζομαι ότι με την διαπραγμάτευσή μας και την ποιοτικά διαφορετική διακυβέρνησή μας εκλογικεύτηκαν πλευρές του προγράμματος, για παράδειγμα ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων και μπήκαν στη συζήτηση μεταβλητές κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως προγράμματα στήριξης φτωχοποιημένων νοικοκυριών. Έτσι φαίνεται να βγαίνουμε με απώλειες και τραυματισμούς φυσικά από το βαθύ «πηγάδι» που μας έριξαν πριν χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις σπατάλες τους και τις επιπολαιότητές τους. Η πολιτική μας, η πολιτική της κυβέρνησης έδωσε το περιθώριο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές να μην αφαιρείται η κοινωνική διάσταση στις εφαρμογές.
Ερ.: Η κυβέρνηση επιμένει σε καθαρή έξοδο στις αγορές, ενώ πριν από λίγες μέρες ο Τόμας Βίζερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Τι απαντάτε;
Απ.: Η έξοδος θα είναι έξοδος και είναι μια νίκη της χώρας που στηρίχθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όποιος παίξει με τις λέξεις είναι σαν να προσβάλει αυτόν το λαό που υπέφερε και εξακολουθεί να υποφέρει για να πάει τη χώρα του μπροστά. Νομίζω έχει απαντήσει το Eurogroup καλοκαιριού του 2017 σε αυτό το ερώτημα με σαφήνεια. Η Ελλάδα επιδιώκει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές ενώ παράλληλα φτιάχνει ένα δικό της μαξιλαράκι ρευστότητας, ένα «κομπόδεμα» για την περίπτωση που υπάρχουν διεθνείς χρηματοπιστωτικές αναταραχές. Ας εργαστούμε όλοι, εντός και εκτός χώρας για να πετύχει αυτή η απόφαση του Eurogroup και πρωτίστως βεβαίως η κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι η μακροοικονομική πορεία της χώρας την τελευταία περίοδο έχει καθησυχάσει και τους πιο νευρικούς και απαιτητικούς συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις. H οικονομία όχι απλά αποδίδει σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά περνάει με άνεση τον πήχη, οι αγορές ομολόγων φαίνεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία να προεξοφλούν την δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται χωρίς υποβοήθηση.
Ερ.: Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2019, έτος διεξαγωγής εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε πολιτική νίκη. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα με δεδομένο ότι έχουν ψηφιστεί «σκληρά» μέτρα από τη δική σας διακυβέρνηση;
Απ.: Αυτά που λέγαμε μόλις πριν: ότι μια νέα κυβέρνηση της Αριστεράς έλυσε το γρίφο της κυκλικής κρίσης, ότι προσέφερε στη χώρα την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, γνώμη και διαίσθηση και δεν ξεχνά αυτούς που τον έφεραν σε αυτή τη κατάσταση, δεν ξεχνά την διαχείριση της περιόδου 2010-2014. Εμάς δεν μας έπιασε κανείς με την «γίδα στη πλάτη». Μπορούν να μας κατηγορήσουν για λάθη, αστοχίες, υπερβολές, πράγματα που δημόσια έχει αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός, ο μόνος πρωθυπουργός που δημοσίως έχει παραδεχτεί λάθη, αλλά κάνεις δεν μας κατηγορεί ότι βάλαμε το «δάχτυλο στο μέλι» και ότι δεν εκπροσωπήσαμε όλους τους Έλληνες. Ο λαός θα κρίνει έχοντας πρώτα συγκρίνει. Το ύψος της ανεργίας που θα είναι περίπου δέκα μονάδες κάτω από εκεί που την παραλάβαμε, την θέση και διαπραγματευτική δύναμη της χώρας και μια σειρά άλλους δείκτες. Έχουμε ακόμα πολύ χρόνο και πολύ δουλειά για να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς. Το πρωτογενές ερώτημα των εκλογών στο τέλους του 2019 θα είναι: «με αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια ή με αυτούς που μας έβγαλαν από αυτά».
Ερ.: Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται σταθερά και αυτό πλέον το ομολογούν και οι μέχρι πρόσφατα επικριτές της χώρας μας. Αυτή η βελτίωση όμως δεν έχει αποτυπωθεί στα νοικοκυριά με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος ώστε να αποδείξει η κυβέρνηση ότι η Ελλάδα επιστρέφει;
Απ.: Υπάρχει πολιτικός χρόνος που για εμάς δεν είναι εκλογικός αλλά καθημερινή μάχη για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αποκατάσταση των πληγών της χώρας. Είναι γεγονός ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο η Ελλάδα περνάει με άνεση τον πήχη. Εμείς όμως θέλουμε ανάκαμψη των δεικτών της καθημερινότητας. Δεν συμφωνώ ότι δεν αποτυπώνεται στα νοικοκυριά μια πρώτη αλλαγή κλίματος, όταν το ένα από τα δύο άνεργα παιδιά βρίσκει δουλειά έστω και με χαμηλή αμοιβή. Αυτό είναι μια πρώτη ανάσα. Δεν προσπαθώ ούτε να εξωραΐσω την πραγματικότητα, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και τη δυσαρέσκεια αλλά μην ισοπεδώνουμε τα πρώτα θετικά βήματα που έχουν γίνει. Είναι αλήθεια βέβαια ότι αυτά τα χρόνια, εξαιτίας της ύφεσης και της φοροδιαφυγής και προκειμένου να στηριχθούν ορισμένες κατηγορίες πολύ φτωχών συμπολιτών μας, ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης υπερφορολογείται, περνάει δύσκολα, διαμαρτύρεται, θέλουμε εκεί να κάνουμε παρεμβάσεις, να δώσουμε δυνατότητες, όπως επίσης πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους και για αυτούς που δε χρωστούν. Είναι μια αδικία της κρίσης αυτή και πρέπει να διορθωθεί.
Ερ.: Ποιος είναι ο ρόλος του κόμματος να βγαίνει υποστηρικτικά στην κυβέρνηση ακόμα και στις ψηφοφορίες που βρίσκονται σε διαφορετικό ιδεολογικό αξίωμα; Για παράδειγμα το ζήτημα των πλειστηριασμών, των μειώσεων συντάξεων και αφορολόγητου αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος;
Απ.: Κοιτάξτε τι σημαίνει διαφορετικό ιδεολογικό αξίωμα όταν μιλάμε για τη διάσωση της χώρας και του λαού της; Υπηρετούμε την ιδεολογία μας και την πατρίδα μας σε μια μάχη με τις συνθήκες και το εφικτό, έτσι έκανε πάντα η Αριστερά και από αυτό αντλεί και το ηθικό της πλεονέκτημα. Το κόμμα πέρα από την αυτονόητη στήριξη και βοήθεια στην κυβέρνηση, έχει ευρύτερη αποστολή. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, το κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση αλλά χρειάζεται πολλές φορές να προσπαθεί να ταρακουνήσει ή να αλλάξει το πλαίσιο. Χρειάζεται σχέδιο, μεθοδικότητα, στρατηγική, καθημερινή μάχη. Κόμμα και κυβέρνηση διαπιστώνουμε τις δυσκολίες και προσπαθούμε να τις αμβλύνουμε ή να δούμε αντίρροπα μέτρα ανακούφισης, άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι στην κεντρική της φιλοσοφία και στον κορμό της κυβέρνηση τεχνοκρατών αλλά πολιτικών στελεχών. Πέρα από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και η χώρα κατά τη γνώμη μας χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμμαχία από τα «κάτω» ώστε να αφουγκραστεί και να συνομιλήσει με όλα τα δημιουργικά και προοδευτικά ρεύματα της εποχής μας, να ανακτήσει την κοινωνική του δυναμική, να αντιμετωπίσει τις μάχες στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς φορείς ως ο κύριος πόλος μιας δημοκρατικής πανστρατιάς, χωρίς φοβίες και ταμπού.
Ερ.: Οι δηλώσεις Ζουράρι είτε σχολιάστηκαν ήπια είτε καθόλου από την κυβέρνηση και το κόμμα. Και ρωτώ γιατί δεν υπήρξε αιχμηρή στάση απέναντί του όταν έχει προσβάλει πολύ άσχημα μια μερίδα πολιτών. Γιατί το θέμα κ. Ζαχαριάδη δεν είναι οι ΠΑΕ αλλά οι φίλαθλοι των ομάδων. Και επίσης θέλω να μου πείτε εάν οι ίδιες δηλώσεις είχαν γίνει από κάποιο πολιτικό σας αντίπαλο θα ήσασταν το ίδιο ήπιος;
Απ.: Το θέμα Ζουράρι έχει κλείσει. Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής κάνει κακό σε όλους. Χρειάζονται ήπιοι τόνοι και ψυχραιμία οι λεκτικές ακρότητες δεν βοηθούν.
Ερ.: Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε σε προτεραιότητα τα θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής από εδώ και πέρα ποιες είναι οι προτεραιότητες κυβέρνησης και κόμματος;
Απ.: Να δουλέψουμε μαζί με την κοινωνία για ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, μείωση της ανεργίας, κανόνες σε όλα και για όλους είναι η συνταγή που θα κάνει την επόμενη μέρα καλύτερη για την χώρα και τους πολίτες της. Νέες δράσεις, νέες μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.
Ερ.: Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όταν ο κυβερνητικός εταίρος επιμένει ότι δεν θα στηρίξει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τη γείτονα και όταν το κλίμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις είναι πολωμένο;
Απ.:Το 2018 ανοίγει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος που απασχολεί την χώρα. Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε την τελική πρόταση και μετά να σχολιάσουμε τις όποιες τοποθετήσεις. Η βιασύνη και οι «μαντεψιές» δεν βοηθούν. Μου κάνει πάντως εντύπωση παρακολουθώντας το δημόσιο λόγο ότι όλοι εκείνοι που έλεγαν πριν από λίγους μήνες που έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πόσο δίκιο είχε στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τι κρίμα που χάθηκε τότε αυτή η ευκαιρία, σήμερα αρχίζουν και τα ...μασάνε.
Ερ.: Στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος επιμείνει στην απόφασή του για την ΠΓΔΜ, πως βλέπετε να μπορεί να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση;
Απ.: Μού θυμίζετε τον ιστορικό Φίλιππο Ηλιού που με κάθε ευκαιρία μας θύμιζε ότι η ιστορία δεν γράφεται με τα «αν». Την τελική απόφαση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα την πάρει όπως γίνεται σε όλα τα ζητήματα η Βουλή. Η συνταγματική τάξη έχει κανόνες, ας ξαναδιαβάσει το Σύνταγμα η Νέα Δημοκρατία.
Ερ.: Παρά το γεγονός ότι οι τόνοι έχουν πέσει, το προηγούμενο διάστημα παρακολουθήσαμε να ανοίγουν δύο μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης–δικαιοσύνης και κυβέρνησης-διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες αρχές που όμως επικρίθηκαν από την κυβέρνηση. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας επί του ζητήματος.
Απ.: Από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση, κάνουμε τη δουλειά μας μέσα στα θεσμικά όρια που οριοθετεί η διάκριση των εξουσιών και η λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και των ανεξάρτητων θεσμών. Όταν όλοι λειτουργούν μέσα στο όριο και στο πλαίσιο που έχει οριστεί και συμφωνηθεί όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Αν δεν μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου, όλα μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα. Αυτό χρειάζεται και η κοινωνία για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα, τη λειτουργία και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς συνολικά. Ανεξέλεγκτος δε μπορεί να είναι κανείς όποια και αν είναι η εξουσία του...
nonews news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου