Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΚΡΥΦΗ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ – «ΤΡΥΠΑ»


Κρυφή τρύπα 3,4 δισ. ευρώ φέρνει επιπλέον περικοπές
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ…
Με δύο αλληλένδετες διορίες είναι αντιμέτωπος ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μέχρι τέλος Οκτωβρίου σε σχέσεις με τις συντάξεις.
Στις 23 Οκτωβρίου πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές «ποσοτικοποιημένες» τις προτάσεις του για το πώς θα κοπούν κατά 3,5 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2018. Γρίφο αποτελεί ο νέος συντελεστής υπολογισμού των συντάξεων με βάση το μισθό. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Κατρούγκαλος έβαλε στο στόχαστρο όσους αμείβονται με πάνω από 2000 ευρώ.
Στις 29 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την ομαλή καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου.
Η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων τον περασμένο Σεπτέμβριο επιτείνει την ήδη… διαγνωσμένη ολοένα αυξανόμενη αδυναμία του Δημοσίου να καταβάλλει απρόσκοπτα ομαλά τις συντάξεις, γεγονός που με τη σειρά του ατσαλώνει την άποψη των δανειστών που τείνει να αμφισβητεί την απόδοση των μέτρων που τους παρουσίασε χθες ο κ. Κατρούγκαλος για το πώς θα κοπούν κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2015 -18.
Πολλώ δε μάλλον που το πραγματικό έλλειμμα του Ασφαλιστικού είναι κατά 3,4 δισ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού (1,6 δισ. ευρώ).
Εκ νέου υπολογισμός των συντάξεων με βάση το μισθό
Πιο αναλυτικά δύο μόλις εικοσιτετράωρα εξασφάλισε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος από τους εκπροσώπους των δανειστών για να παρουσιάσει ποσοτικοποιημένες τις «γενικές αρχές» του νέου Ασφαλιστικού στις οποίες έχει καταλήξει.
Αυτές προβλέπουν :
· Εθνική σύνταξη στο 60% του κατώτατου μισθού ή στα 390 ευρώ
· Εκ νέου υπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση το μισθό (σ.σ. χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους και υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης τους χαμηλόμισθους). Ο κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει πως τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα θίξουν ιδιαίτερα όσους έχουν ή είχαν μισθούς άνω των 2000 ευρώ.
· Ενσωμάτωση των επικουρικών στις κύριες συντάξεις.
· «Διάσωση» του ΕΚΑΣ μέσω της εθνικής σύνταξης.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση Κατρούγκαλου – κουαρτέτου αποσπάσθηκε, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Υπ. Εργασίας που μίλησε στο Capital.gr, η «καταρχάς αποδοχή» των δανειστών στις «αρχές» του νέου Ασφαλιστικού οι οποίες τους παρουσιάστηκαν ως «γενικό ισοδύναμο» των μνημονιακών ρητρών και δόθηκε διορία μέχρι αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, για να αξιολογήσουν το κατά πόσο τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά πιάνουν το μνημονιακό στόχο εξοικονόμησης 3,5 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό από φέτος μέχρι το 2018.
Τα 2,2 δισ. ευρώ εξ αυτών η κυβέρνηση πρέπει να τα εξοικονομήσει μέχρι τέλος του 2016 προκειμένου να παραμείνει το έλλειμμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης στα 1,6 δισ. ευρώ έως τότε και να μην εκτιναχθεί στα 2,6 δισ. ευρώ. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού έχει προσδιορίσει μέτρα μόλις 1,1 δισ. ευρώ (κυρίως από τις παρακρατήσεις 6% στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων).
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος σε δύο τελευταίες διαδοχικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του (Star, Ant1) μιλά για έλλειμμα στο Ασφαλιστικό που φτάνει το 3 – 4% του ΑΕΠ ή αλλιώς έως τα 5 δισ. ευρώ.
Και αυτό γιατί όπως ο ίδιος σημειώνει σε δηλώσεις του λόγω του ότι δεν συνυπολογίζεται στο έλλειμμα του Ασφαλιστικού που καταγράφει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 το κόστος της ικανοποίησης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ (σ.σ. έως 2 -2,3 δισ. ευρώ) αλλά και των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ ( έως 1,5-1,7 δισ. ευρώ).
Στον αέρα ακόμα τα οικογενειακά επιδόματα
Η δυσκολία της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στις ευρύτερες υποχρεώσεις της στον τομέα της ασφάλισης – πρόνοιας φαίνονται και στο γεγονός πως, σύμφωνα μ ε όλες τις έως τώρα ενδείξεις- δεν θα καταβληθούν η 3η τριμηνιαία δόση από τα οικογενειακά επιδόματα ύψους 220 εκατ. ευρώ σε 635.000 δικαιούχους έως τις 23 Οκτωβρίου, όπως είχαν δηλώσει στελέχη του Υπ. Εργασίας.
Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε χθες το πρωί πως σε κάθε περίπτωση θα καταβληθούν πριν τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή πριν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο Capital.gr πως έως τότε εκτιμούν ότι θα εισπραχθούν 550 -600 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τα οικογενειακά επιδόματα δεν είναι η μόνη μαζική καταβολή που πρέπει να κάνει το Δημόσιο την επόμενη εβδομάδα.
Στις 29 Οκτωβρίου, το κράτος πρέπει να συνεισφέρει 750 -800 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ και άλλα 550 εκατ. ευρώ για την καταβολή των μισθών του Δημοσίου για το β΄ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Επίσης στις 2-3 Οκτωβρίου, το κράτος πρέπει να συνεισφέρει 400 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου