Τι κρύβει το πολυήμερο πολεμικό τουρκικό κρεσέντο; Νέα απειλή πολέμου ξεστόμισε πριν λίγο και ο Τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, παίρνοντας την σκυτάλη από την τουρκική αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια κατάδειξης των προθέσεων των γειτόνων μας σε Αιγαίο και Κύπρο.
Με μια πολεμική δήλωση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, τόνισε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες για την διεξαγωγή όλων των ειδών του πολέμου καθώς και για να υπερασπίσουν όλα τα εδάφη της τουρκικής δημοκρατίας.
Δεν μας είπε βέβαια ο Τούρκος Πασάς ποια ακριβώς εδάφη θεωρεί «τουρκικά διότι» έχουμε χάσει τον μπούσουλα με τις διεκδικήσεις τους.
Η Άγκυρα θεωρεί για παράδειγμα επίσημα ως καταληφθέν «τουρκικό έδαφος» 18 ελληνικά νησιά τα οποία λένε ότι θα μας τα πάρουν πίσω .
Την ίδια στιγμή υπάρχει επικίνδυνη διολίσθηση της Ελλάδας σε διερευνητικές ενώ ορισμένοι κύκλοι φλερτάρουν έντονα με τη Χάγη προκειμένου να θέσουμε θέμα οχτώ τουρκικών μικρονήσων ως αντιστάθμισμα των τουρκικών διεκδικήσεων οι οποίοι υπό το καθεστώς των αποκαλούμενων «γκρίζων ζωνών» δύναται να διεκδικηθούν από την Ελλάδα στο δικαστήριο της Χάγης.
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε την Άγκυρα πως η θεωρία των γκρίζων ζωνών μπορεί να αποδειχτεί μπούμεραγκ για την ίδια καθώς υπάρχουν νησάκια που κατέχει και μπορούν ευθέως να αμφισβητηθούν από την Ελλάδα.
Αυτά τα 8 μικρά νησάκια είναι:
1,Λειόπουλο
2.Λείο
3.Καλαμόπουλο
4.Πελαγονήσι που είναι οριακά στα 3 μίλια
5.Γιαλονήσι
6.Αδιάβατο
7.Πύργος
8.Ουλιά
Γι αυτό και η Αγκυρα κλιμακώνει λεκτικά και στρατιωτικά.
Η Τουρκία με το κόλπο της συνεχούς έκδοσης NAVTEX προσπαθεί να «γκριζάρει» το Αιγαίο όπως έκανε και το 2016 , ενώ την ίδια στιγμή «μετακινεί πλωτό γεωτρύπανο και διενεργεί ασκήσεις με την παρουσία ισχυρής ναυτικής δύναμης και δυνάμεων βατραχανθρώπων νοτίως της Κύπρου.
Η ουσία όμως των τουρκικών κινήσεων είναι ο διαχωρισμός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στο ύψος του Καστελόριζου (εκεί κοντά πραγματοποιούνται πολλές ναυτικές ασκήσεις) με στόχο την χάραξη νέας τουρκικής ΑΟΖ μέχρι νοτίως της Κρήτης .
Οι τουρκικές ναυτικές ασκήσεις αποσκοπούν σε συγκεκριμένους στόχους όπως την περιοχή Ρόδου και Καστελόριζου ως το σημείο όπου νοητά συναντώνται η κυπριακή με την ελληνική ΑΟΖ.
Επίσης, οι περιοχές στις οποίες διεξάγονται αεροναυτικές τουρκικές ασκήσεις συνιστούν και πιθανά σημεία των τουρκικών γεωτρήσεων με την χρήση του πλωτού γεωτρύπανου το οποίο «φιγουράρει» να κινείται αυτόνομα στο Αιγαίο εδώ και μερικές ημέρες.
Έχουμε δηλαδή στην ουσία μια ενιαία τουρκική απειλή και διεκδικήσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν, από την Θράκη έως την Κύπρο, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ενιαία ελληνική αποτρεπτική απειλή κατά της Τουρκίας.
Είναι προφανής επίσης η πρόθεση της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο , ειδικά στην περιοχή της Πάφου ( κυρίως στην περιοχή Ακάμα ή πλησίον του οικοπέδου, είτε και στα ανοικτά της Αμμοχώστου.
Στο σχέδιο αυτό εμπλέκονται και οι γνωστοί από την στάση τους όλο αυτό το διάστημα Βρετανοί. Ενώ και το Λονδίνο προσπαθεί να βρεθεί τρόπος να αλλάξει ο διαχωρισμός της ΑΟΖ και να λάβουν και οι βρετανικές βάσεις το δικό τους μερίδιο .
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ELPE ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ η Energean Oil & Gas ενδιαφέρεται για τη Δυτική Ελλάδα στο Ιόνιο Πέλαγος και για αυτό θα ξεκινήσουν συντονισμένες ενέργειες για το σκοπό αυτόν, αναφέρει η ανακοίνωση.
Άσχημα φαίνεται να είναι τα πράγματα στην Κύπρο από την πρόθεση του Σουλτάνου Ερντογάν να «χτυπήσει» πλέον στα ίσια ενώ προκαλεί καθημερινά σε ολόκληρη την θαλάσσια έκταση της κυπριακής ΑΟΖ με την έκδοση ΝΟΤΑΜ αλλά και διάφορες άλλες ενέργειες.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την διεξαγωγή ερευνών στην Κύπρο και αλλά και στην Κρήτη διότι μέχρι εκεί φτάνουν οι απίστευτες διεκδικήσεις τους, παρουσιάζοντας την γνωστή θεωρία τους για την μεσογειακή ΑΟΖ.
Η πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας και τα τελευταία επεισόδια στα ελληνοτουρκικά είναι περισσότερο από ανησυχητικά γιατί η κλιμάκωσή τους αποσκοπεί στην επιχείρηση κατάληψης τριών νησιών μας.
Δημοσιεύματα φέρουν τους Τούρκους να στοχεύουν ειδικά σε Καστελόριζο, Χίο και Λέσβο, διότι σε περίπτωση που καταληφθούν, δίνουν δικαίωμα για μια μεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτή που σήμερα δικαιούται η Τουρκία .
Εκτιμήσεις Ελλήνων ειδικών αμυντικών αναλυτών όμως εκτιμούν ότι ο σουλτάνος «ζώντας στον δικό του κόσμο» απαιτεί μερίδιο από κάτι που δεν του ανήκει και σύντομα θα κάνει την πρώτη «κίνηση του» πιθανόν στην Κύπρο που έχει ερείσματα ελέω κατεχομένων , ενώ στο Αιγαίο «ετοιμάζει» πιθανό επεισόδιο είτε στην θάλασσα είτε στην στεριάσε νησί προς το μέσο του Αιγαίου ( κοντά στην βραχονησίδα Μπάμπουρα» ή στα Δωδεκάνησα).
Όχι όμως σε μεγάλο νησί διότι θα έχει να αντιμετωπίσει και περισσότερες ελληνικές δυνάμεις και αντίσταση, ενώ τις τελευταίες ημέρες το τουρκικό έδαφος «περικυκλώνεται» συνεχώς από τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες διαβλέπουν τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου προς την Ανατολή και την αλλαγή στρατοπέδου .
katoxika nea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου