ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ… ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ Η ΔΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει έναν σχηματισμό ενός νέου παγκόσμιου παραδείγματος, που είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσει την κατάσταση στον κόσμο, τόσο πολιτικά όσο και στρατηγικά… Οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των τριών μπορεί να είναι πιο σημαντικές από ό, τι πολλοί συνειδητοποιούν.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας, αμέσως μετά την υποχώρηση των αντι-ιρανικών κυρώσεων, θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές και ουσιαστικές από ό, τι οι άνθρωποι πραγματικά έχουν συνειδητοποιήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ερευνητής και δημοσιογράφος Carol Gould. Ο δημοσιογράφος, που η βάση του είναι στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρεται στην πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping στην Τεχεράνη και το αποτέλεσμα του ταξιδιού του.
Xi Jinping ήταν ο πρώτος διεθνής ηγέτης που ταξίδεψε προς το Ιράν μετά την εξάλειψη των εμπορικών περιορισμών, με την επίσκεψή του να σηματοδοτείται από 17 συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο και η βιομηχανία.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να αυξήσουν το διμερές εμπόριο περισσότερο από 10 φορές σε 600 δις $ στην επόμενη δεκαετία.
Επιπλέον, Ο Xi Jinping υπέγραψε κοινή δήλωση με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί για την υποστήριξη της εφαρμογής του Ιράν για πλήρη ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που υποστηρίζει τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.
Η αίτηση για πλήρη ένταξη στην SCO είχε γίνει πίσω το 2008, αλλά λόγω των διεθνών κυρώσεων δεν ήταν σε θέση να ολοκληρωθεί. Τώρα, με την άρση των κυρώσεων, η ιρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι μία από τις προτεραιότητές της θα είναι να προχωρήσει στην πλήρη ένταξη της στη SCO.
Η Ρωσία επίσης προχώρησε στην ενίσχυση των δεσμών της με το Ιράν μετά την επίτευξη μιας διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μια συμφωνία και για την απλούστευση των διαδικασιών στα ταξίδια μεταξύ των δύο, που ξεκινά από τον Φεβρουάριο
Το Δεκέμβριο, ο Ρώσος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Denis Manturov δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη ότι «η Ρωσία ενδιαφέρεται για διάλογο με το Ιράν σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των αερομεταφορών, της ναυπηγικής βιομηχανίας, της ενέργειας, της γεωργίας και των μεταφορών, της μεταλλουργίας, στις φαρμακευτικές και άλλες βιομηχανίες».
Ο Carol Gould σημειώνει ότι αυτή η στρατηγική ευθυγράμμιση βασίζεται στο εμπόριο, όχι στην στρατιωτική δύναμη, και σηματοδοτεί σίγουρα μια πορεία προς τα εμπρός σε μια νέα συμμαχία. Επίσης, τόνισε, θα μπορούσε να είναι πολύ ευεργετική και για την Κίνα.
«Η Κίνα χρειάζεται κάποια βοήθεια αυτή τη στιγμή. Η οικονομία της αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Ωστόσο, οι αγορές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παράγουν πολύ εισόδημα για την Κίνα, επειδή αυτές οι χώρες έχουν πολλά προβλήματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε μια κατάσταση, που ορισμένες δυτικές τράπεζες ενδέχεται να μην δουν ξανά, ή που έχουν μια κατάρρευση, παρόμοια με εκείνη του 2008, η συνεργασία αυτή μπορεί να είναι πολύ ευεργετική.
hellasforce