Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Κλιμακώνεται η ένταση στα Βαλκάνια - Ένα βήμα πριν την πολεμική σύρραξη Σερβίας-Αλβανίας

Προκαλεί ο πρόεδρος του Κοσόβου και πάλι.

Όπως πολλάκις σας έχουμε ενημερώσει από το EL.GR, η κρίση στα Βαλκάνια ενδεχομένως να μην έχει αίσιο τέλος, οδηγώντας για ακόμη μία φορά τα κράτη της χερσονήσου του Αίμου σε πόλεμο.
Αυτή τη φορά επίκεντρο της κρίσης είναι το Κόσοβο, όπου ο πρόεδρος της χώρας Χασίμ Θάτσι παρά τις σερβικές απειλές και τις υποδείξεις της Δύσης, θέλει απεγνωσμένα έναν δικό του ισχυρό στρατό. 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για τις επιφυλάξεις της κυβέρνησής του, τις ανησυχίες των Δυτικών και ακόμη λιγότερο για την αγανάκτηση των Σέρβων: για τον πρώην αντάρτη, έχει έρθει ο καιρός η μικρή χώρα του να αποκτήσει έναν στρατό.
Πρώην σερβική επαρχία, το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, μια δεκαετία μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας που διεξήγαγαν οι αλβανοί αντάρτες του UCK εναντίον των δυνάμεων του Βελιγραδίου (1998-99, 13.000 νεκροί). Μετά τους δυτικούς βομβαρδισμούς της Σερβίας, που έβαλαν τέλος σ' αυτή τη σύγκρουση, η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου εξασφαλίζεται από μια πολυεθνή δύναμη που διοικείται από το ΝΑΤΟ.
Αυτό δεν είναι αρκετό για τον πρόεδρο Θάτσι, ο οποίος αιφνιδίασε τους πολιτικούς συμμάχους του και τον αμερικανό προστάτη του ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός στρατού, χωρίς να περάσει από μια συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή θα απαιτούσε τη συμφωνία των βουλευτών της Srpska Lista, του κόμματος της σερβικής μειονότητας (120.000 κάτοικοι σε 1,8 εκατομμύριο).
Οι Δυτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν την Πρίστινα, στο θέμα αυτό αποστασιοποιούνται. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» της Συμμαχίας και προειδοποίησε εναντίον «κάθε μονομερούς απόφασης, όπως αυτή εδώ». Για την αμερικανική πρεσβεία, αν ο Χασίμ Θάτσι επιμείνει, οι Σύμμαχοι μπορεί να «επανεκτιμήσουν» το επίπεδο της βοήθειας που παρέχουν στη δύναμη ασφαλείας του Κοσόβου (KSF).
Επιφυλάξεις διατυπώθηαν ακόμη και από συμμάχους του Χασίμ Θάτσι: ο εταίρος του από το 2014 στον κυβερνητικό συνασπισμό, το LDK του πρωθυπουργού Ισά Μουστάφα, δεν κρύβει τις αντιρρήσεις του. «Πρέπει να γίνει κατανοητό πως μια πολιτική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη» ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ραμίζ Κελμέντι του LDK.





el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου