Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΛΕΦΤΑ… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ


%ce%bb%ce%b5%cf%86%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd
Σε απόλυτη αδυναµία εξεύρεσης των απαιτούµενων κονδυλίων για την καθολική εφαρµογή του Κοινωνικού Εισοδήµατος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από την 1η Ιανουαρίου του 2017 βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς αναζητά 571 εκατ. ευρώ, από τα 871 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για τη χορήγηση του επιδόµατος.
Οι συζητήσεις των επικεφαλής των δανειστών µε την κυβέρνηση κόλλησαν στην πρόταση του ∆ΝΤ και της Παγκόσµιας Τράπεζας να βρεθούν οι απαιτούµενοι πόροι από τη µείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, καθώς δεν είναι δυνατή η περαιτέρω περικοπή κοινωνικών επιδοµάτων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, το κουαρτέτο αµφισβήτησε τους κωδικούς του Προϋπολογισµού που εµφάνισαν οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονοµικών για την εξοικονόµηση των απαιτούµενων κονδυλίων. Οι δανειστές ζητούν παρεµβάσεις µόνιµης απόδοσης, αδιαφορώντας για την πρόταση τόσο του υπουργείου Οικονοµικών όσο και του υπουργείου Εργασίας να βρεθούν τα κονδύλια µόνο για το 2017.
Μάλιστα, µετά την αναθεώρηση των στατιστικών δεδοµένων για το 2015 και την εµφάνιση «τρύπας» ύψους 480 εκατ. ευρώ, αµφισβητούν τους Προϋπολογισµούς για τα έτη 2017 και 2018 λόγω διαφοροποίησης της δηµοσιονοµικής βάσης. Ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίουν ούτε την υπεραπόδοση των µέτρων ύψους 140 εκατ. ευρώ που εµφανίζεται το 2016, ούτε και το «µαξιλάρι» των 300 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για παροχές σε υγεία, παιδεία και πρόνοια για το 2017. Για πρώτη φορά οι δανειστές παραδέχθηκαν ότι δεν είναι δυνατόν να εξοικονοµηθούν 871 εκατ. ευρώ από περικοπές στις αµιγώς προνοιακές παροχές, καθώς οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα το 2014 αντιστοιχούσαν µόλις στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι 4% που ήταν ο ευρωπαϊκός µέσος όρος, ενώ θα πέσουν στο 1,33% το 2018 µε την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Παράλληλα, οι δανειστές ζήτησαν επιπλέον στοιχεία για την απόδοση των παρεµβάσεων στο ασφαλιστικό, αλλά και για την πορεία της συγχώνευσης όλων των ασφαλιστικών ταµείων στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.Μάλιστα, απαίτησαν την ολοκλήρωση του εγχειρήµατος εντός του ήδη συµφωνηθέντος χρονοδιαγράµµατος, επισηµαίνοντας ότι θα πρέπει να τηρηθεί ο δηµοσιονοµικός στόχος µείωσης των δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). Η επικεφαλής του ∆ΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν περισσότερο επίµονη, εµµένοντας στις θέσεις του Ταµείου ότι χρειάζονται νέες παρεµβάσεις γιατί το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιµο.




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου