Την αντίθεσή του στη δημιουργία βάσης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Κώστας Ησυχος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα». Απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του κ. Καμμένου, ο κ. Ησυχος είπε ότι «ο καθένας βεβαίως έχει μία δυνατότητα έκφρασης, πολλές φορές βάζοντας και τη δική του “πινελιά”, αυτό δεν το μηδενίζουμε, αλλά εγώ τουλάχιστον από την πλευρά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο, θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος ότι τέτοιο θέμα δεν αποτελεί απόφαση ή θέση της σημερινής κυβέρνησης». Κυβερνητικές πηγές έχουν εκφράσει και άλλες φορές την αντίθεσή τους στο θέμα αυτό, ωστόσο σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, είχε κάνει λόγο για μεταφορά της βάσης του Τυμπακίου στην Κάρπαθο, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση.
Ομως, ο κ. Κώστας Ησυχος, που εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι καθαρά αρνητικός, ενώ με τη διευκρινιστική δήλωση που έκανε, προφανώς υπό την πίεση του κ. Καμμένου, δεν ανασκευάζει επί της ουσίας τη θέση του. Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να συζητηθεί εντός της κυβέρνησης αν και εφόσον επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία με τους πιστωτές, ετέθη και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Αμυνας να συζητάει και την παραχώρηση βάσης στο Καστελλόριζο. Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, ζήτησε εξηγήσεις για το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ, αλλά και τις δηλώσεις του κ. Ησυχου για τη δημιουργία βάσης, που έρχονται σε αντίθεση με την πρόταση του κ. Καμμένου.
Ο κ. Τασούλας, επίσης, ζητεί πληροφορίες και για το κόστος της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ. Απαντώντας, ο κ. Ησυχος κατηγορεί τον κ. Τασούλα ότι «επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά», διαστρεβλώνοντας κατά το δοκούν μια συνέντευξη, την οποία μάλλον δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει στο σύνολό της, αναφερόμενος στο θέμα της βάσης. Προσθέτει, επίσης, ότι ο κ. Τασούλας, με τρόπο κυνικό και ωμό, φέρνει στα μέτρα της στείρας προπαγάνδας του κόμματός του τις ξεκάθαρες απαντήσεις που δόθηκαν σε διάφορα θέματα, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσης στελεχών της κυβέρνησης και του κ. Καμμένου.
Σημειώνεται, πως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας –ΗΠΑ μέσω και της δημιουργίας νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου με την υφυπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ, στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία ενώ η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε τη βοήθεια της στη στήριξη της Ελλάδος για την οικονομική κρίση. Στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσα από τη δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ναυτική βάση στη Σούδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά σε πρώτη φάση αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική πρόταση.
Όσον αφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια , οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ισλαμικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πάνε προς τη μεριά των τζιχαντιστών. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας μέσα από "τη συνεργασία με την Αίγυπτο, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS, όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και την επέκταση αυτού του άξονα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία". Επισήμανε δε ότι "η Ελλάδα χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της". Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ενίσχυση που ζητήθηκε αφορά σε ελικόπτερα, μέσα και ανταλλακτικά.
Η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα που έχει για την Ελλάδα το θέμα της Ουκρανίας -λόγω των 300.000 Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη- ζητώντας τη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πάντως "αυτό που είπαμε είναι ότι στο θέμα των τρομοκρατών πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Ρωσία", σχολίασε ο κ. Καμμένος. Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς τη Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο για να υπάρχουν συνομιλίες για ΜΟΕ. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν "τη συνέχιση των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας, πλέον, ως σταθερού παράγοντα της περιοχής", ανέφερε ο κ. Καμμένος.
phgh: defencenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου