Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Πολεμικό κλίμα Ιταλίας-ΕΕ! Σήκωσε μπαϊράκι ο Ρέντσι!


rentsi1-2-thumb-large-600x275
«Η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει: ή θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε το έλλειμμα μας ή θα μας αναγκάσει να ακολουθήσουμε το «Ουγγρικό μοντέλο» που θα σημάνει καταστροφή για την Ενωση».
Τα παραπάνω διαμήνυσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, αναφερόμενος στις αυξημένες κρατικές δαπάνες λόγω του πρόσφατου σεισμού, αλλά και του προσφυγικού.
Συνέντευξή του σε υψηλούς τόνους στην εφημερίδα La Repubblica ο ιταλός υπουργός οικονομικών, εξαπολύοντας επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει ποιόν θέλει να στηρίξει. Μπορεί να δεχθεί να περάσει, το έλλειμμά μας, από το 2,2% στο 2,3% του ΑΕΠ, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους πρόσφυγες και τον σεισμό. Διαφορετικά, μπορεί να διαλέξει την οδό της Ουγγαρίας, εκείνη που υψώνει τείχη μπροστά στους μετανάστες, και πρέπει να απορριφθεί. Αλλά αυτή η επιλογή θα ήταν η αρχή του τέλους».
Όπως πρόσθεσε, οι ενδείξεις του G 20 είναι όλες υπέρ της ανάπτυξης, κατά της λιτότητας και με στόχο να καταπολεμηθεί η έλλειψη ισότητας. «Η Ιταλία, με τον νέο της κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για την Ευρώπη», τονίζει ο Πάντοαν.
«Πριν λίγους μήνες δόθηκαν στην Τουρκία τρία δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η Ιταλία, για το θέμα αυτό ξόδεψε περισσότερα χρήματα από όλες τις άλλες χώρες, και τους πρόσφερε μια πολύτιμη βοήθεια. Υπερασπίσθηκε ένα κοινό, δημόσιο αγαθό», τόνισε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου οικονομικών.
Οι δηλώσεις Πάντοαν έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Όπως είχε τονίσει ο κ. Ρέντσι, η Ιταλία θα ακούσει τυχόν ενστάσεις των Βρυξελλών, αλλά δεν εννοεί να αλλάξει την κύρια δομή του προϋπολογισμού της για το 2017.



hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου