Του Άρη Δημόπουλου
Ένα εντυπωσιακό κύμα...φιλίας και συνεργασίας σαρώνει την τριμερή συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, πιο έντονο από κάθε άλλη φορά που θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που κατά τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε επί ελληνικού εδάφους, αναφέρθηκε στην ισχυρή φιλία που ενώνει το εβραϊκό κράτος με την Ελλάδα και την Κύπρο, τοποθέτηση η οποία "στολίστηκε" με διθυραμβικά σχόλια για την Αθήνα.
Ο Μπ.Νετανιάχου επιβεβαίωσε πως ο αγωγός στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει σύντομα απτή πραγματικότητα, ωστόσο δεν στάθηκε μόνο στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.
"Καλό θα είναι να στείλετε μερικές δεκάδες ή και περισσότερους Έλληνες μηχανικούς και φοιτητές να έρθουν και να περάσουν χρόνο στο Ισραήλ, σε εταιρείες της χώρας μου. Να τους αφήσετε να απορροφήσουν την κουλτούρα των νεοφυών επιχειρήσεων και να κάνουν γνωριμίες με Ισραηλινούς προκειμένου να αποκτήσουν νέες γνώσεις. Κάποιοι από αυτούς θα γίνουν επιχειρηματίες και άλλοι θα θελήσουν να ζήσουν εδώ, μπορεί και όλοι να θέλουν να ζήσουν εδώ ή ίσως να θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με την ελληνική κουλτούρα και την ελληνική γλώσσα, να ζήσουν στην πατρίδα τους.
Αυτό συνέβη και με εμάς. Ισραηλινοί επέστρεψαν στο Ισραήλ. Και οι Ελληνες μπορούν να γυρίσουν αφού περάσουν μερικούς μήνες ή και χρόνια στο Ισραήλ και μάθουν όλα τα μυστικά".
Τα παραπάνω σημείωσε ο Ισραηλινός ηγέτης, αναφερόμενος στην συνεργασία σε τομείς όπως είναι η τεχνολογία, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα.
Μάλιστα ο ίδιος αναφερόμενος στο Κυπριακό και το θέμα με την κυπριακή ΑΟΖ, τάχθηκε υπέρ μιας γρήγορης αλλά δίκαιης λύσης, παρά τον όποιο φόβο της Τουρκίας:
"Εχουν περάσει 44 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Εάν μπορέσουν να ξεκινήσουν και να το ολοκληρώσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα είμαστε ευτυχείς, πιστέψτε με".
Αυτή η "επίθεση αγάπης" ανάμεσα στις τρεις χώρες, άρχισε με την άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη την περασμένη βδομάδα, σε μία τριμερή συνάντηση κορυφής που δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ.
Που αποσκοπεί άραγε και ποιος θα είναι ο θεμελιώδης (κατά τα φαινόμενα) ρόλος της Ελλάδας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου