Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Για πρώτη φορά συνάντηση των 27 (πλέον) ηγετών


synodos_koryfis_igetes_trapezi
Με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών μελών της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία για πρώτη φορά, ξεκίνησαν το πρωί, στον απόηχο του Brexit, οι διήμερες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων. Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν οι περισσότεροι ηγέτες κρατών.
Χθες, οι Βρυξέλλες και οι 27 χώρες δέχθηκαν να δώσουν λίγο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία του διαζυγίου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να περιμένουν για μήνες.
Στο μεταξύ ραντεβού το φθινόπωρο φαίνεται ότι έδωσαν οι «27» με τη Βρετανία ώστε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία του διαζυγίου με την ΕΕ. Αυτό σημείωναν αργά το βράδυ της Τρίτης μετά το πέρας του δείπνου των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίοι διπλωμάτες και παρέπεμπαν στη Δήλωση που αναμένεται να γίνει μετά την άτυπη συνάντηση των «27».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «27» θα δώσουν στον εαυτό τους μία… περίοδο «πολιτικού προβληματισμού» και θα επανεξετάσουν τα πράγματα σε επόμενη άτυπη συνάντηση τους τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας που θα ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Όλα αυτά βέβαια δεδομένων και των συνθηκών…
Μέσα η Σκωτία
Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχωρεί και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έρχεται στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει τις πιθανότητες η Σκωτία να παραμείνει ως ανεξάρτητη οντότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Εάν βγούμε από την Ευρώπη, αυτό θα είναι αντίθετο με τη θέλησή μας και «μη αποδεκτό δημοκρατικά», δήλωσε μαχητική η Νίκολα Στέρτζον κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο, τονίζοντας ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν καθαρά (62%) υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου