Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Τελεσίγραφο Ελλάδας σε Τουρκία για Αιγαίο και Κύπρο


Τελεσίγραφο Ελλάδας σε Τουρκία για Αιγαίο και Κύπρο
Η οριστική απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

Τεταμένο ήταν το κλίμα στις εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στην Αθήνα, όπου συμμετίχαν οι Α ΓΕΕΘΑ Ελλάδος, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, Σκοπίων, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.
Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Διοικητής Allied Joint Force Command, καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ της Κροατίας.

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων και της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική απάντηση ήταν ρητή και κατηγορηματική: σε περίπτωση επεισοδίου η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής. Μετά το μήνυμα ειρήνης, αλλά και κατοχής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, σειρά είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας απέναντι σε "εχθρούς και φίλους".
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ  επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, περιοχές που χαρακτηρίζονται από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και απειλή τρομοκρατίας.Παράλληλα ανέδειξε, ως κεντρικής σημασίας, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Να σημειωθεί ότι η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θεσμοθετήθηκε, μετά από Ελληνική πρωτοβουλία, το 2007 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.
Δείτε εδώ την ομιλία του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ:







el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου