Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ… Καταδικασμένο Να Αποτύχει… Το Σχέδιο του ΝΑΤΟ για το ΑΙΓΑΙΟ Είναι Κακοσχεδιασμένο και Μη Πρακτικό


ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ έστειλε πρόσφατα ναυτικές δυνάμεις του στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ πρόκειται να διεξάγουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες στην περιοχή, δεδομένου ότι πολλά νησιά του Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα και η παρουσία οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικής περιπόλου εκεί απαγορεύεται αυστηρά.
Πρώτα απ ‘όλα, πρόκειται για τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, όπως η Ρόδος και η Λέσβος.
«Πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα είναι σε θέση να εισέλθουν εκεί, ακόμη και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, κατά την άποψή μου το «σχέδιο Aegean», που βιαστικά υιοθέτησε το ΝΑΤΟ είναι κακοσχεδιασμένο και μη πρακτικό», αποκαλύπτει ο πολιτικός εμπειρογνώμονας, Dr. Celalettin Yavuz.
Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ – την Τουρκία και την Ελλάδα – για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στα νερά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, είναι ακόμα ασαφές υπό ποιανού τις διαταγές τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εκτελούν τα καθήκοντά τους – υπό την ηγεσία του κέντρου διοίκησης στην τουρκική Σμύρνη ή στην Ελλάδα και την Αθήνα.
Ο εμπειρογνώμονας υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να σταματήσει η μεταναστευτική εισροή στην Ευρώπη.
«Προκειμένου να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη από το Αιγαίο Πέλαγος, είναι πρώτα απαραίτητο να αποφευχθεί ένα νέο κύμα προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία στην Τουρκία και, αφετέρου, καταπολέμηση της παράνομης εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα από την Τουρκία. Στην θάλασσα του Αιγαίου, είμαστε μάρτυρες σε τρομερές τραγωδίες και αντιμετώπισης παράνομων δραστηριοτήτων λαθρεμπορίου», τόνισε ο εμπειρογνώμονας.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να συζητήσουν τη συνεργασία όσον αφορά την τρέχουσα κρίση των προσφύγων.
Η διασυνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex έχει εγγρΆΨΕΙ πάνω από 1.830.000 παράνομες συνοριακές διελεύσεις το 2015, σε αντίθεση με μόλις 283.000 το 2014.





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου