Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΣ ΟΗΕ – Νέα Υόρκη: Το παραλήρημα Ερντογάν σε όλο του το μεγαλείο! (βίντεο)



Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος για μια ακόμη φορά μας άφησε άφωνους με τα όσα είπε για την εισβολή στη Συρία, το προσφυγικό και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το κακό είναι ότι κανένας από τους ηγετίσκους δεν αντέδρασε…
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε από το βήμα του ΟΗΕ τους ηγέτες του κόσμου να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας άμεσης πολιτικής λύσης για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Μιλώντας στην 71η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είπε: «Δεν μπορούμε να χάσουμε περισσότερο χρόνο για να συνειδητοποιήσουμε τη διαδικασία πολιτικής λύσης και να τερματίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, που είναι ο πόλεμος στη Συρία, ο τρόμος και η ατμόσφαιρα της σκληρότητας».
Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για την απροθυμία των Δυτικών οργανισμών και κυβερνήσεων να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει το μερίδιό της να βοηθήσει τους πρόσφυγες ξοδεύοντας πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τον ΟΗΕ και την ΕΕ για τη μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους για παροχή κεφαλαίων για τους πρόσφυγες.
«Η Τουρκία έχει δαπανήσει πάνω από $25 δισεκατομμύρια, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη, έδωσαν μόνο $525 εκατομμύρια. Δεν υπήρχε καμία στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNICEF έστειλε μόνο $178 εκατομμύρια και αυτό ήταν», είπε.
«Η Δύση μπορεί να μην μπορεί, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να τους δεχόμαστε [πρόσφυγες από τη Συρία], επειδή είμαστε ανθρώπινα όντα», δήλωσε ο Ερντογάν.
Δηλώνοντας ότι οι άνθρωποι της Συρίας ήταν υπό την διακυβέρνηση ενός τυράννου, ενός κτήνους και τρομοκράτη ενώ, επίσης, αγωνίζονται ενάντια στις αμείλικτες επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να πραγματοποιήσει τα ανθρωπιστικά καθήκοντά της στη Συρία.
«Η εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία στις αρχές Σεπτεμβρίου οδήγησε στην εδραίωση της ειρήνης, της ισορροπίας και της σταθερότητας σε μια περιοχή που είχε καταληφθεί από απελπισία», είπε, επίσης, αναφέροντας ότι το συριακό καθεστώς ενθαρρύνει τους πολίτες είτε να παραδοθούν ή να πεθάνουν.
«Οι διεθνής δυνάμεις δεν θα πρέπει πλέον να το ανεχθούν», είπε.
Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ήρθε αφότου είχε ζητήσει εδώ και πολλά χρόνια από τις παγκόσμιες δυνάμεις να συμβάλουν στη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» κατά μήκος των συριακών συνόρων, με σκοπό την εκκαθάριση της Daesh και της συριακής πτέρυγας του ΡΚΚ το PYD / YPG.
Είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον στο συριακό έδαφος, κανένα σχέδιο να μείνει εκεί. «Σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η Συρία ανήκει στο λαό της Συρίας, κανείς δεν πρέπει να έχει άλλα σχέδια γι ‘αυτό».
Ο Ερντογάν είπε ότι η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, ξεκίνησε για να βοηθήσει τις συριακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
«Είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της απελπισίας», τόνισε. Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να κατασκευάσει «κοινωνικές εγκαταστάσεις» στη Συρία κατά μήκος των κοινών συνόρων τους για να χρησιμοποιηθούν από τους Σύριους. «Για να γίνει αυτό δυνατό, οι επίσημες ασφαλείς ζώνες θα πρέπει επίσης να δηλώνονται ως ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και πρέπει να έχουμε μια πολύ σταθερή στάση έτσι ώστε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων να είναι δυνατή για την προστασία και την ασφάλεια της περιοχής» είπε.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να αθέτηση των υποσχέσεών της για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ερντογάν κατά Γκιουλέν και υπέρ της… δημοκρατίας!
Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης διεθνή δράση κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν, ιθύνων νου –κατά τον Ερντογάν- της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
«Απευθύνω έκκληση, από αυτό το βήμα, σε όλους τους φίλους μας, να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατικής ομάδας των Γκιουλενιστών για τη δική τους ασφάλεια και το μέλλον των λαών τους», δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Το τρομοκρατικό δίκτυο» του Γκιουλέν που απειλεί την εθνική ασφάλεια όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και άλλων χωρών, πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είχε στόχο την παγκόσμια δημοκρατία επίσης».
«Είναι προφανές από την εμπειρία μας ότι αν δεν πολεμήσουμε το δίκτυο Γκιουλέν σε αυτό το στάδιο, μπορεί να είναι πολύ αργά αργότερα».
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι είναι περήφανος για το τουρκικό έθνος για την απόκρουση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου