Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό… Ώρα Μηδέν! Ποια Λύση; Η Κύπρος οδεύει σε αχαρτογράφητα μονοπάτια!!


%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf
Η πενταμερής διάσκεψη για τα θέματα της Ασφάλειας θα είναι διαρκής και θα συνεχίσει τις συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Οι ολοήμερες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Γενεύη, κατέληξαν στην απόφαση να θεσμοθετήσουν αυτή τη Διάσκεψη, για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την εμπλοκή όλων των πλευρών που συμμετείχαν χθες στη Γενεύη.
Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συζητήθηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας, που θα συνέλθει στις 18 Ιανουαρίου για να καθορίσει συγκεκριμένα ζητήματα όσον αφορά την Ασφάλεια. Το θέμα είχε συζητηθεί πρώτα στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας .
Όταν αργότερα επαναλήφθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης, αποφασίστηκε η εμπλοκή όλων των συμμετεχόντων. Αρχή θα γίνει με τη συνάντηση των τεχνοκρατών, που θα καταγράψει όλες τις θέσεις ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο. Είναι προφανές πως θα επιχειρηθεί να διατηρηθεί το μομέντουμ της Γενεύης, είναι όμως άγνωστο εάν οι τεχνοκράτες θα καταφέρουν να δώσουν τη σκυτάλη στους πολιτικούς σύντομα. Ιδιαίτερα όταν οι θέσεις που εκφράζονται είναι διαμετρικά αντίθετες.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποτελούν επανάληψη των μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων και προσγειώνουν προσδοκίες. Δηλαδή εμμονή στις εγγυήσεις, δημιουργία νέου κράτους, πρωτογενές δίκαιο και εφαρμογή ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους όπως ισχύουν για πολίτες της Ε.Ε.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η βάση των συζητήσεων στη Διάσκεψη ήταν η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Ασφάλεια. Περαιτέρω ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος όρισε τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια.
Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι συζητήσεις για τα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστούν στην Κύπρο. Την ίδια ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπορτζιού σε δηλώσεις του ανακοίνωσε πως ο κ. Ακιντζί θα αποστείλει επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για να εκφράσει τη διαφωνία του για το χάρτη που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου