Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

To Deal που «Ξαναγράφει» τον Παγκόσμιο Εμπορικό Χάρτη


ΤΡΡ
ALERT – Η Συμφωνία Συνεργασίας του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP) μετατρέπει τις δύο πλευρές του Ωκεανού σε κοινή αγορά.
Αφορά 800 εκατομμύρια κατοίκους, σε 12 χώρες. Οι δώδεκα χώρες της TPP (Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, τη Σιγκαπούρη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ) αντιπροσωπεύουν το 26% του παγκόσμιου εμπορίου.
Η εκτεταμένη συμφωνία αποσκοπεί στην άρση των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Επίσης, προβλέπει τον εξορθολογισμό των κανονισμών εμπορίου και την εφαρμογή κοινών προτύπων για την προστασία των ξένων επενδύσεων και της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Παράλληλα , οι εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν, νομικά, εθνική νομοθεσία που θεωρούν ότι δε συνάδει με τους κανόνες ελεύθερου εμπορίου (αν και αυτή η πρόβλεψη δε θα ισχύει για τις καπνοβιομηχανίες και τις εθνικές αντικαπνιστικές νομοθεσίες).
Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν σταδιακά τους δασμούς στις εισαγωγές των ιαπωνικών αυτοκινήτων.
Οι δασμοί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα σε 20 χρόνια θα έχουν περικοπεί κατά το ήμισυ και θα εξαλειφθούν πλήρως σε 25 χρόνια.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα καταργήσουν τους δασμούς σε πάνω από το 80% του συνόλου των ανταλλακτικών αυτοκινήτων που εισάγονται από την Ιαπωνία, τον Καναδά, καθώς και το 6% τοις εκατό φόρο για το 90 % των εξαρτημάτων των αυτοκινήτων που εισάγονται από την Ιαπωνία.
Αλλά και ο φαρμακευτικός τομέας της Ιαπωνίας θα έχει σημαντικά οφέλη αν και αρχικά είχαν διατυπωθεί φόβοι για τις ρυθμίσεις που αφορούν σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Στις ΗΠΑ, οι αντιρρήσεις έρχονται κυρίως από τα συνδικάτα των εργαζομένων, που προειδοποιούν για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.Οι υποστηρικτές της TPP απαντούν ότι θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από την ανάπτυξη του εμπορίου, όπως συνέβη και με τη NAFTA.
Ιδιαίτερα αναμένεται να πληγεί ο γεωργικός τομέας στην γεωργία καθώς θα δεχθεί πιέσεις απο τις αμερικάνικές πολυεθνικές οι οποίες θα μπορούν ευκολότερα να ενισχύουν την επιχειρηματική τους παρουσία στις συγκεκριμένες αγορές. Μάλιστα , οι ιάπωνες αγρότες έχουν θορυβηθεί καθώς θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν θα πιέσουν του αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας που ήδη δέχονται πιέσεις.
Μεγάλος απών η Κίνα, η οποία ευχήθηκε, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εμπορίου, η TPP να συμβάλει στη σύναψη και άλλων τοπικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.Η TPP πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των εμπλεκόμενων χωρών, κάτι που δε θα είναι εύκολο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου