Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Θρίλερ με τον εκλογικό νόμο...



Στο «κυνήγι» των 200 ψήφων...

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει τον «μαγικό» αριθμό των 200 ψήφων, οι οποίες απαιτούνται ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να...
ισχύσει από τις επόμενες - και όχι τις μεθεπόμενες - εκλογές. 

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε χθες στη βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης. 

Με την συγκεκριμένη νομοθετική βελτίωση «σπάει» το άρθρο 2 του νομοσχεδίου και διαχωρίζεται η διάταξη που αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην διατήρηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη βουλή. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους και ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση «διευκολύνει» το ΚΚΕ να ψηφίσει το άρθρο για την κατάργηση του μπόνους και την καθιέρωση πλήρους αναλογικής κατανομής των εδρών, διατηρώντας την ευχέρεια να καταψηφίσει την διατήρηση του 3%, με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί. 

Η απάντηση του ΚΚΕ ήταν άμεση. Ο ειδικός αγορητής του στην επιτροπή Χρήστος Κατσώτης, έκανε γνωστό ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του ορίου εισόδου στο 3%, ενώ σχετικά με την ψηφοφορία δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής, «ναι» στη ψήφο για τους 17αρηδες, «ναι» στην κατάργηση του μπόνους και τέλος «ναι» στο άρθρο 5 που αφορά στην άμεση ισχύ από τις επόμενες εκλογές των προηγούμενων άρθρων. 

Πάντως, ακόμη δεν είναι εύκολο να διασφαλιστούν οι 200 βουλευτές, αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, αλλά ακόμα και η Χρυσή Αυγή - σε περίπτωση που υπερψηφίσει - συγκεντρώνουν 195 ψήφους, συν την ψήφο του Αθ. Θεοχαρόπουλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου, που έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ωστόσο, και πάλι λείπουν τρεις ψήφοι...




nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου