Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΗΠΑ: Σε ισχύ η συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων στην Αυστραλία





Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τηλεφωνικά ότι η χώρα του θα τηρήσει τη συμφωνία επανεγκατάστασης προσφύγων με τη σύμμαχο Αυστραλία, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Αυστραλού πρωθυπουργού Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε συμφωνήσει για την επανεγκατάσταση σημαντικού αριθμού από το σύνολο των 1.200 προσφύγων που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο και φιλοξενούνται στα κέντρα διαμονής που έχει φτιάξει η Αυστραλία στα απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού, Παπούα Νέα Γουινέα και Ναούρου.

Ωστόσο με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή ανακλήθηκε η εφαρμογή του προσφυγικού προγράμματος στις ΗΠΑ, ενώ οι λεπτομέρειες για τα προβλεπόμενα στη συμφωνία που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα με τους Αυστραλούς δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

“Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της ασφάλειας των συνόρων, αλλά και τη συμφωνία επανεγκατάστασης των προσφύγων από τα νησιά Ναούρου και Μάνους, την οποία έχουμε εισαγάγει με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση. Ευχαρίστησα τον πρόεδρο Τραμπ για τη δέσμευσή του να τιμήσει την προϋπάρχουσα συμφωνία”, δήλωσε ο Τέρνμπουλ.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά χθες, σύμφωνα με τον Τέρνμπουλ.

Τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν αρχίσει την επεξεργασία των αιτήσεων για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, ενώ από την άλλη μεριά δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση όσων αποδειχτεί ότι είναι πραγματικοί πρόσφυγες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι αντισταθμιστικά η Αυστραλία θα δεχτεί πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.
Η επιβεβαίωση για την εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας έγινε μετά την υπογραφή του ειδικού προεδρικού διατάγματος από τον Τραμπ για την τετράμηνη απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, αλλά και την προσωρινή απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών από τη Συρία, αλλά κι άλλων έξι χωρών, στις οποίες οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία.
Στο Σίδνεϊ περίπου 150 ακροδεξιοί πραγματοποίησαν χθες διαδήλωση, κρατώντας πλακάτ κι εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Τραμπ, ενώ απαιτούσαν την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων μεταναστών στην Αυστραλία.

Από την πλευρά του ο Τέρνμπουλ δε σχολίασε την πολιτική του προέδρου Τραμπ δηλώνοντας: “Δεν είναι η δουλειά μου ως πρωθυπουργού της Αυστραλίας να σχολιάζω τις πολιτικές που ακολουθούν άλλες χώρες στο εσωτερικό τους.”

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα περίπτωση Αυστραλού υπηκόου με διπλή υπηκοότητα για την είσοδό του στις ΗΠΑ, σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Τραμπ, ενώ δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή των προξενικών αρχών της Αυστραλίας για ένα τέτοιο ζήτημα. 






onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου