Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ! ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ!!!


1042781071
Τα συστήματα ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από hackers που έχουν τις δυνατότητες να παραβιάσουν όχι μόνο την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών!
Με το airshow του Farnborough να ξεκινάει τη Δευτέρα (11 Ιουλίου), το ζήτημα της ασφάλειας των αερομεταφορών βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στην εκδήλωση, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τη Βρετανία να διατηρεί στενούς δεσμούς με την ΕΕ, προκειμένου να έχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας.
Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια γίνονται ολοένα και περισσότερο στόχοι κυβερνοεπιθέσεων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), ζήτησε να λαμβάνονται σοβαρά οι απειλές μέσω διαδικτύου, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δρομολόγηση μιας κοινής στρατηγικής.
Στις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Ισπανία, την Σουηδία και πρόσφατα στην Πολωνία, τα αεροσκάφη που έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό ή έχει παραβιαστεί η ασφάλειά τους, έφεραν καθυστερήσεις των πτήσεων, απώλεια πληροφοριών και ένα κύμα αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των δημόσιων αρχών και της βιομηχανίας.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πάντα για το χειρότερο», δήλωσε ο Luc Tytgat, διευθυντής του EASA στο τμήμα διαχείρισης της στρατηγικής και ασφάλειας. Ο Tytgat διευκρίνισε ότι τα εν λόγω συστήματα αεροπορίας υπόκεινται σε έναν μέσο όρο 1.000 επιθέσεων κάθε μήνα.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται από το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα για ένα αεροπλάνο να καταρριφθεί από κάποιον που είναι σε θέση να χακάρει το εσωτερικό του σύστημα. Ειδικός σε θέματα hacking, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας σto Σπούτνικ, επιβεβαίωσε ότι ένα άτομο με τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ρίξει αεροπλάνο, εφόσον το χειριστεί κατάλληλα!
«Έτσι, υπάρχουν δύο πράγματα που συμβαίνουν, ο αντίκτυπος που μια επίθεση έχει για την ασφάλεια των δεδομένων, κάτι που σημαίνει πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία, στο ιστορικό των επιβατών και τις ημερομηνίες των πτήσεων. Το δεύτερο θέμα είναι ο κίνδυνος για την προσωπική ασφάλεια επιβατών και προσωπικού. Τα δεδομένα πελατών μπορεί να βρεθούν στα χέρια χάκερ, εφόσον τα εσωτερικά δίκτυα δεν προστατεύονται, αλλά το σοβαρότερο όλων είναι ότι κάποιος μπορεί να σπάσει σε ένα σύστημα, προκαλώντας τη συντριβή ενός αεροπλάνου», τόνισε.
Η πιθανότητα να συμβεί αυτό, είναι αυξημένη, αν ο χάκερ ή οι τρομοκράτες είναι στο αεροπλάνο. Σε ομιλία του στο συνέδριο SteelCon 2015, Δρ Γρηγόριος Φράγκος μίλησε για την πιθανότητα να υπάρχουν ατέλειες, επισημαίνοντας ότι ο μόνος εξοπλισμός που απαιτείται για να προκαλέσει μια συντριβή είναι ένας προσομοιωτής.
Τα γεγονότα επιβεβαιώνονται ένα συμβάν το 2015, όταν ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών κατάφερε να χακάρει το «σύστημα ψυχαγωγίας» του αεροσκάφους εν πτήσει και σε ελάχιστο χρόνο οδήγησε το αεροπλάνο να πετάξει λοξά, θέτοντας μία από τις μηχανές σε «κατάσταση ανάβασης.»
Εν κατακλείδι, υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή προτύπων ασφάλειας, τα οποία σε περίπτωση ηλεκτρονικής επίθεσης να δίνουν τη δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης, προτού το αεροπλάνο βρεθεί σε κίνδυνο.


hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου