Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ηχηρή απάντηση στις τουρκικές παράνοιες από Ελληνίδα αξιωματούχο

Ακάλυπτη ακόμη και από το διεθνές δίκαιο μένει η Τουρκία.

Για πρώτη φορά εδώ και μέρες, η ελληνική πλευρά έστω και μέσω της Μόνιμης Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη Κατερίνας Μπούρας, απαντάει ηχηρά στις τουρκικές διεκδικήσεις περί ΑΟΖ και....συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων τόσο σε Αιγαίο όσο και σε Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται ίσως για την μόνη ενυπόγραφη απάντηση στην Άγκυρα από την ελληνική πλευρά και μάλιστα σε διπλωματικό έγγραφο.

Η Ελληνίδα διπλωμάτης απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς της Άγκυρας και σημειώνει:
"Απορρίπτονται επί μέρους και συνολικά οι τουρκικοί ισχυρισμοί σχετικά με την οριοθέτηση των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ως ανεδαφικοί, ανυπόστατοι και χωρίς νομική βάση, καθώς παραβλέπουν τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δυτικά του Μεσημβρινού 32°16' 18'. 
Αυτά τα δικαιώματα εκπηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επί της βάσει του εθιμικού και συμβατικού διεθνούς δικαίου, τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται στην περιοχή, δικαιούνται δικές τους θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και /ή ΑΟΖ) όπως κάθε άλλο ηπειρωτικό έδαφος.
Η άσκηση των δικαιωμάτων της χώρας θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο".
Πρόκειται για στοιχειώδη μαθήματα εκμάθησης του διεθνούς δικαίου, το οποίο φαίνεται πως η Τουρκία το αγνοεί επιδεικτικά ανέκαθεν, προβαίνοντας σε νέες αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, μόλις λίγα ναυτικά μίλια από την Πάφο και τις εξέδρες στα κυπριακά θαλάσσια "οικόπεδα".




el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου