Εμφύλιος έχει ήδη ξεσπάσει στα Σκόπια με αφορμή το θέμα της ονομασίας της χώρας. Ζάεφ και Αλβανοί εναντίον Γκρουέφσκι και των διπλωματών που χειρίζονται την διαπραγμάτευση! Το ίδιο το ΥΠΕΞ της χώρας άδειασε τον διαπραγματευτή και πρέσβη Ναουμόφσκι και των διπλωματών που χειρίζονται το θέμα της ονομασίας Και πίσω από άγρια κόντρα που ξέσπασε από χτες το βράδυ βρίσκονται ΗΠΑ-Ρωσία.
Υπάρχουν δύο γραμμές στα Σκόπια,. Αυτή που εκφράζουν οι φιλορώσοι διπλωμάτες και ο εν λόγω διπλωμάτης που ανήκει στην πλευρά του Γκρουέφσκικαι και η Κυβέρνηση της χώρας, η βούληση των Ζάεφ και των Αλβανών.
Και ο πρόεδρος της χώρας Ντιμιτρόφ συμβάλει με την αποπομπή του διατάγματος της Κυβέρνησης για τη γλώσσα στη δημιουργία πολιτικής κρίσης και δημιουργίας τετελεσμένου για να εγκλωβίσει τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε δήλωσή τους προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», ανέφεραν ότι σύμφωνα με τις πρακτικές της διπλωματίας, οι ιδέες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια, πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν η ηγεσία της χώρας οικοδομήσει θέση επί αυτών.
Το σχόλιο αυτό των πηγών του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αφορά στη χθεσινή επίμαχη δήλωση του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για το όνομα, Βάσκο Ναουμόφσκι, μετά τη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.
«Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση», πρόσθεσαν οι πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν επίσης ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «δεν έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη».
Απίστευτα πράγματα. Στην ουσία λένε ότι ο διαπραγματευτής της χώρας τους δεν τους έχει ενημερώσει!
Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς «αποκλίνει από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ) και «απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, σε δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό σταθμό “SITEL”, ο κ. Ναούμοφσκι ανέφερε ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει σε άλλη χώρα κάποιο νέο όνομα, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν νέο όνομα σε κράτος-μέλος τους.
«Η χώρα μας έχει όνομα. Αυτό είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και το όνομα αυτό αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας.
»Επίσης, σήμερα, το 2018, κανένας δεν μπορεί να αρνείται την ύπαρξη “μακεδονικού” λαού και “μακεδονικής” γλώσσας.
»Εκ μέρους του μεσολαβητή παρουσιάστηκαν σήμερα ορισμένες ιδέες για τις οποίες νομίζω ότι βγαίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν από μία αξιοπρεπή λύση.
»Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στην κρατική-πολιτική ηγεσία, η οποία θα μπορέσει να πάρει θέση σε αυτό το ζήτημα», είπε.
Μάλιστα εμφανίστηκε σε άλλο μήκος κλίματος από τον κ. Νίμιτς, ο οποίος επέδειξε αισιοδοξία.
Ο κ. Ναούμοφσι ανέφερε συγκεκριμένα: «Η αισιοδοξία είναι πάντοτε χρήσιμη, όμως για να είναι κανείς πολύ αισιόδοξος θα πρέπει να υπάρχει βάση γι’ αυτό.
»Λαμβάνοντας υπόψη όσα ακούσαμε ως δήλωση από επίσημα ελληνικά πρόσωπα, όλα όσα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών, περιλαμβανομένης και της σημερινής συνάντησης, δεν μας αφήνουν περιθώρια να είμαστε πολύ αισιόδοξοι».
Τη δήλωση του Ναουμόφσκι σχολίασαν και κάποια πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γκιόρτσεφ, χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη δήλωση Ναουμόφσκι επειδή, όπως είπε, πρόκειται για έναν ικανό διαπραγματευτή, που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στις συνομιλίες για το όνομα.
«Νομίζω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία», είπε ο Γκιόρτσεφ.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, χαρακτήρισε τη δήλωση Ναουμόφσκι ως «επίμαχη» επειδή, όπως είπε, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση και συνεννόηση με την κυβέρνηση.
Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πως μέσα στη συνάντηση ξεκίνησε η συζήτηση για τα βασικά ζητήματα του θέματος, χωρίς να έχει καταστεί απολύτως σαφές αν έγιναν αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα.
Ειδικότερα από τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς του σκοπιανού εκπροσώπου είναι σαφές πως η συζήτηση που άνοιξε από τον κ. Νίμιτς περιείχε ζητήματα όπως η γλώσσα και η ταυτότητα.
Δηλαδή, όπως όλα δείχνουν το ζήτημα μπήκε σε μια νέα βάση από αυτή που συζητιόταν όλα αυτά τα χρόνια:
η αλυτρωτική διάσταση των βόρειων της Ελλάδας γειτόνων, που έχει στο επίκεντρο τα δύο αυτά ζητήματα, τα οποία αντανακλώνται ευθέως στο ονοματολογικό.
Αν επιβεβαιωθεί και στη συνέχεια αυτή η γραμμή άμυνας από πλευράς Σκοπίων για τη διαπραγμάτευση, τότε θα είναι δύσκολο από εδώ και πέρα να επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχιση της διαδικασίας.
Πάντως η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές ήταν ελαφρώς ηπιότερη και σίγουρα απέπνεε μεγαλύτερη αισιοδοξία, στο κλίμα που είχε καλλιεργηθεί πριν από τη συνάντηση:
«Στον ΟΗΕ δημιουργούνται συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό. Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.
»Δημιουργούνται ενεργά συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, ενώ η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές.
»Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
»Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο Nimetz στους διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη, και σύμφωνα με τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μίας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».
Σύμφωνα με σκοπιανές πηγές αυτά είναι τα πέντε ονόματα για την ΠΓΔΜ που πρότεινε ο Νίμιτς
Η σκοπιανή ιστοσελίδα MKD δημοσίευσε πέντε ονόματα στα σλαβικά τα οποία φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.
Αυτά φέρονται να είναι:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:
Nova Makedonija,
Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija,
Vardarska Makedonija και
Makedonija (Skopje).
Υπάρχει αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republic on Nova Makedonija».
Σύμφωνα με την σκοπιανή ιστοσελίδα, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει σχολιάσει τις προτάσεις Νίμιτς.
Κυβερνητική πηγή πάντως δήλωσε στο MKD «έχουμε δεσμευτεί για την επίλυση της διαμάχης που έχουμε με την Ελλάδα για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
«Υπάρχουν προϋποθέσεις για πρόοδο στις συζητήσεις αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την προθυμία για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές», ανέφερε η ίδια πηγή.
Βίντεο με τις εξελίξεις
katoxika nea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου