Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Α Ι Χ Μ Α Λ Ω Τ Ο Ι


%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bc%ce%b1%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b9
«Aιχμάλωτη» τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2017 θα παραμείνει η χώρα μας, καθώς οι οριστικές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η ρύθμιση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, μετατίθε­νται για μετά τις γερμανικές εκλογές. Άνγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, φοβούμενοι την οργή των γερμανών ψηφοφόρων στις κάλπες, «παγώνουν» όλες τις διαδικασίες, αδιαφορώντας για τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από κοινού με τους άλλους Ευρωπαίους έναντι της Ελλάδας. Και ενισχύουν με τον τρόπο αυτό το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, παρά τα εμπόδια που εγείρει συνεχώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Από την κυβέρνηση, μάλιστα, σημειώνουν ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τα εργασιακά, θα έχουν ρυθμιστεί μέχρι τις 26 του μήνα και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει το Eurogroup, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για την ίδια ημέρα. Σημαντικό ρόλο στη συμφωνία που θα γίνει για τα εργασιακά αναμένεται να διαδραματίσει η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις ύστερα από προσφυγή της διοίκησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και θα αποφευχθούν τελικά ακραία μέτρα.
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"
«ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της χώρας μας –πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο– στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς ανακούφιση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Οι πιστωτές πιέζουν κατά τρόπο ασφυκτικό την κυβέρνηση για το θέμα του Υπερταμείου, ζητώντας να τεθούν υπό την κυριότητά του προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν όλο και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους. Η τελευταία απαίτησή τους αφορά την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, η αξία των οποίων υπερβαίνει το 1,5 δισ.
Ερωτηματικό παραμένει ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος, καθώς και ο βαθμός εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν παραμείνει ως έχει ή θα περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου ή θα αποχωρήσει εντελώς. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει ο νέος αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Αν θέλει, δηλαδή, να συνεχίσει να εμπλέκεται στα της Ευρώπης ή θα τηρήσει την προεκλογική του θέση περί απεμπλοκής των ΗΠΑ από όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο. Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα, επισήμανε η Άνγκ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Ωστόσο, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για απεμπλοκή του Ταμείου, με τον ESM (Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να αναλαμβάνει τον ρόλο του «ευρωπαϊκού ΔΝΤ». Με την προοπτική αυτή φέρεται να συμφωνεί και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι.
Ζητάνε δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα
Τώρα, ως προς το θέμα που έχει προκύψει με τις ενστάσεις που έχουν εγείρει οι ευρωπαίοι εταίροι σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, οι Βρυξέλλες απέστειλαν την περασμένη Πέμπτη το πλήρες ερωτηματολόγιο προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο. Και οι απαντήσεις της κυβέρνησης θα είναι δεσμευτικές για τον τρόπο διάθεσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η απά­ντηση του κ. Τσακαλώτου ήταν θέμα ημερών και ήταν πολύ πιθανό να έχει αποσταλεί το αργότερο μέχρι αύριο, Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Eurogroup οι περισσότερες αντιρρήσεις για τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα προήλθαν από την πλευρά της Γερμανίας, με την οποία συνέπλευσε πρωτίστως η Αυστρία και δευτερευόντως η Φινλανδία και η Σλοβενία. Υποστηρικτική προς την Ελλάδα ήταν η στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Κόντρα Κομισιόν – Τόμσεν
Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση εξελίσσονται στη σκιά της αντιπαράθεσης μεταξύ Κομισιόν και Π. Τόμσεν, ο οποίος με διαδοχικά άρθρα του στο διαδίκτυο και επικαλούμενος στοιχεία του ελληνικού προγράμματος επιμένει στην ανάγκη λήψης και νέων επώδυνων μέτρων στην Ελλάδα (περικοπές κύριων συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου ορίου κ.ά.). Η απαίτηση αυτή του εκπροσώπου του ΔΝΤ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν, εκπρόσωπος της οποίας αμφισβήτησε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των στοιχείων που επικαλείται. «Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις και η αξιολόγηση των στοιχείων πιο χρήσιμο είναι να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Επικρίνοντας με τον τρόπο αυτό την επιλογή του Π. Τόμσεν να μεταφέρει δημόσια τις απόψεις του για το ελληνικό πρόγραμμα.





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου