Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η τρομοκρατία στην Ελλάδα


Η κλιμάκωση της βίας απέναντι σε πολιτικούς αλλά κυρίως σε αστυνομικούς στόχους άρχισε να φαίνεται ήδη από τους 
πρώτους μήνες του 2015. Το 2017 είναι το έτος με τις περισσότερες

τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Αστυνομίας από το 1990. Όλα δείχνουν ότι ο κύκλος των επιθέσεων κατά αστυνομικών στόχων δεν κλείνει με την τελευταία ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη..

του Μάνου Μεϊμαράκη

Από το 1970 μέχρι σήμερα, ένας κύκλος τρομοκρατικών ενεργειών κατά της Αστυνομίας έχει μέση διάρκεια περίπου στα 5 έτη και διακρίνεται σε 3 φάσεις. Στην πρώτη φάση της τελευταίας πενταετίας, το 2013 η Αστυνομία γνωρίζει τον υψηλότερο αριθμό ενόπλων επιθέσεων σε βάρος της από το 1990. Διανύοντας ήδη την τρίτη φάση, το 2017 είναι το έτος με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας από το 1995 και το έτος με τις περισσότερες ένοπλες επιθέσεις κατά της Αστυνομίας ολόκληρη την τελευταία δεκαετία. 



Η τελευταία ένοπλη επίθεση κατά των Αστυνομικών των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη έδειξε ακριβώς αυτό που φαινόταν από το 2013 και κλιμακώνεται μέσα στο 2017 προς το 2018. Η νέα γενιά τρομοκρατών είναι η πιό βίαιη από τις προηγούμενες και οι επιθέσεις έχουν έντονο χαρακτήρα εκδίκησης.

Αναλύοντας δεδομένα και παράγοντας τα γραφήματα για τις 1235 τρομοκρατικές ενέργειες στον ελληνικό χώρο από το 1970 μέχρι σήμερα, από την βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ, μεταξύ 170.000 τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλον τον κόσμο, προκύπτει ακόμα μια σειρά από μοτίβα και συμπεριφορές τις οποίες εκδηλώνει σταθερά από το 1970 η εγχώρια τρομοκρατία.

Ο Μάρτιος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι μήνες όπου εκδηλώνονται οι περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες (απόπειρα δολοφονίας, εκρήξεις με εμπρηστικούς ή εκρηκτικούς μηχανισμούς, ένοπλες επιθέσεις, προσβολή κτιριακών εγκαταστάσεων, κ.α.), ενώ το μεγαλύτερο πλήθος των πιό επικίνδυνων τρομοκρατικών ενεργειών στην Ελλάδα εκδηλώνεται σταθερά από το 1970 κυρίως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Ωστόσο, οι πιό σοβαρές απόπειρες δολοφονίας με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο κατά πολιτικών προσώπων επιχειρούνται κυρίως από τις 20 μέχρι τις 28 με τις περισσότερες πιθανότητες μια απόπειρα δολοφονίας να κριθεί επιτυχής το διάστημα μεταξύ 23 και 27.

Κορυφαίο παράδειγμα η δολοφονία του βουλευτού της ΝΔ, Παύλου Μπακογιάννη στις 26 Σεπτεμβρίου 1989. Στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, η απόπειρα δολοφονία σε βάρος του την 25η Μαϊου του 2017 συνέπεσε με ένα μοναδικό μοτίβο από το 1970. Ποτέ στο παρελθόν από το 1970 μέχρι σήμερα δεν επιχειρήθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά πολιτικού προσώπου την 25η ημέρα. Ανεξάρτητα αν ο αρχικός σχεδιασμός του αποστολέα του τρομοδέματος ήταν αυτό να εκραγεί σε στιγμή κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργός θα βρισκόταν στο σπίτι του ή στην Βουλή μια ή δυό μέρες πριν το συμβάν. Πάντως και η επίθεση αυτή είχε σχεδιασθεί να εκδηλωθεί από 23 μέχρι 27. Και όχι μέσα στο πρώτο θερμό τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, αλλά τον μήνα Μάϊο. Αυτό ίσως και να αποτελεί μια ένδειξη ότι οι τρομοκράτες πάντοτε αναζητούν τρωτότητες και κενά ασφαλείας.

Ειδικότερα, για το 2017 προκύπτει ότι είναι το έτος κατά το οποίο εκτελέσθηκαν οι περισσότερες απόπειρες δολοφονίας από το 1995. Πιό συγκεκριμένα, το 2017 είναι το έτος με τις περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες με αντικειμενικό στόχο την δολοφονία. Ειδικά σε ότι αφορά την Αστυνομία, η πρώτη επίθεση με βόμβες μολότωφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίσθηκε ως ένοπλη επίθεση κατά της κτιριακής εγκατάστασης, όμως οι επιθέσεις στα τελευταία περιστατικά κατά των ανδρών των ΜΑΤ στο ίδιο σημείο, αναμένεται να κριθούν ούτε καν ως ένοπλες επιθέσεις αλλά ως απόπειρες δολοφονίας κατά Αστυνομικών στόχων. Μάλιστα, από την επεξεργασία των δεδομένων, προκύπτει ότι το 2017 είναι και το έτος με τις περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες κατά αστυνομικών στόχων από το 1995.

Μέχρι το 2013 οι Αστυνομικοί θύματα τρομοκρατικών ενεργειών αντιμετωπίζονταν και καταγράφονταν ως “παράπλευρες” απώλειες σε επιθέσεις με αντικειμενικό στόχο την δολοφονία εκπροσώπων αλλης κατηγορίας στόχου (πχ. διπλωμάτες, επιχειρηματίες, κ.α.), πλέον δεν ισχύει αυτό. Και δοθέντος ότι κορυφαίοι πολιτικοί στόχοι έχουν γίνει σχεδόν απρόσιτοι από τα πολύ σοβαρά μέτρα ασφαλείας γύρω τους, ιδιαίτερα μέσα στην τελευταία 3ετία, έχοντας επίσης υπόψη ότι το 2017 η εγχώρια τρομοκρατία κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά της Αστυνομίας ως εκδίκηση για σειρά συλλήψεων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, οι απλοί Αστυνομικοί είναι εντελώς εκτεθειμένοι. Η επόμενη επίθεση κατά αστυνομικών αν τα χαρακτηριστικά της επίθεσης συμπίπτουν με τα γνωστά μοτίβα, ίσως να μην είναι αναίμακτη.

Πάντως, γενικότερα και από την απεικόνιση των δεδομένων για το σύνολο των τρομοκρατικών επιθέσεων από το 1970 μέχρι σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι η τελευταία πενταετία είναι η πιό ταραγμένη περίοδος, διακρίνεται δε από το πλήθος αλλά και την ένταση των ενόπλων επιθέσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί στην βάση δεδομένων Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, την οποία εποπτεύει το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είναι δεκάδες οι καταγραφές στον ελληνικό χώρο και οργανώσεων “ακτιβιστικού” ή “παρεμβατικού” χαρακτήρα, όπως και η δραστηριότητα της ακροδεξιάς 


taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου