Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Κινήσεις Τουρκίας πριν την εισβολή: Μυστική αποστολή με υποβρύχια


Κινήσεις Τουρκίας πριν την εισβολή: Μυστική αποστολή με υποβρύχια
Λευκωσία: Για στρατιωτικές επιχειρήσεις προετοιμασίας τηςεισβολής κάνουν λόγο οι Τούρκοι, μέσω απόστρατων αξιωματικών, που αναφέρονται στις ημέρες πριν την 20ή Ιουλίου. Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι στήθηκε επιχείρηση αποτροπής μεταφοράς οποιασδήποτε βοήθειας προς την Κύπρο. Σε πρωτοσέλιδο θέμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet» με τον τίτλο «To 41 ετών μυστικό της επιχείρησης», παρατίθεται η συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Γκοκχάν Καράκας, ο αξιωματικός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Ταλίγκ Ντουρού, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση εισβολής στην Κύπρο το 1974.
Ο Τούρκος αξιωματικός υποστηρίζει στη συνέντευξή του ότι μια εβδομάδα πριν από την εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 (ημερολογιακά συμπίπτει με το πραξικόπημα), είχαν ανοιχτεί με μυστική αποστολή στη Μεσόγειο τα υποβρύχια «Cerbe» (S-341) και «I.Inonu» (S-331) και εξήγησε τις επικίνδυνες στιγμές, που έζησε την περίοδο εκείνη.
Αναλυτικότερα, μια εβδομάδα πριν την επιχείρηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο, το ένα εκ των τουρκικών υποβρυχίων είχε ανοιχτεί ανατολικά της Κύπρου και το άλλο δυτικά και περίμεναν κάτω από το νερό για 21 ημέρες. Τα καθήκοντά τους ήταν να εμποδίσουν τις στρατιωτικές ενισχύσεις που μπορεί να έρχονταν από την Ελλάδα, τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια αυτή, όπως ανέφερε ο ίδιος στην εφημερίδα, τα τουρκικά υποβρύχια ήλθαν «στα πρόθυρα πολέμου» με βρετανικά πλοία, σύγκρουση που την τελευταία στιγμή παρεμποδίστηκε από ένα ρωσικό πλοίο.

Συγκεκριμένα, ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο αναγνώρισε το υποβρύχιο «Cerbe», στο οποίο ο ίδιος επέβαινε και αμέσως σταμάτησε απέναντί του. Τότε ήλθε ενδιάμεσα ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο παρεμποδίζοντας έτσι το βρετανικό.



phgh:ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου