Αμερικανοί γερουσιαστές κάλεσαν σήμερα το Κογκρέσο να ασκήσει τον συνταγματικό του ρόλο και να καθορίσει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πόλεμο στην Συρία!
Οι πρόσφατες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές δεν καλύπτονταν από την υπάρχουσα νομοθεσία που επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και για να υπάρξει νομιμοποίηση δράσης σε έδαφος ξένης χώρας η οποία δεν εγκρίνει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων, πρέπει να κηρυχθεί πόλεμος κατά αυτής της χώρας!
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ξεκίνησε να εξετάζει μια νομοθεσία που θα μπορεί να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Σομαλία, την Λιβύη και την Υεμένη ενάντια στην ISIS την al-Qaeda και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.
«Πάντα πίστευα ότι είναι σημαντικό για το Κογκρέσο να ασκεί τον συνταγματικό του ρόλο και να δίνει έγκριση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης», δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής ο πρόεδρος της, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ.
Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει διατάξει την ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης στην Συρία, το Αφγανιστάν και αλλού, τα μέλη του Κογκρέσου επιθυμούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να παρουσιάσει μια συνολική στρατηγική για την συντριβή της ISIS και άλλων μαχητικών οργανώσεων.
«Είναι δύσκολο για μας να αναλάβουμε την ευθύνη εκτός αν γνωρίζουμε τι χρειάζεται ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή.
Η διοίκηση Τραμπ, όπως και η προηγούμενη του Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιεί ως νομική βάση για μια ευρείας κλίμακα στρατιωτική δράση την Έγκριση περί Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης (AUMF), που είχε ψηφιστεί από το Κογκρέσο λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και αφορούσε την εκστρατεία εναντίον της Αλ Κάιντα και των παρακλαδιών της.
Αν και υπάρχει διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο στην συζήτηση και την ψήφιση μιας νέας νομοθεσίας σαν αυτή της AUMF, το μέτρο εξακολουθεί να συναντά σθεναρή αντίσταση.
Πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν επιθυμούν να ψηφίσουν οποιοδήποτε μέτρο που ενδεχομένως να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ένα στρατιωτικό αδιέξοδο, όπου θα δαπανώνται χρήματα φορολογουμένων ή θα έχει αποτέλεσμα έναν μεγάλο αριθμό Αμερικανών θυμάτων.
katoxika nea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου