Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017




Νέα στρατηγική φαίνεται ότι χαράσσει η κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, καθώς ολοένα και απομακρύνεται το 
ενδεχόμενο λύσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Έπειτα από τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ότι κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα μπορεί να προσμένει συμφωνία μόνο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η Αθήνα περνά στην αντεπίθεση απειλώντας ότι το θέμα θα τεθεί απευθείας στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 22 Ιουνίου.

  «Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις παραπάνω διαρροές και προσέθεσαν:
Μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που θα δρομολογούσε την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Αναφορικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη του Ευρωσυστήματος δηλώνουν απολύτως βέβαια πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με δωδεκάμηνο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα το ικανοποιεί.

Να σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι έχουν εξαντλήσει όλη τους την επιρροή εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για να πάρουν μια συγκατάβαση για ένα πρόγραμμα «επί της αρχής» και ήδη η κατάσταση σε αυτό το μέτωπο είναι οριακή.










taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου