Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Γιατί ο Τσίπρας περιοδεύει στη Θράκη στα σύνορα με την Τουρκία




Προεκλογικό άρωμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού με το βλέμμα σε μειονότητα και Ερντογάν
Με πολλαπλά μηνύματα ξεκινά σήμερα νωρίς το πρωί την περιοδεία του στη Θράκη ο Αλέξης Τσίπρας. Από μόνη της η παρουσία του πρωθυπουργού στις ακριτικές περιοχές της χώρας στα σύνορα με την Τουρκία αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τον πολιτικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας, όπως αυτός εκφράζεται κλιμακούμενος το τελευταίο διάστημα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ωστόσο το μήνυμα στην Άγκυρα, το οποίο πληροφορίες αναφέρουν πως θα στείλει και μέσα από την ομιλία του ο πρωθυπουργός, δεν αποτελεί το μοναδικό που έχει στις αποσκευές του στη Θράκη.

Στόχος του ταξιδιού είναι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να τονιστεί η προσήλωση της κυβέρνησης στο ρόλο της περιφερειακής ανάπτυξης «και της βελτίωσης της ποιότητας και του βιοτικού επιπέδου στη Θράκη για την ευημερία των πολιτών χωρίς διακρίσεις, καθώς αυτό αποτελεί την καλύτερη θωράκιση της περιοχής».

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη μία ημέρα πριν την άφιξη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς ανακοίνωσε τη δωρεάν δορυφορική πρόσβαση μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ωστόσο, η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου, μία ημέρα μετά την έμμεση «απειλή» εκλογών με αποδέκτες κυρίως το σκληρό πυρήνα πέριξ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αξιολόγηση και το χρέος, προσδίδει αναπόδραστα μία νότα προεκλογικού χαρακτήρα.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως αναφορικά με τη σκόνη που σηκώθηκε από την αναφορά του πρωθυπουργού ενώπιον της ΚΟ σε κίνδυνο εκλογών και πολιτικών αναταράξεων, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά πως οι εκλογές αποτελούν το αποκορύφωμα της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το ποντάρισμα στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, χρέος και ποσοτική χαλάρωση.

Προς αυτή την κατεύθυνση το βράδυ της Πέμπτης συνεργάτες του πρωθυπουργού εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, τονίζοντας πως «το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ένα όνομα και αυτό είναι το τέταρτο Μνημόνιο». «Αυτό που ζητάει είναι εκλογές ώστε να διακοπεί η δεύτερη αξιολόγηση, να μην πετύχουμε την ρύθμιση του χρέους, να μην μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να οδηγηθούμε σε ένα νέο πρόγραμμα καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018" ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Ηρώδου Αττικού, τονίζοντας παράλληλα πως στη γαλάζια ατζέντα βρίσκεται σχέδιο καταστροφής της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων, των συνταξιούχων καθώς και καταστροφής του κοινωνικού κράτους, απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και εμπέδωση της εργασιακής ζούγκλας».
Το πρόγραμμα Τσίπρα στη Θράκη

Ο πρωθυπουργός θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή, στις 8:05, και στη συνέχεια θα μεταβεί στον χώρο του λιμανιού της πόλης, όπου θα επιθεωρήσει τα έργα αναβάθμισής του και τα υπό εξέλιξη έργα για τον αγωγό TAP.

Στις 11:00 θα βρεθεί στον μειονοτικό οικισμό της Φιλλύρας, στον νομό Ροδόπης, όπου είναι η έδρα του δήμου Αρριανών. Μισή ώρα αργότερα θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, προκειμένου να επισκεφθεί αρχικά το μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης και στην συνέχεια, στις 13:30, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».

Στις 14:00, ο κ. Τσίπρας θα προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων της Θράκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή, και στις 18:00 θα εγκαινιάσει την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία έχει ως φορέα διοργάνωσης τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Θράκη θα ολοκληρωθεί στις 19:30, με την εκφώνηση πολιτικής ομιλίας στο ξενοδοχείο Arcadia, στην Κομοτηνή.






taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου