Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Σχέσεις Ελλάδας - Ιράν...



Μια ιστορία επισκέψεων και επαφών...
Στην Τεχεράνη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να έχει επαφές για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Ιράν, αλλά και...
συνομιλίες για περαιτέρω οικονομικές συνεργασίες.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι στόχος του ταξιδιού είναι «η αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ιράν» προσθέτοντας ότι «τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ιδιαίτερα οικονομική συνεργασία είναι αρκετά».

Η επίσκεψη, αυτή, είναι η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη μετά από το ταξίδι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1992.

Με αφορμή το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού το ΑΠΕ/ΜΠΕ παραθέτει χρονολόγιο των επισκέψεων Ελλήνων επισήμων στο Ιράν από το 1992 έως σήμερα.

1992: Τον Ιανουάριο ο Πρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Τσαλδάρης, επικεφαλής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκε την Τεχεράνη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ακμπάρ, Χασεμί Ραφσανζανί και τον ομόλογό του Μαχντί Καρούμπι με τον οποίο συμφώνησαν στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον κοινοβουλευτικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα. Τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Αριστείδη Τσιπλάκο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βύρωνα Πολύδωρα και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, ήταν ό πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που επισκέφθηκε την Τεχεράνη μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, άλλους αξιωματούχους, και εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΚ για ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με το Ιράν.

1993: Τον Ιανουάριο ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο επισκέφτηκε την Τεχεράνη προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της 2ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν. Εξετάστηκαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών με ειδικότερη αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης της συνεργασίας στους τομείς εμπορίου, βιομηχανίας, κατασκευών, γεωργίας, αλιείας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλουμίνας καθώς και στον τομέα των μεταφορών, τουρισμού και ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων.

1994: Τον Ιούνιο ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, επισκέφθηκε την Τεχεράνη με βασικό θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία επίσκεψη ενός επικεφαλής της διπλωματίας χώρας της ΕΕ.

1995: Το Μάρτιο ο υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης υπέγραψε συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Δημοσίας Τάξης της Ελλάδας και του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου. Τον Απρίλιο ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε την Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ιρφάν Λιούμπλιακιτς και του Ιράν Αλί Αγκμπάρ Βελαγιατί για να συζητήσουν την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ήταν η συνέχεια της αντίστοιχης τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Μάρτιο.

1996: Τον Αύγουστο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Αλί Αγκμπάρ Βελαγιατί και άλλους αξιωματούχους για διμερή και περιφερειακά θέματα.

1998: Τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επισκέφθηκε στην Τεχεράνη για να μετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αρμενίας Βαρτάν Οσκανιάν και του Ιράν Καμάλ Χαράζι για την υπογραφή ενός νέου «μνημονίου συνεννόησης», συνέχεια εκείνου που είχε υπογραφεί στην πρώτη υπουργική συνάντηση της τριμερούς, τον Δεκέμβριο του 1997 στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο, στη διάρκεια επίσκεψης στην Τεχερανη, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Παιδείας Μοσταφά Μόιν για την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα, στην ανταλλαγή πληροφοριών, στη διοργάνωση συμποσίων, διασκέψεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και επιστημονικών εκθέσεων.

1999: Τον Ιούνιο ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε επίσημα την Τεχεράνη, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Αλί Σαμχανί. Ήταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε υπουργός Άμυνας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Ο Έλληνας υπουργός εκτός από τις συναντήσεις που είχε με την στρατιωτική ηγεσία, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλι Αχμπάρ Νατέκ Νουρί. Τον Οκτώβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Μοχαμάντ Χαταμί. Ήταν ο δεύτερος αρχηγός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Είχε προηγηθεί ο Πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ. Τον αρχηγό του ελληνικού κράτους συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, και αντιπροσωπεία τριάντα επιχειρηματιών. Ο Πρόεδρος Κ. Στεφανόπουλος εκτός από τον ομόλογό του, συνάντησε και τον θρησκευτικό ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

2000: Τον Σεπτέμβριο ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τεχεράνη, υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.

2001: Τον Νοέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε την Τεχεράνη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Χαταμί, τον ομόλογό του Καμάλ Χαραζί και τον πρόεδρο της Βουλής Μεχντί Καρουμπί. Κύριο θέμα των συζητήσεων υπήρξε η κρίση στο Αφγανιστάν.

2002: Τον Μάιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου διαπιστώθηκε η κοινή θέληση των δύο πλευρών για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, με την υποστήριξη του σχεδίου για μεταφορά του, μέσω Τουρκίας, για να φτάνει στα Βαλκάνια και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2003: Τον Σεπτέμβριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, επισκέφθηκε την Τεχεράνη, συνοδευόμενος από διπλωματική αντιπροσωπεία και εκπροσώπους του ελληνικού Δημοσίου για να συζητήσουν θέματα οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος με τους Ιρανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της 4ης Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής.

2014: Τον Μάρτιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ασκούσε και την περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκε την Τεχεράνη, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Από τα κύρια θέματα των συζητήσεων εκτός την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών, πολιτιστικών και πολιτικών σχέσεων, ήταν το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας για την οριστική επίλυση του προβλήματος, με στόχο την άρση των κυρώσεων.

2015: Τον Νοέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συνοδεύόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, Δημήτρη Μάρδα, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών επισκέφθηκε την Τεχεράνη. Ο Έλληνας υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, συνάντησε τον ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον πρόεδρο του ιρανικού Κοινοβουλίου Αρντεσίρ Λαριγιανί. Συζητήθηκε η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μετά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την άρση των κυρώσεων εναντίον του.




nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου