Τα ‘Γεράκια του Πενταγώνου’ επιθυμούσαν Χίλαρι. Το γνωρίζουμε όλοι. Τώρα όμως έχουμε και το λόγο, με στοιχεία.
Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και την παγκόσμια αγορά όπλων. Από 89 δις δολάρια παγκοσμίως το 2014 οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν στα 80 δις το 2015. Παρόλα αυτά όμως η Κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε 40,2 δις δολ παγκοσμίως, το 50,29% των συνολικών, παγκόσμιων πωλήσεων. Στη δεύτερη θέση έμεινε η Γαλλία με 15,3 δις. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου, που αποτελεί τμήμα της Βιβλιοθήκης του αμερικάνικου Κογκρέσου, και αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες στον χώρο του παγκόσμιου εμπορίου όπλων.
Ο προορισμός των όπλων είναι τα αναπτυσσόμενα κράτη. Κατά τη διάρκεια της 3ετίας 2008-2011, η μεταφορά όπλων προς τα αναπτυσσόμενα κράτη κάλυπτε το 80,39% του συνόλου των συμφωνιών παγκοσμίως.
Στο μεταξύ από το 2012 έως το 2015 οι ΗΠΑ είχαν κέρδη σχεδόν 86 δις δολάρια από συμφωνίες με αναπτυσσόμενα κράτη και η Ρωσία 48,6 δις. Είναι η όγδοη διαδοχική χρονιά που οι ΗΠΑ βρέθηκαν πρώτες στην κατάταξη.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση Obama κατέχει το ρεκόρ σε πωλήσεις όπλων από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, επί της 8ετίας Barack Obama εγκρίθηκαν πάνω από 278 δισ. δολ. σε πωλήσεις όπλων προς άλλα κράτη σε σύγκριση με την περίοδο διακυβέρνησης George W. Bush, όπου εγκρίθηκαν 128,6 δισ. δολ.
Τέλος αξίζει να τονιστεί πως το 2015, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως ήταν το Κατάρ με συμφωνίες αγοράς ύψους 17,5 δισ. δολ., ενώ ακολούθησε η Αίγυπτος με 11,9 δισ. δολ και η Σαουδική Αραβία με 8,6 δισ. δολ. Μερικοί ακόμα αγοραστές ήταν η Νότια Κορέα, το Πακιστάν, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ.
Μάλλον γι αυτό δεν ήθελε το Πεντάγωνο, τον Τραμπ. Αφού τα έχουμε βρει με τους Δημοκρατικούς γιατί να ρισκάρουμε με τους Ρεπουμπλικάνους;
voice news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου