Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Στο πόδι οι κτηνοτρόφοι μετά το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας



Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών εντοπίστηκε στην Ξάνθη, προκαλώντας έντονη ανησυχία αλλά και προβληματισμό στους...
κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ο εφιάλτης της νόσου έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικές εβδομάδες στην περιοχή του Έβρου, με αποτέλεσμα πάνω από 3.500 ζώα να θανατωθούν ενώ ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής. Παράλληλα ο Νομός τέθηκε σε καραντίνα, ενώ απαγορεύτηκε η διακίνηση ζώων, κρεάτων και προϊόντων γάλακτος από την περιοχή, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νήσου.

Ωστόσο αυτό όπως αποδείχθηκε, δεν κατέστη εφικτό, μιας και επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα στην Ξάνθη! Το κρούσμα εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στην Νέα Κεσσάνη και όπως προβλέπεται το μολυσμένο κοπάδι οδηγήθηκε στην σφαγή, ενώ ο Νομός τέθηκε και αυτός σε κατάσταση επιφυλακής.

Όπως είναι γνωστό οι κτηνοτρόφοι της Θράκης τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί γερά χαστούκια τόσο ελέω ευλογίας και καταρροϊκού πυρετού – στο πρόσφατο παρελθόν – όσο φυσικά και λόγω της οζώδους δερματίτιδας η οποία φαίνεται να παρουσιάζει καλπάζουσα συμπεριφορά.

Το νέο κρούσμα ήρθε να προσθέσει ακόμη μια ανησυχία στους κτηνοτρόφους της περιοχής, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων έχει αποδεκατιστεί πλήρως τα τελευταία χρόνια, ενώ παραμένει άγνωστο το πως η νόσος έφτασε στον Νομό.





24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου