Δύο μόλις ημέρες μετά το Eurogroup της Μάλτας, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει και ότι η
αξιολόγηση παραμένει εκκρεμής.
Και το είπε αυτό με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, συνδυάζοντας την εφαρμογή των μέτρων που ζητούνται και κατ’ αρχήν έχουν συμφωνηθεί, με τον προσδιορισμό μεοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Είπε ο κ. Τσίπρας στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το μεσημέρι: «Και βεβαίως να επισημάνω ότι αυτό το τελευταίο αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων. Αυτό το τελευταίο, δηλαδή μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ικανά να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ένα μονοπάτι το οποίο δημοσιονομικά δεν θα είναι απροσπέλαστο, η δυνατότητα δηλαδή της χώρας να κλείσει οριστικά τον κύκλο της κρίσης, η δυνατότητα να τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα, να εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος από το 2018 είναι η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν και τα μέτρα, έτσι όπως τα αποφασίσαμε, με ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο, το 2019 και το 2020».
Η αναφορά αυτή καθιστά μία ημερομηνία κομβικής σημασίας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα: η 21η-23η Απριλίου είναι ένα καθοριστικό διάστημα, επειδή τις ημέρες εκείνες διεξάγεται στην Ουάσιγκτον η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Εκεί αναμένεται και να φανεί αν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί κάποια απόφαση για τις ρυθμίσεις του χρέους, ή αν θα κριθεί ότι κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι σκόπιμο και θα παραπεμφθεί στο μέλλον - και ενδεχομένως σε μία συζήτηση με μία επόμενη κυβέρνηση.
Από τις εξελίξεις αυτές, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση θα διαμορφωθεί και το περιβάλλον της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης.
Κατά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, αν δεν ληφθούν αποφάσεις που θα ικανοποιούν την κυβέρνηση, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει και προφανώς η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, σε ένα περιβάλλον τεχνητής ρήξης με τους δανειστές.
Άγγελος Κωβαίος
taxalia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου