Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ιταλικό «όχι» σε επιβολή έκτακτων μέτρων από τις Βρυξέλλες




Η Ιταλία δεν πρόκειται να δεχθεί επιβολή έκτακτων μέτρων από τις Βρυξέλλες, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν 
προβλήματα στην οικονομική της ανάπτυξη, ξεκαθάρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.
«Η Ιταλία χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική, για να απαντήσει ακριβώς, στην ανάγκη ουσιαστικής ανάπτυξης, και, παράλληλα, για να αντιμετωπίσει κάποια έκτακτα γεγονότα, όπως εκείνα που ζήσαμε πρόσφατα» πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνέπεια των σεισμών που έπληξαν τους τελευταίους πέντε μήνες τις κεντρικές περιφέρειες της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρώμης να την πληροφορήσει επίσημα, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, σε ποιους τομείς εννοεί να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και εξοικονόμηση πόρων, ώστε να εξευρεθούν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το ποσό ακριβώς των έκτακτων μέτρων που έχουν υποδείξει οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση Τζεντιλόνι, με στόχο να μην αυξηθεί υπερβολικά η σχέση δημοσίου ελλείμματος- AΕΠ της χώρας.
Οι σχολιαστές, όμως, αναφέρουν ότι παραμένει ανοικτό το αν και με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά τελικά πρόκειται να υιοθετηθούν. Ο υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του Ecofin, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας «θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για την χώρα του και για την αξιοπιστία που κατάφερε να χτίσει».
Από την άλλη, όμως, μεγάλο μέρος των πολιτικών κομμάτων, αρχίζοντας από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί ότι δεν μπορεί να επιβληθεί και πάλι μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς, ιδίως, αν τελικά, προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την ερχόμενη 'Ανοιξη.
Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ποια στάση πρόκειται να τηρήσει, τελικά, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Προς το παρόν, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημα των Βρυξελλών, αναλαμβάνοντας κάποιες έστω και γενικού περιεχομένου δεσμεύσεις. Στη συνέχεια όμως η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί, με την ελπίδα να μπορέσει να μειωθεί το συνολικό ποσό των 23,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει καθορίσει η Κομισιόν, με αίτημα να ληφθεί υπόψη και το οικονομικό βάρος που σηκώνει η Ιταλία για το μεταναστευτικό, αλλά και για τις ανάγκες της ανοικοδόμησης μετά τους φονικούς σεισμούς στις περιφέρειες Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο.







taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου