Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόκληση των Τούρκων - Βάζουν λουκέτο στην Παναγία Σουμελά

soumela

Σύμφωνα με είδηση που βγήκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, İHA και βάσει δημοσιευμάτων του τουρκικού τύπου, το μεγάλο ελληνορθόδοξο μνημείο, η Παναγία Σουμελά του Πόντου, θα κλείσει τις πύλες της στους επισκέπτες για ένα ολόκληρο χρόνο καθώς λέγεται πως γίνονται κατασκευές αποκατάστασης..
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η Παναγία Σουμελά θα κλείσει την πόρτα της στους πιστούς και στους επισκέπτες από τις 25 Σεπτεμβρίου και για σχεδόν ένα χρόνο. Αιτία της απόφασης αυτ'η από τις τουρκικές αρχές, είναι ότι ο γύρω χώρος από το μοναστήρι έχει παρουσιάζει επικίνδυνα σημεία ρωγμών ενώ ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών δημιούργησε κάποια προβλήματα στον δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι γι’ αυτό και οι βλάβες πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του İsmail Kansız, το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό και το δυνατόν συντομότερο θα άνοιγε και πάλι η Παναγία Σουμελά για τους επισκέπτες προσκυνητές μόλις τελείωναν τα έκτακτα έργα προστασίας από τις κατολισθήσεις. Ωστόσο φαίνεται πως δεν έγινε κάτι ουσιαστικό γι’ αυτό και τώρα οι Τούρκοι αποφάσισαν να κλείσουν το μοναστήρι για ένα ολόκληρο χρόνο, χρονικό διάστημα που σίγουρα κρίνεται ελιναι πολύ μεγάλο για ένα τέτοιο σημαντικό μνημείο.
Να τονιστεί πως κατά το παρελθόν υπήρξε υψηλός κίνδυνος κατολισθήσεων από έργα που γίνονταν από κάποιους εργολάβους, που δεν είχαν πάρει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για την εκτέλεση του έργου, στην κορυφή του όρους όπου βρίσκεται στις πλάγιες του σκαρφαλωμένη η Παναγία Σουμελά. Άμεσα, εκείνη την περίοδο, οι τοπικές πολιτιστικές αρχές είχαν παρέμβει και το ίδιο έκανε και η αστυνομία και τα έργα τερματίστηκαν για να προφυλαχτεί το μοναστήρι.





voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου