Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Παρέμβαση Ομπάμα κατά του Brexit...


Στο πλευρό του Κάμερον ο Ομπάμα

Σημαντική ώθηση στη φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία του Ντέιβιντ Κάμερον δίνει η ισχυρή παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα...
έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στο Λονδίνο, ενώ την Παρασκευή είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντέιβιντ Κάμερον ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί «στο τέλος της ουράς» οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας αν οι Βρετανοί επιλέξουν η χώρα τους να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Και απάντησε στους ισχυρισμούς των υποστηρικτών υπέρ του Brexit ότι θα μπορούσε η Βρετανία να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ: «Εκφράζουν γνώμη για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτηκα ότι ίσως να θέλετε να ακούσετε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό που νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να κάνουν»

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, πρόσθεσε και το εξήγησε λέγοντας ότι η Αμερική εστιάζει στις διαπραγματεύσεις με ένα μεγάλο μπλοκ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να κλείσει μια εμπορική συμφωνία.

«Οι ΗΠΑ θέλουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι ισχυρός εταίρος. Και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπρέπει όταν συμβάλει σε μια ισχυρή Ευρώπη», τόνισε.

Κοινή συνέντευξη Τύπου Ντ. Κάμερον - Μπ. Ομπάμα

Παράλληλα, με ένα βαρυσήμαντο άρθρο στην «Daily Telegraph» ο Αμερικανός πρόεδρος δεν περιορίστηκε σε παραινέσεις για την αναγκαιότητα της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της για την ενότητα της Ευρώπης, αφού δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της ηπείρου από τον ολοκληρωτισμό και τον αλληλοσπαραγμό.

«Οι δεκάδες χιλιάδες των Αμερικανών που αναπαύονται σε ευρωπαϊκά κοιμητήρια είναι οι σιωπηλοί μάρτυρες των αδιάσπαστων δεσμών της χώρας μου με την Ευρώπη. Είναι αυτοί που μαζί με όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες πεσόντων του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, θυσιάστηκαν για τα ιδανικά μιας ενωμένης και ειρηνικής Ευρώπης. Η Ευρώπη των διχασμών και των Πολέμων ανήκει στο παρελθόν και πρέπει, πάση θυσία, να διαφυλάξουμε την ενότητά της.

«Η Μ. Βρετανία είναι η χώρα που μεταλαμπάδευσε στην Ευρώπη τις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των φιλελευθέρων ιδεών. Ευρώπη και ΗΠΑ είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις και κινδύνους μιας αβέβαιης εποχής. Η ισλαμική τρομοκρατία θα ηττηθεί μόνο με την συνεργασία Ευρώπης-ΗΠΑ με την Βρετανία αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης» υπογράμμισε στο άρθρο του ο Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον πρίγκιπα Τζορτζ στο παλάτι του Κένσιγκτον
Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον επαίνεσε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων - TTIP) που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και από την οποία η Βρετανία θα αποκλειστεί σε περίπτωση εξόδου της από την Ε.Ε.

«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να προχωρήσουν (αυτές οι διαπραγματεύσεις), διότι (αυτή η συμφωνία) θα επέτρεπε στις οικονομίες μας να κερδίσουν δισεκατομμύρια και θα αποτελούσε παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.







nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου