Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Έκθετη η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη



Έκθετη η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Πρωτόγνωρο φαινόμενο

Όχι μόνο έπαιξε και έχασε χθες, λόγω σοβαρών λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αλλά άφησε έκθετη την κυβέρνηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτοντας ένα ακόμη αξεπέραστο πρόβλημα στο μακρύ κυβερνητικό κατάλογο των «καυτών» ζητημάτων που την βομβαρδίζουν καθημερινά.


Το γύρο του κόσμου έχει κάνει από χθες η σοβαρότατη και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης δημόσια καταγγελία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά στην Δικαιοσύνη.
Την ίδια άτοπη, ζημιογόνο, διαλυτική και λανθασμένη πολιτική τακτική που τήρησε ως υφυπουργός Αθλητισμού ο 54χρόνος Σταύρος Κοντονής, εφαρμόζει σήμερα και ως υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί την διεθνή και πανελλαδική ζημιά που προκαλεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όπως είπε χθες στην γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Νίκος Σαλάτας, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών και για το λόγο αυτό έχει αυτή την συμπεριφορά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Συνταγματικές οι δύο εξουσίες είναι ισότιμες. Έτσι, ο πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ισότιμος, σύμφωνα με το Σύνταγμα με υπουργό και ο αρχαιότερος πρόεδρος εκ των τριών δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο) είναι ισότιμο με τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα πάντα με το Σύνταγμα καθήκοντα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού σε περίπτωση αιφνίδιας διάλυσης της Βουλής, κ.λπ., είναι ο αρχαιότερος πρόεδρος μεταξύ Συμβουλίου της Επικρατείας και Αρείου Πάγου.
Πέρα όμως από τις συνταγματικά ισότιμες εξουσίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εκτιμώντας λανθασμένα ότι στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε η επίμαχη συνέλευση, είναι φιλικά προσκείμενα πρόσωπα όπως είναι ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, η γενική επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη, προσπάθησε ανεπιτυχώς παρουσία και των τηλεοπτικών καμερών να αρθρώσει καυστικό φανφάρικο πολιτικό λόγο σε βάρος ενεργειών της Δικαιοσύνης, που δεν ήταν αρεστές στην κυβέρνηση.
Στα λεγόμενα του κ. Κοντονή, δεν αντέδρασε αστραπιαία μόνο ο κ Σακελλαρίου, αλλά ακόμη και ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος κατά κανόνα τηρεί χαμηλούς τόνους.
Ενδεικτικό, του αδιεξόδου που αυτοοδηγήθηκε χθες ο κ. Κοντονής είναι ότι παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις που υπήρξαν, λίγο μετά τις καταγγελίες του κ. Σακελλαρίου, αποχώρησε λόγω αναλυμένων υποχρεώσεων...

Το κλίμα πυροδότησε τόσο με τον τόνο όσο και με το ύφος του, και μάλιστα με παρατεταμένο το δάκτυλο του χεριού, ο κ. Κοντονής μόλις ανέβηκε στο βήμα, χωρίς να έχει εκτιμήσει τι θα ακολουθήσει. Φυσικά, επανέλαβε αόριστα τα σχετικά περί του πλαφόν προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών των κόκκινων δανείων, κάθε μέλος της κυβέρνησης εκφράζει αβίαστα και απερίσκεπτα ουσιαστικά, διαφορετική άποψη και καθορίζει το όριο προστασίας κατά το δοκούν, λες και οι κυβερνητικές θέσεις είναι σε ανελκυστήρα και καθημερινά ανεβοκατεβαίνουν.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανέφερε αρχικά ότι «για την κυβέρνηση το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Η κατάσταση που επικρατούσε σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολίτικης και κοινωνικής ζωής πρέπει να λάβει τέλος. Ήταν μία κατάσταση προσβλητική για τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είχε κατακλύσει τα πάντα. Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος και θα λάβει τέλος με τη δική σας προσπάθεια. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ΄ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, Όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την τοποθέτηση τους σε κρίσιμα όργανα, όχι δικαστικά, που μέσω αυτών απονέμεται Δικαιοσύνη».
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Κοντονής και προχώρησε σε εξαγγελίες, όπως είναι ότι «ολοκληρώθηκαν και άμεσα θα υπάρξει στελέχωση όλων των δικαστηρίων της χώρας από προσωπικό, υλοποιήθηκε η αύξηση των οργανικών θέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και των Εισαγγελιών Εφετών και στις υποσχέσεις πως του χρόνου θα αυξηθούν και οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων πλημμελειοδικών».
Ακόμη, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που οι συνθήκες εργασίας ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος του 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου. Όνειδος για μία ευνομούμενη πολιτεία να υπάρχει νόμος από το 1981 για τη λύση του προβλήματος και κανένας να μην παίρνει μία γενναία απόφαση για την υλοποίηση του νόμου. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με Δημάρχους και περιφέρεια. Και πιστεύω ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ο κ, Κντονήςς ότι τελειώνουν οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη Δικαστική Αστυνομία και το σχέδιο νόμου μετά από διαβουλεύσεις θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
protothema



el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου