Προοίμιο εξελίξεων
Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας
“Βόμβα” προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα ήταν η δήλωση εξόριστου Τούρκου ακαδημαϊκού, ο οποίος ουσιαστικά, μας προαναγγέλλει “εξελίξεις” και ριψοκίνδυνες καταστάσεις εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, ο οποίος “καλόμαθε” όπως φαίνεται να συνομιλεί με υπερδυνάμεις, θεωρώντας την χώρα του μια περιφερειακή δύναμη, η οποία μπορεί να καθορίσει με σαφήνεια τα συμφέροντα της με αυτόνομες κινήσεις, έχοντας παράλληλα την ανοχή ΗΠΑ-Ρωσίας.
“Οι διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία μετά την έναρξη μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Βόρεια Συρία θα ενθαρρύνουν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει την υψηλού κινδύνου εξωτερική πολιτική του”, δήλωσε ο Τούρκος ακαδημαϊκός Yektan Türkyılmaz.
“Το τουρκικό καθεστώς έχει σωθεί από τον γκρεμό για άλλη μια φορά. Πρώτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην συνέχεια από τον Πούτιν», δήλωσε ο Türkyilmaz, μελετητής και ανώτερος ειδικός στο Ινστιτούτο Friedrich-Meinecke του πανεπιστημίου Freie στο Βερολίνο, σε ειδική ανάλυση του.
Ο ακαδημαϊκός αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο του από τον Ιανουάριο του 2019, για να εξηγήσει ότι η Τουρκία “παίζει ρώσικη ρουλέτα” τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια για συνεχείς διπλωματικές επιτυχίες.
Σε αυτό το άρθρο ο Türkyılmaz, απαριθμώντας τα κατορθώματα του Ερντογάν, ανέφερε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων το 2015, καθώς και τις δύο προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία το 2017 και το 2018, κατονομάζοντας τα ως «επικίνδυνους ελιγμούς» που η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να αποκομίσει οφέλη από την εξωτερική πολιτική.
Ο ίδιος τόνισε ότι όλοι οι άλλοι διεθνείς παράγοντες (υπερδυνάμεις, ΕΕ κά) δεν αντέδρασαν στις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς υπολόγισαν τους κινδύνους μιας πιθανής κατάρρευσης της τουρκικής κυβέρνησης, πράξη, η οποία με τη σειρά της ενθάρρυνε την τάση της Άγκυρας για ακόμα πιο υψηλού κινδύνου εξωτερική πολιτική.
«Μπορεί να προβλεφθεί ότι το καθεστώς θα έχει πλέον περισσότερη όρεξη για ακόμη πιο επικίνδυνες προσπάθειες», δήλωσε ο Türkyılmaz στο Twitter σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση.
«Και σε όλα αυτά τα περιθώρια, δεν υπάρχει τίποτα να παραμεριστεί από ένα πιο στρατιωτικό κράτος, όπως μια οικονομική κρίση που είναι πιθανό να εμβαθύνει τη διπλωματική απομόνωση και το κοινωνικό παραλήρημα», συνέχισε ο Τούρκος ειδικός.
«Είναι προφανές ότι το καθεστώς στην Τουρκία δεν μπορεί να αναπτύξει καμιά στάση παρά μόνο δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες κρίσεις», δήλωσε ο Τούρκλιλμ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταφύγει σε άλλες «τρελές» απόπειρες στο Ιράκ και την Κύπρο μετά τη Συρία.
Την ίδια περίοδο, Ρωσία και Τουρκία συζητούν για πρόσθετες παραδόσεις ρωσικής κατασκευής συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας.
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον κατά της συμφωνίας S-400, που θεωρείται ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της Rosoboronexport Aleksandr Mikheyev δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Μόσχα και η Άγκυρα συζητούν τη χρηματοδότηση και «για μια νέα παρτίδα των πυραύλων», μετά την παράδοση της πρώτης αποστολής το καλοκαίρι.
Αυτές οι συζητήσεις, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα στα κοινωνικά δίκτυα από ειδικούς, αποτελούν πιθανό προοίμιο πιθανής τουρκικών σχεδίων για νέα κρίση.
Not to mention, if Turkey thinks a conflict with NATO members is possible, more S-400 battalions would be required. So if Turkey does procure more S-400 systems, the motivation would likely be different from when Erdogan signed the initial contract for 4 S-400 Bns in 2017. 9/
See Rob Lee’s other Tweets