Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

TA ΕΓΓΡΑΦΑ NO 2: νέα ντοκουμέντα της δικαστικής έρευνας που αποδεικνύουν ότι η MIT έστελνε όπλα στους τζιχαντιστές στη Συρία με την κάλυψη Erdogan



H κάλυψη μεταφοράς βαρέων όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία από την κυβέρνηση του Recep Tayyip Erdoğan τεκμηριώθηκε καλά στην περίπτωση ενός φορτηγού που κατασχέθηκε στις 1 Γενάρη 2014. Η κυβέρνηση κινήθηκε πολύ γρήγορα για να προλάβει μια ανεξάρτητη δικαστική έρευνα για την παράνομη μεταφορά αποτρέποντας τον επικεφαλή εισαγγελέα από το να κάνει την δουλειά του με κραυγαλέα πολιτική παρέμβαση και πίεση.
Εμπιστευτικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  (MİT), των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών  παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία εξοπλίζοντας τζιχαντιστές στη Συρία αλλά σώθηκαν από τον Erdoğan, που κατέπνιξε την έρευνα. Αυτό το συγκεκριμένο επεισόδιο έλαβε χώρα στα συριακά σύνορα στην πόλη Kırıkhan στην νότια επαρχία της Τουρκίας Hatay όταν η χωροφυλακή δέχθηκε μια υπόδειξη στις 1.1.14  στις 16:00 μμ στην γραμμή hotline 156. Η πληροφορία ήταν αρκετά συγκεκριμένη καθώς περιέγραφε λεπτομερώς τους αριθμούς πινακίδων κυκλοφορίας του καμιονιού (06 BR 8860) και του ρυμουλκούμενο (06 DE 3290). Ταυτοποίησε το αμάξι συνοδείας ως ένα Fiat Linea με αρ. κυκλοφορίας 31 Y 5060. Η πληροφορία που στάλθηκε άμεσα από το τηλεφωνικό κέντρο στην χωροφυλακή του Kırıkhan , καταρτίστηκε σε μια αναφορά από 2  λοχίες τους Ibrahim Kaplan και Mahmut Göçer, και υποβλήθηκε στο διοικητή για επανεξέταση.
Kαθώς οι μυστικές υπηρεσίες πρότειναν ένα  »έγκλημα »-παράβαση που σχετίζονταν με την τρομοκρατία σοβαρής φύσης ο διοικητής του σταθμού χωροφυλακής του Kırıkhan ο Kubilay Ayvaz, πληροφόρησε τον βετεράνο εισαγγελέα της αντιτρομοκρατικής στην επαρχία Adana τον Aziz Takçı.Αυτός είπε πως πίστευε πως το φορτηγό με τη ρεμούλκα ήταν εγμεάτο παράνομα όπλα και ζήτησε άδεια για να ερευνήσει το cargo.Ο Takçı ικανοποίησε το αίτημα και διέταξε την ταυτοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπόπτων στο παράνομο φορτίο και την έρευνα όχι μόνο του cargo αλλά επίσης του οχήματος συνεοδείας και των προσωπικών αντικεμένων των υπόπτων.Έδωσε επίσης οδηγίες στο διοικητή να βιντεοσκοπήσει την έρευνα και την κατάσχεση που θα γινόταν.
Η χωροφυλακή δέσμευσε τα οχήματα κοντά στο Kırıkhan κι αποπειράθηκε να ερευνήσει το cargo.Αλλά οι υόποπτοι στο αυτοκίνητο της συνοδείας  είπαν ότι αυτοί είναι  αξιωματικοί της Υπηρεσίας Πληροφοριών που εργάζονται για την MİT και δεν και δεν επέτρεπαν την εκτέλεση της έρευνας και του εντάλματος της κατάσχεσης .Δεν παρουσίασαν ούτε τα δελτία ταυτότητάς τους ούτε  κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η αποστολή είναι εγκεκριμένη σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και αυστηρούς κανονισμούς για τη μεταφορά πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών υλικών. Περί τα 12 με 15 ακόμη άτομα έφθασαν στην σκηνή από τις μυστικές υπηρεσίες και απέτρεψαν την έρευνα στο καμιόνι. O παρόν εισαγγελέας ο Yaşar Kavalcıoğlu, που του ανατέθηκε από τον Takçı η υπόθεση  εξέδωσε εντολές έρευνας και κατάσχεσης.Ο Kavalcıoğlu δήλωσε ότι οι αξιωματικοί των πληροφοριών αρνήθηκαν να ταυτοποιηθούν κι αποπειράθηκαν ν΄αντικαταστήσουν το cargo container που ήταν γεμάτο με όπλα από ένα άδειο container. Όταν ο εισαγγελέας αρνήθηκε να συμβεί αυτό τον απείλησαν ότι θα επιδοθούν σε πυροβολισμούς για ν΄αποτρέψουν την έρευνα του φορτίου. Σε μια στιγμή πολλοί πράκτορες επιχείρησαν να χτυπήσουν τον  Kavalcıoğlu, αλλά αυτός σώθηκε από το διοικητή Ayvaz, που ήταν εκεί για να συντονίσει την εκτέλεση του εντάλματος έρευνας και κατάσχεσης.Η MİT εξουδετέρωσε τον εισαγγελέα και την ομάδα του διοικητή πήρε τα οχήματά τους και έσπευσε να ριμουλκεί το φορτίο περιφρονώντας την έννομη τάξη. Αυτή η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης ώθησε τον εισαγγελέα Takçı στην επαρχία Adana να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τους πράκτορες του MİT και άλλους αξιωματούχους που διαδραμάτισαν ρόλο στην αποτροπή της εκτέλεσης δικαστικής εντολής έρευνας και κατάσχεσης.
Στην με αρ. φακέλου υπόθεσης της έρευνας  No. 2014/2, ο Takçı δήλωσε ότι ο κυβερνήτης της Antalya ο Mehmet Celalettin Lekesiz παραβίασε το νόμο αφού εξέδωσε μια έγγραφη εντολή διακοπής της έρευνας και και ως εκ τούτου παρενέβη κατάφωρα σε δικαστικό ζήτημα . Στο έγγραφο No. 92725089-889-02/01, που εκδόθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη και υπογράφτηκε από τον Lekesiz, οι χωροφύλακες που δούλευαν με το γραφείο του επικεφλή δημόσιου κατήγορου  ως μέρος της δικαστικής δύναμης δέχθηκαν δέχθηκαν υποδείξεις για ανυπακοή στις δικαστικές διαταγές και ν΄αφήσουν τα οχήματα και τους πράκτορες της MİT .
Φοβούμενος από τις αποκαλύψεις του φακέλου περί παράνομων μεταφορών όπλων, η κυβέρνηση Erdoğan έσπευσε να εξασφαλίσει μια παραγγελία από το δικαστήριο, που απαγόρευε όλες τις ειδήσεις να αναφέρουν το περιστατικό. Μια εντολή απορρήτου εφαρμόστηκε στο φάκελο της υπόθεσης με την ρήτρα « κρατικών μυστικών », ενώ ο τουρκικός νόμος δεν αναγνωρίζει την προστασία των κρατικών μυστικών όταν υπάρχει εύλογη υπόνοια ότι έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα. Με άλλα λόγια, η εγκληματική πράξη παράδοσης όπλων στην τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα δεν μπορεί να προστατευθεί υπό την κάλυψη κρατικών μυστικών. Ο Ερντογάν έσπευσε επίσης να τροποποιήσει ένα νομοσχέδιο πληροφοριών στο Κοινοβούλιο για να εξουσιοδοτήσει την ΜΙΤ με μια σειρά ασυλιών και έκανε την ποινική δίωξη υπαλλήλων κατασκοπευτικών οργανισμών να υπόκειται στη ρητή άδειά του.Για να στείλει μια προειδοποίηση σε άλλους εισαγγελείς οι οποίοι ενδέχεται να εξέταζαν παράνομες επιχειρήσεις από υπαλλήλους των τουρικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Erdoğan ενορχήστρωσε τη σύλληψη και τη φυλάκιση εκείνων των εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένου του Takçi, καθώς και αρχηγών αστυνομίας και στρατιωτικών που συμμετείχαν στη διερεύνηση των μυστικών δραστηριοτήτων της MİT στα σύνορα.
Ο εισαγγελέας Kavalcıoğlu, που κατά την κατάθεσή του μαρτύρησε εννατντίον των αξιωματικών της MIT, κατηγορώντας τους ότι τον εμπόδισαν να κάνει τη δουλειά του καρτήθηκε στις 16 Απριλίου 2017 στην Κωνσταντινούπολη κι επίσημα συνελήφθηκε 4 μέρες αργότερα. Οι καλύτεροι ρεπόρτερ έρευνας τούρκοι όπως ο Mehmet Baransu φυλακίστηκαν γιατί εξέθεσαν την υπόθεση ενώ πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι έφυγαν από την Τουρκία για να διαφύγουν την αδικαιολόγητη σύλληψη από το καθεστώς Erdoğan..turkishminute 




ethnika themata ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου