Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

«Μάχη» με τις αναζωπυρώσεις και τους ανέμους στα Δερβενοχώρια...


Το δύσβατο έδαφος και οι στροβιλισμοί του ανέμου δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής
Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ελεγχθεί η μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (κοντά στο χωριό Στεφάνη) η οποία έχει εξαπλωθεί σε μια πολύ μεγάλη έκταση, με περίμετρο χιλιομέτρων και υπάρχουν πολλές...
διάσπαρτες εστίες, με τρεις κατευθύνσεις.

Το ένα μέτωπο εξελίσσεται προς την πλευρά των οικισμών Πάνακτο, Πράσινο και Λεύκα, ένα νότια της Στεφάνης και ένα ακόμα προς τα ανατολικά, προς τις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ και τα νταμάρια Φράγκου.

Αν και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, η πυρκαγιά είχε συνεχείς αναζωπυρώσεις χθες λόγω αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων και σήμερα υπάρχουν πολλά μικρά «μέτωπα» που δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Δυστυχώς, οι πρώτοι πρόχειροι υπολογισμοί «μιλούν» για αρκετές χιλιάδες στρέμματα καμένου πευκοδάσους.


Ισχυρές επίγειες δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί στην περίμετρο της φωτιάς, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα ανοίγουν δρόμους προς τις εστίες, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν και ανακόψουν την πορεία τους.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν και πάλι να επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, ωστόσο τα εναέρια μέσα βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, αφού η ηλικία των συνολικά 13 αεροσκαφών CL-215 που υπάρχουν (τα τέσσερα από αυτά ήταν ακινητοποιημένα και «μάχιμα» ήταν μόνο τα εννιά) κυμαίνεται μεταξύ 26 έως και 42 ετών.

Τέσσερα κατασκευάστηκαν το 1974, δύο το 1977, δύο το 1989 (ανάμεσά τους αυτό που έκανε αναγκαστική προσγείωση προχθές), ενώ το νεότερο αεροσκάφος CL-215 έχει κατασκευαστεί το 1990 και συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια επιχειρήσεων.


Την κατάσταση κυρίως... σώζουν τέσσερα Καναντέρ CL-415, τα οποία είναι νεότερης τεχνολογίας.







nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου