Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τράπεζες: Στο «σφυρί» 2.000 ακίνητα μηνιαίως



Δέσμευση για την υλοποίηση 2.000 πλειστηριασμών μηνιαίως το 2018 ανέλαβαν οι τράπεζες που φέροντα να έχουν 
εξασφαλίσει ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να βελτιώσουν τον αριθμό των ρυθμίσεων και τα ποσοστά εξυπηρέτησης ρυθμισμένων δανείων, ενόψει stress test. 

Εν όψει της έναρξης αποκλειστικά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών ζήτησαν από τις τράπεζες συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για το τρέχον έτος. 

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το πλήθος των πλειστηριασμών ακινήτων, από περίπου 500 το πρώτο δίμηνο του έτους, μετά τον Μάρτιο θα αυξηθεί σε 1.000 τον μήνα, για να φτάσει τις 2.000 μηνιαίως προς τα τέλη του έτους. 

Η συμφωνία με τον ESM άλλωστε προβλέπει τη διενέργεια 40.000 πλειστηριασμών ακινήτων κάθε χρόνο την ερχόμενη τριετία.

Μοναδική σανίδα σωτηρίας, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, φαντάζει ενδεχόμενη παράταση του νόμου Κατσέλη κατά ένα έτος (λήγει στο τέλος του 2018) ως αντίδωρο καλής θέλησης από τους δανειστές, για την προστασία όμως μόνο όσων έχουν πραγματική και ανυπέρβλητη αδυναμία πληρωμής.

Οι τράπεζες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαψεύσει το τσουνάμι των επερχόμενων πλειστηριασμών, σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων στη διάρκεια του έτους με χαμηλές ταχύτητες τους πρώτους μήνες και δραστική επιτάχυνση στη συνέχεια. 

Να σημειωθεί ότι οι τεχνοκράτες του SSM προειδοποιούν πώς αν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα το τρίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου θα υπάρξουν επιπτώσεις στο stress test.



taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου