Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – Ο ΤΡΑΜΠ ΣΤΕΛΝΕΙ ΚΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ!



ΣΟΚ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ… Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την παράδοση βαρέων όπλων στους Κούρδους μαχητές του YPG, συμμάχων των ΗΠΑ, για την επερχόμενη «μακρά και δύσκολη» μάχη για ανακατάληψη της συριακής πόλης Raqqa από το ISIS.
Το Πεντάγωνο, σε μια προσπάθεια να… ηρεμήσει τον Ερντογάν (χωρίς να φαίνεται ότι θα καταφέρει να το κάνει), προσέφερε επίσης προστασία στο σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να καθησυχάσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι Η.Π.Α. δεσμεύονται να αποτρέψουν πρόσθετους κινδύνους ασφαλείας και να προστατεύσουν τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε τον εξοπλισμό του YPG στη Συρία. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί μια σαφής νίκη» σε μια προγραμματισμένη επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης Raqqa από το ISIS, ανέφερε δήλωση του Πενταγώνου.
«Γνωρίζουμε έντονα τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εταίρου μας, της Τουρκίας», είπε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Dana White.
«Η SDF, συνεργαζόμενη με ικανή υποστήριξη από τις δυνάμεις των Η.Π.Α. και των δυνάμεων συνασπισμού, είναι η μόνη δύναμη στο έδαφος, που μπορεί να καταλάβει με επιτυχία τη Raqqa στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΑΜ και το «μπλόκο» στην Άγκυρα!
«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι προχωράμε με την ίδια ακριβώς εκτίμηση του προβλήματος, ή της πορείας προς τα εμπρός», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Τζέιμς Μάτις, σε δημοσιογράφους στη Δανία μετά από συνάντηση με αξιωματούχους χωρών που επίσης πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.
«Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε με τους Τούρκους, ο ένας δίπλα στον άλλον, για να ανακαταλάβουμε την Raqqa. Θα το λύσουμε και θα βρούμε τρόπο να το κάνουμε, αλλά είμαστε όλοι αφοσιωμένοι σε αυτό».
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκέφτονται την Τουρκία να συμμετέχει πραγματικά στην χερσαία επίθεση στη Raqqa.
«Για τις τακτικές χερσαίες δραστηριότητες – δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα», δήλωσε ο Mattis, ο οποίος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υφυπουργό του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, Başat Öztürk, για να λύσουν τις διαφορές των δύο χωρών ως προς τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στους Σύριους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί ως «επέκταση» απαγορευμένης τρομοκρατικής ομάδας στην επικράτειά της.
«Εξετάσαμε την κατάσταση του εχθρού και συζητήσαμε τα επόμενα βήματα για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Θα επιταχύνουμε περαιτέρω αυτόν τον αγώνα», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τούρκο ΥΠΑΜ Fikri Işık, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Τι μετέδωσε το Reuters
Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την προμήθεια όπλων σε μαχητές του Κουρδικού YPG για να υποστηρίξει μια επιχείρηση που ανακατάληψης της συριακής πόλης Raqqa από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δεν αποκάλυψε πόσο σύντομα θα παραδοθούν όπλα στους Κούρδους μαχητές.




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου