Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Η «κερκόπορτα» για το μάντρωμα των ανθρώπων άνοιξε: Οι κλιματικοί μετανάστες είναι εδώ



Η «κερκόπορτα» για το μάντρωμα των ανθρώπων άνοιξε: Οι κλιματικοί μετανάστες είναι εδώ
Του Άρη Δημόπουλου
Θα μπορούσε να ειπωθεί πως πρόκειται για την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αφού μετά από μία παγκόσμια κλιματική αλλαγή, η μετατόπιση των ανθρώπινων πληθυσμών θα ήταν αθρόα.
Όλα αυτά πράγματι θα μπορούσαν να είναι απολύτως λογικά και φυσικά επακόλουθα, ωστόσο λείπει κάτι πολύ βασικό. Η κλιματική αλλαγή και δη η υπερθέρμανση για την οποία τόσο πολύ νοιάζονται ξαφνικά οι ηγέτες όλου του κόσμου.

Νέοι όροι εισάγονται στην καθημερινότητά μας, που άλλοτε ακούγονταν "γραφικοί" για τους περισσότερους. Οι «κλιματικοί μετανάστες» είναι εδώ και αποτελούν το νέο..."παγκόσμιο πρόβλημα".
"Κάθε χρόνο από το 2008, κατά μέσο όρο 25,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί πρόσφατα εξαιτίας φυσικών καταστροφών", ανέφερε η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM). "Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των συγκρούσεων και της βίας και αντικατοπτρίζει την αδιάκριτη, απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη φύση ορισμένων κινδύνων".
Παρόλο που η έκθεση κάνει διάφορες ασαφείς αναφορές στην "αλλαγή του κλίματος", περιορίζει τη συζήτηση για τα αίτια πίσω από την αναγκαστική μετανάστευση στις πραγματικές καταστροφές του κλίματος, όπως οι πλημμύρες, οι ανεμοστρόβιλοι και οι ξηρασίες.
Υπολογίζεται , σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς οργανισμούς, πως το ποσό των ανθρώπων που μετανάστευαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών το 2003 δεν ξεπερνούσε τα 5εκατομμύρια.
Καταλαβαίνουμε πως και μέσα από τις νέες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των επιστημόνων για αύξηση των κλιματικών μεταναστών, η παραπάνω έννοια (του κλιματικού μετανάστη) τείνει να γίνει συνήθειο, εισαγόμενη στην...."οικολογική συνείδηση" των πολιτών.
Ως εκ τούτου πάσης φύσεως μέτρα και συμβάσεις που θα αφορούν δήθεν την "βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη", θα περνάνε πιο εύκολα από όλα τα κράτη και τους οργανισμούς, ιδιαίτερα από την στιγμή που θα παρουσιάζεται ταυτόχρονα άλλο ένα μεταναστευτικό πρόβλημα. 
Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι "εκτοπισμένοι" θα αποτελούν το ζωντανό παράδειγμα της νέας εποχής για το μάντρωμα των ανθρώπων, πάντα για το..."καλό μας":



el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου