Την εκτίμησή του ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών «πήγε για μαλλί και κινδυνεύει να βγει κουρεμένος» διατύπωσε, μιλώντας στον ΣΚAΪ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ανέφερε ότι δεν έχει προσωπικές διαφορές με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά πολιτικές. «Ο κ. Τσίπρας θεωρούσε αφενός ότι θα μας αιφνιδιάσει, αφετέρου ότι θα κάνει εκλογικό περίπατο για την αυτοδυναμία, αλλά δεν του βγαίνει», σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και συμπλήρωσε ότι «έκανε λάθος, όπως όταν μετά το μεγαλειώδες όχι, πήγε και έφερε μνημόνιο».
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το αντιφατικό το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν μπορείς να υπόσχεσαι κατάργηση του μνημονίου εντός του ευρώ.
«Ελπίζαμε ότι όταν θα έμπαινε στη ζυγαριά το αν θα ψηφίζαμε νέο μνημόνιο ή θα συγκρουστούμε με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, τότε θα υπερίσχυε το αντιμνημονιακό ρεύμα που ήταν πολύ ισχυρό τότε» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο χαρακτηρισμό της Λαϊκής Ενότητας, ως «κόμμα της δραχμής» είπε ότι αυτό είναι μια «ανοησία», που δεν έχει σχέση με την αλήθεια. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα πρόγραμμα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», είπε.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα γι’ αυτά που μας περιμένουν μετά την 20η Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, που κόπηκε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ-1 ότι ο λαός καλείται να ψηφίσει κόμματα τα οποία έχουν υποχρεωτικά ως πρόγραμμα το μνημόνιο και όπως υπογράμμισε, αυτό πλήττει τις αρχές της Δημοκρατίας.
«Ο Θεός να βάλει το χέρι του, ο λαός δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που έρχεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ.Μητρόπουλος.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προχωρούσε στις παραπάνω δηλώσεις αν είχε μπει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως έχει «συνέπεια σε ό,τι λέει», υπενθυμίζοντας ότι την 21η Φεβρουαρίου είχε καταγγείλει την αποτυχημένη διαπραγμάτευση.
Νέα πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ωστόσο πως το κόμμα του δεν εξαρτά τον σχηματισμό κυβέρνησης από το "ναι"” ή το "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει έτοιμος για κυβέρνηση των κομμάτων του ευρωπαϊκού μετώπου.
"Θέλουμε να είμαστε μια κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία στον πυρήνα της και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραδινόμαστε. Θα διαπραγματευτούμε με συγκεκριμένα επιχειρήματα και με διάθεση επικοινωνίας, ενώ η διαπραγματευτική ομάδα του κ. Τσίπρα πήγε χωρίς να έχει κάνει το μάθημά της. Πήγαν ανενημέρωτοι, χωρίς ντοσιέ, με τα χέρια στις τσέπες", δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης στο πρακτορείο Bloomberg.
Τα στελέχη των κομμάτων έχοντας γνώση και των δημοσκοπήσεων έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο ευρύτερων συμμαχιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση και πρόσθεσε:
"Εγώ ισχυρίζομαι ότι θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, η οποία θα μπορέσει να απευθυνθεί σε όλες τις δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ σοβαροί άνθρωποι με τους οποίους εγώ ευχαρίστως θα καθόμουν σε ένα τραπέζι να συζητήσω".
Ωστόσο στην ίδια εκπομπή ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας: "Πώς είναι δυνατόν εμείς από τη δική μας την πλευρά να μπορούμε να συνεργαστούμε με ένα κόμμα όπως είναι η ΝΔ στο οποίο εκτός από τις θεμελιώδεις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κοινό πρόγραμμα; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τη διαφθορά, τις λίστες Λαγκάρντ, τις λίστες Λιχτενστάιν;".
Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές διαβάζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και διαπιστώνουν ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών μπορεί να μην αρκεί το άθροισμα των εδρών του πρώτου κι ενός μικρότερου κόμματος, όπως συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για συμμετοχή δυο ή περισσοτέρων κομμάτων στην κυβέρνηση συνεργασίας, ή τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να μειώσουν την εκλογική δύναμη των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και να δυναμώσουν το Ποτάμι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός, στον οποίο ενδεχομένως να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θεωρεί πως ο προγραμματικός κορμός της επόμενης κυβέρνησης είναι έτοιμος καθώς περιλαμβάνει το μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ο Πάνος Καμμένος αποκλείει κάθε μορφή συνεργασίας με άλλο κόμμα πλην του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν συνεργάζεται με το "Jurassic Park".
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο υποψήφιος με την Λαϊκή Ενότητα, Δημήτρης Στρατούλης, υποστήριξε πως η μοναδική αντιμνημονιακή δύναμη είναι το κόμμα του.
Tεράστια ζημιά στα πλέον δυναμικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, αυτά των εξαγωγών και της εγχώριας βιομηχανίας, προκαλούν τα capital controls.
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας στέλνουν τα στοιχεία για τα έσοδα στο οκτάμηνο αλλά και για τα «φέσια» του δημοσίου προς ιδιώτες που αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η σκιά της ύφεσης βαραίνει ξανά τη χώρα και πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να μην κλείσει η χρονιά με μεγάλες απώλειες που θα καταστήσουν αναγκαία νέα σκληρά μέτρα από τις αρχές του 2016.
Εισαγωγές- εξαγωγές
Tα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Aρχής για την πορεία των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά τον μήνα Iούλιο καθώς και του επταμήνου αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει τα μέτρα των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες αλλά κυρίως τον κίνδυνο της επιδείνωσης της κατάστασης στην αγορά. Σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει κάνει το Kέντρο Eξαγωγικών Eρευνών και Mελετών (KEEM) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Eξαγωγέων (ΠΣE):
• Mειώθηκε κατά 8% η συνολική αξία των εξαγωγών καθώς τον περασμένο Iούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό υποχώρησε στα 2,3 από 2,5 δισ. ευρώ (-200 εκατ. ευρώ). Mάλιστα, ο ΠΣE σημειώνει ότι «οι πιέσεις που δέχθηκε το εξωτερικό εμπόριο της χώρας από την επιβολή των capital controls ήταν μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων». O ΠΣE έβλεπε μείωση των εξαγωγών κατά 7% σε μηνιαία βάση.
• Kατακρημνίστηκαν οι εισαγωγές. H αξία τους τον Iούλιο βούτηξε... στα 3,02 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα, γράφοντας πτώση της τάξης του 32%, ήτοι 1,48 δισ. ευρώ. Oι αρχικές προβλέψεις του ΠΣE έκαναν λόγο για μείωση 28%.
H εικόνα της κατάρρευσης διασκεδάζεται αν αφαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα καθώς τότε προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά 7% και μικρότερη μείωση των εισαγωγών, 22,6%. Aπό τα στοιχεία αυτά και ιδίως σε επίπεδο επταμήνου, προκύπτει κι άλλο ένα αποτέλεσμα, για το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε πανηγυρισμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: Tο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 19,5%, δηλαδή στα 9,9 δισ. ευρώ από 12,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το περσινό επτάμηνο.
Εσοδα
Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων ανέβασαν όπως ήταν αναμενόμενο τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου τα οποία στο 8μηνο εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού και να εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» που στο 8μηνο αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα καταγράφεται αύξηση εσόδων από τις ΔΟΥ κατά 617 εκατ. ευρώ και συνολικά υπέρβαση εσόδων κατά 1,6% η οποία απλώς περιόρισε την μεγάλη υστέρηση που εμφανίσουν φορολογικές εισπράξεις.
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφθασαν τα 5,74 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου καταγράφοντας αύξηση κατά 412 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.
Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα 4,595 δισ. ευρώ ανέβηκαν σε 4,959 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ από 733 εκατ. τον περασμένο Ιούνιο.
Ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα του 2015 από τα 47 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω στα επίπεδα των 43- 44 δισ. ευρώ.
«Φέσια»
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,353 δισ. ευρώ από 2,868 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο πέρυσι με τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία να καταγράφουν ελλείμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες από τα 4,595 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιούνιο «φούσκωσαν» στα 4,959 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ από 733 εκατ. τον περασμένο Ιούνιο. Ετσι συνολικά τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν στα 5,74 δισ. ευρώ.
Όπως όλους τους τελευταίους μήνες, τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (2,457 δισ.). Εξ αυτών το 1,708 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 446 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Πηγή των Βρυξελλών που επικαλούνται σήμερα Τρίτη «Τα Νέα» ανέφερε πως μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους. Μάλιστα, η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα.
«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως οι προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση της συνόδου κορυφής της 12η Ιουλίου για την ελάφρυνση του χρέους είναι να εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Ως χρονικός δε ορίζοντας για την έναρξη της σχετικής συζήτησης ετέθη η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Οι εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών συγκλίνουν στο ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά ίσως τραβήξει έως το 2016.
Η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και των χρόνων ωρίμασης των δανείων αναφέρεται από την απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης ως ο τρόπος με το οποίο θα γίνει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ ζητεί τολμηρά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και μιλά για δραματική επέκταση της περιόδου χάριτος στα 30 χρόνια σε όλο το ποσό του χρέους, περιλαμβανομένου του νέου δανείου. Η Ελλάδα επιπλέον αναμένεται να διεκδικήσει μείωση των επιτοκίων και πάγωμά τους στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ώστε να μη διατρέξει τον κίνδυνο επιβάρυνσης του προϋπολογισμού όταν τα επιτόκια αυξηθούν, στο μέλλον.
Η ευρωζώνη υποστηρίζει πως η βιωσιμότητα του χρέους δεν πρέπει να υπολογίζεται πλέον με βάση το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του. Η Γερμανία έχει ήδη τοποθετήσει το όριο βιωσιμότητας των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ.
ΕΝΤΟΛΗ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ-ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
Με τη Ρωσία να στέλνει στρατεύματα στη Συρία προς ενίσχυση των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ για την καταπολέμηση και εξόντωση των τζιχαντιστών και να το παραδέχεται πλέον σχεδόν ανοιχτά οι ΗΠΑ δείχνουν εικόνα πλήρους αιφνιδιασμού από τις κινήσεις-ματ της Μόσχας και δεν τολμούν να μπουν απέναντι στη Ρωσία σε μία περιοχή που όπως φαίνεται είναι αποφασισμένη να ελέγξει πλήρως.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νew York Times η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανεξετάζει την στρατηγική της στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει και βέβαια τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα με τους Ρώσους να έχουν κατέβει στη Συρία και να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους Μπασάρ αλ Άσαντ.
Απόδειξη αυτού είναι πώς σήμερα 43 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην περιοχή της Παλμύρας σε μάχες με το Στρατό που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Είναι πλέον δεδομένο πώς ο Στρατός της Συρίας έχει ενισχυθεί με ρωσικά όπλα. Το παραδέχτηκε άλλωστε ξεκάθαρα και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Η Ρωσία δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι πωλεί στρατιωτικό εξοπλισμό στη Συρία για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti, ενώ τόνισε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ότι είναι «πρόωρο» να ομιλεί κανείς για ρωσική συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε πώς η Ρωσία είναι πλέον παρούσα στη Συρία και η μόνη επιλογή που έχει μείνει στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times είναι να εκπαιδεύσει περισσότερους μαχητές του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού και να τους μεταφέρει σε εμπόλεμες ζώνες. Άντε και να ζητάει από την Ελλάδα να μπλοκάρει τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών.
Ανώνυμες πηγές του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που επικαλείται η εφημερίδα κάνουν λόγο για καινούργια σχέδια των ΗΠΑ με στόχο την αύξηση του μεγέθους των ομάδων των εκπαιδευμένων ανταρτών-τζιχαντιστών που στάλθηκαν πίσω στην Συρία και μετακίνηση των στρατιωτικών παρατάξεων σε μέρη όπου υπάρχει περισσότερη τοπική υποστήριξη.
Σημειώνεται πώς τον περασμένο μήνα η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ξεκίνησε να επικεντρώνεται στην παράταξη ανταρτών μαχητών, που εκπαιδεύονται στην Τουρκία για να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος μακριά από την σύνορα με την Συρία.
Ωστόσο, οι ομάδες αυτές όσο καλά και αν είναι εκπαιδευμένες ή και εξοπλισμένες, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φέρουν αντίσταση στο Στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Όχι όμως στις ρωσικές δυνάμεις που, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το «pronews.gr», μεταφέρει στη Συρία βαρύ οπλισμό, μαχητικά αεροσκάφη και ομάδες των περιβόητων ειδικών δυνάμεων spetsnaz.
Η Μόσχα στη Συρία, όπως φαίνεται πήγε για να μείνει, αφού φτιάχνει νέα στρατιωτική βάση και δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν να μπει στα… χωράφια της.
Για να στείλει ένα ακόμη πολιτικο-στρατιωτικό μήνυμα μάλιστα στη Δύση, με εντολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα πραγματοποιήσουν μία μεγάλη άσκηση, η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον πέντε ημέρες και θα γίνει από τον Βόλγα μέχρι και την καρδιά της Σιβηρίας.
Για τους διεθνείς παρατηρητές, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την απόφαση του Β. Πούτιν να δείξει προς το εσωτερικό μέτωπο ότι είναι κυρίαρχος του στρατηγικού παιχνιδιού στην περιοχή, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία.
Αν και ο στρατηγός Κοσελεφ ενημέρωσε τους στρατιωτικούς ακόλουθους των άλλων χωρών ότι πρόκειται για μια τυπική άσκηση για έλεγχο της ετοιμότητας του στρατεύματος, οι Δυτικοί βλέπουν πίσω από αυτό την σταθερή απόφαση του Πούτιν να παίξει το γεωπολιτικό του χαρτί και την επίδειξη ισχύος.
Το χτύπημα έγινε δύο ημέρες μετά την μέχρι σήμερα αιματηρότερη κουρδική επίθεση όπου σκοτώθηκαν 16 Τούρκοι στρατιώτες σύμφωνα με τον Τουρκικό απολογισμό, 19 σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, 31 όμως σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΡΚΚ.
Οι τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Iğdır. Κάποιοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση με πιθανότητα ο αριθμός των νεκρών να ανέβει.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην ανατολική περιφέρεια του Iğdır, κοντά στο Aralık. Οι μαχητές του ΡΚΚ πυροδότησαν εκρηκτκό μηχανισμό που είχε τοποτθετηθεί στον δρόμο από τον οποίο θα περνούσε το αστυνομικό όχημα.
Το ΡΚΚ απαντά πλέον σε κάθε επίθεση που δέχεται με ομολογουμένως εντυπωσιακά και αιματηρά χτυπήματα που στοιχίζουν στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διψήφιους αριθμούς θυμάτων.
H τουρκική κυβέρνηση κλήθηκε χθες να λογοδοτήσει σχετικά με την φονικότερη χωρίς αμφιβολία επίθεση που εξαπέλυσαν εδώ και χρόνια οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Μόλις πριν προχθές το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν στην ενέδρα που έστησαν χθες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν εναντίον μιας στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής.
«Δεκαέξι από τους θαρραλέους μας συμπολεμιστές έπεσαν ως μάρτυρες στα οχήματά τους»τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.
Νωρίτερα χθες διατυπώθηκαν επικρίσεις εναντίον των τουρκικών αρχών καθώς 24 ώρες μετά την επίθεση ούτε το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ούτε η κυβέρνηση είχαν δώσει στη δημοσιότητα τον παραμικρό απολογισμό της επίθεσης, τροφοδοτώντας κάθε είδους φημολογία.
Είναι πάγια τακτική του τουρκικού Στρατού να αποκρύβει κατά το δυνατόν τις απώλειες του, προ διατήρηση του ηθικού στην τουρκική κοινωνία και στο ίδιο το στράτευμα.
Ο μύθος όμως του αήτητου τουρκικού στρατεύματος καταρρίπτεται καθημερινά από τις επιθέσεις των Κούρδων μαχητών.
Χωρίς να κρύβει την αγανάκτησή του ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε από τις αρχές να ανακοινώσουν «αμέσως» τις απώλειες που υπέστη ο στρατός.
«Ο τουρκικός λαός θέλει να μάθει όλη την αλήθεια που κρύβεται στην Ντάγλιτζα… Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έναν απολογισμό των μαρτύρων» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).
Το PKK από την πλευρά του έκανε στην αρχή λόγο για 15 νεκρούς, αλλά αργότερα αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό της επίθεσης.
«Τριάντα ένας Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του κινήματος, ο Μπακτιάρ Ντογάν, ενώ επισήμανε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται ένας στρατηγός.
Η εφημερίδα Hurriyet έγραψε ότι τουλάχιστον 19 στρατιώτες έχασαν την ζωή τους, μεταξύ αυτών ένας αντισυνταγματάρχης.
Από χθες το βράδυ, μαχητικά F-16 της ΤΗΚ βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων μαχητών ως αντίποινα στις οποίες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες».
Σήμερα, μία ημέρα μετά την επίθεση, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον 23 κουρδικών στόχων.
Το μόνο που κατάφεραν οι βομβαρδισμοί αυτοί ήταν να προκαλέσουν νέο φονικό χτύπημα ως αντίποινα από τις δυνάμεις του ΡΚΚ.
Η ένταση κλιμακώνεται στην χώρα ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.
Ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταφέρθηκε εναντίον του Τούρκου προέδρου κατηγορώντας τον ότι υποδαυλίζει τη βία προκειμένου να ικανοποιήσει τις προεδρικές του φιλοδοξίες.
«Βύθισες την χώρα σε ένα λουτρό αίματος για τους 400 σου βουλευτές» υπογράμμισε στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Δεν θα υποκύψουμε στις φιλοπόλεμες πολιτικές» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που συντόμευσε την επίσκεψή του στη Γερμανία, απευθύνοντας έκκληση για «ειρήνη και αδελφοσύνη» με στόχο να αποφευχθεί μια «καταστροφή».
«Τουλάχιστον 2.000 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί τόσο στο Καντίλ (περιοχή του βορείου Ιράκ) και στην Τουρκία» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV, αλλά μετά το σημερινό πολύ δύσκολα θα γίνει πλεόν πιστευτός.
Το ΡΚΚ δρα σε απολύτως φιλικό προς αυτό έδαφος, μέσα από το οποιος εφοδιάζεται αλλά και κρύβεται. Αντίθετα οι τουρκικές ΕΔ αν και διοικητικά δρουν σε τουρκική επικράτεια επί της ουσίας βρίσκονται σε εχθρική περιοχή καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της ΝΑ Τουρκίας είναι Κούρδοι.
Το δεύτερο συνεχόμεο βαρύτατο πλήγμα είναι σίγουρο ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις εναντίον του Ρ.Τ.Ερντογάν και του Α.Νταβούτογλου που μπορεί να κοστίσει στο ΑΚΡ μεγάλες εκλογικές απώλειες, ενώ το "φάντασμα" της δημιουργίας του Κουρδιστάν αρχίζει και παίρνει "σάρκα και οστά". Η τουρκική κοινωνία έχει αρχίσει να δυσανασχετεί και το κυριότερο, να φοβάται. defencenet
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.
Η ερώτηση έγινε από τον δημοσιογράφο του γερμανικού περιοδικού Spiegel και αφορούσε το μεταναστευτικό.
Ο κ. Τσίπραςε τότε απάντησε πως το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και τον πλανήτη και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως δεν έκανε τίποτα και απλά κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άνοιξε τα σύνορα.
Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή είπε: "Ποιά σύνορα; έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;".
Άμεση ήταν η απάντηση από το Ποτάμι που σημείωσε πως: "η εγκληματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό και οι ανύπαρκτοι υπουργοί του τροφοδοτούσαν όλους αυτούς τους μήνες τη Χρυσή Αυγή, συμπλήρωσε, καλώντας τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη ή την Κω, για να εξηγήσει στους νησιώτες γιατί η κυβέρνησή του δεν έκανε επί 7 μήνες τίποτα από όλα αυτά που του ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Όσο για τη δήλωση ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα», δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε, διότι δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι τόσο άσχετος. onalert
Ακόμη πιο βαθειά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανεξέλεγκτης ροής παράνομων μεταναστών “βουτάνε” οι Ένοπλες Δυνάμεις. Οι οποίες ήδη έχουν προσφέρει πολλά,αλλά φαίνεται ότι ποτέ δεν θεωρούνται αρκετά! Όπως εδώ και μέρες γράφουμε διαμορφώνεται μεθοδικά κλίμα για “στρατικοποιημένες λύσεις” . Δημοσιεύματα -κάποια και με δόση…αγανάκτησης- αναρωτιούνται γιατί δεν αναλαμβάνουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο οι ΕΔ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η παράνομη μετανάστευση. Οι πιέσεις και η αγανάκτηση είχαν αποτέλεσμα, αφού από χθες οι διοικητές σημαντικών μονάδων σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα ακριτικά νησιά που έχουν υποδεχτεί σημαντικούς αριθμούς μεταναστών και προσφύγων ειδοποιήθηκαν να βρουν και να διαθέσουν προσωπικό το οποίο θα αναλάβει:
•την καταγραφή των παράνομων μεταναστών
•την σίτισή τους
•την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη
Όλα αυτά δεν θα αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού αν υπήρχαν πράγματι δυνατότητες για να δώσουν οι ΕΔ περισσότερα απ΄ ότι έχουν ήδη προσφέρει. Όμως κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην πολιτική ηγεσία -κι όχι μόνο σ΄ αυτή του ΥΠΕΘΑ- ότι οι μονάδες των ακριτικών νησιών αντιμετώπιζαν σημαντικότατα προβλήματα στη λειτουργία τους πολύ πριν ξεσπάσει το μεταναστευτικό “τσουνάμι”. Λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Το τελευταίο έχει πιεστεί δραματικά κι έχει κυριολεκτικά φθάσει στα όριά του. Το ίδιο και οι άνθρωποι που το διοικούν. Ο εκνευρισμός που επικρατεί στις μονάδες είναι ανθρώπινος και γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την “διαχείρισή” του.
Ακόμη κι αυτά δεν θα είχαν σημασία για να τα σχολιάσουμε αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αφήσουν σε “δεύτερη μοίρα” την κύρια αποστολή τους. Που δεν είναι άλλη από την εθνική ασφάλεια της χώρας. Για την οποία πρέπει πάντα να επαγρυπνούν και κυρίως να ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη τεράστια εμπλοκή στο θέμα της μετανάστευσης. Πλοία του Στόλου μας περιπολούν διαρκώς στο Αιγαίο κι έχουν διπλασιάσει τα ποσοστά έγκαιρων εντοπισμών δουλεμπορικών. Δυνάμεις του στρατού έχουν αναλάβει την σίτιση μεγάλου αριθμού μεταναστών . Ιατρικό προσωπικό όπου υπάρχει απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά πλέον με την περίθαλψη μεταναστών. Τα ελικόπτερα της ΠΑ και του ΠΝ έχουν εκτελέσει πολλές αποστολές έρευνας διάσωσης μεταναστών στο Αιγαίο. Τώρα τους ζητάμε κι άλλα. Κι όπως όλα δείχνουν -και μακάρι αυτή τη φορά να διαψευστούμε- θα έρθει σύντομα η στιγμή που κάποιοι θα θελήσουν να τους αναθέσουν και αποστολές “επιβολής της τάξης” σε περιοχές που το θέμα των μεταναστών παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Οι ελληνικές ΕΔ έχουν μάθει χρόνια τώρα να καλούνται να υποκαταστήσουν το “ανάπηρο” κράτος . Όμως δεν μπορεί όλα να τα περιμένουμε απ΄ αυτές. Το σχοινί έχει τεντωθεί επικίνδυνα και μπορεί εύκολα να σπάσει. Χρειάζεται προσοχή και φειδώ στην χρησιμοποίησή τους ,Οι ΕΔ υπάρχουν για συγκεκριμένη και πολύ σοβαρή αποστολή. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.
Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΟΥΝΗΣ*
Την ώρα που στο εγχώριο σκηνικό εντείνεται η εκλογολογία και το Μεταναστευτικό (χωρίς να αναζητούνται τα αίτια του), στο διεθνές προσκήνιο πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα περί ενεργής ρωσικής εμπλοκής, στην εμφυλιοπολεμική διένεξη της Συρίας. Το όλο σκηνικό θυμίζει εποχές Βιετνάμ, δηλαδή αποστολή «τεχνικών» συμβούλων, αποστολή πολεμικού υλικού, δημιουργία βάσεων, και στη συνέχεια πλήρη εμπλοκή στις συγκρούσεις. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;
1) Εκτός από τη ναυτική βάση στην Tartus αυξήθηκαν οι αναφορές για νέα ρωσική βάση στην πόλη Jableh.
2) Το τελευταίο δεκαήμερο νέου τύπου ρωσικά βομβαρδιστικά Su-34 Platypus και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνωρίσεως (uav-drones) τύπου Pchela-1T/R, πέταξαν στην περιοχή του Iblid 3) Η Ρωσία αιτήθηκε από την Ελλάδα και την Τουρκία άδεια διέλευσης ρωσικών αεροσκαφών από το F.I.R. των χωρών αυτών, καθ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη (ήδη η Αθήνα ενέκρινε το αίτημα). 4) Μεταφέρονται εσπευσμένα Ρώσοι αεροπόροι και στρατιώτες σε βάση πλησίον Δαμασκού και στη Λατάκια, για να εμπλακούν άμεσα στη σύρραξη.
- Οι Η.Π.Α. οι οποίες διαπίστωσαν εκ των υστέρων το εύρος της ρωσικής εμπλοκής (ουσιαστικά τετελεσμένο γεγονός), αρχικά εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους με έντονο τρόπο, μέσω του εκπροσώπου του State Department (Mr Toner), για να ακολουθήσουν τηλεφωνικές επαφές Lavrov-Kerry. Ο τελευταίος εκτίμησε ότι αναμένεται να επιδεινωθεί το Μεταναστευτικό, εξαιτίας της ρωσικής εμπλοκής. Η Ρωσία υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει να τερματιστεί ο αδελφοκτόνος πόλεμος και να διεξαχθούν αδιάβλητες εκλογές.
- Η Ρωσία καλείται να αποδείξει ότι δικαίως κατέχει τη θέση της 3ης ισχυρότερης συμβατικής δύναμης στον κόσμο, μετά τις αποτυχίες στο Afganistan (1979), στα περίχωρα του Grozny (1994), και τη μέτρια απόδοση στη Γεωργία το 2008. Σίγουρα όμως, οι σημερινές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις "απέχουν παρασάγγας" σε εξοπλισμό και εκπαίδευση από τις ανωτέρω εποχές.
*Συγγραφέας του βιβλίου "Ιμια 1996" Δείτε το βίντεο
Με εντολή Πούτιν, βρίσκονται σε συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις καθώς κάτι ετοιμάζεται... Χιλιάδες στρατιώτες, άρματα, τεθωρακισμένα, καθώς και άλλος εξοπλισμός βγήκαν σε χώρους διασποράς, ενώ σε συναγερμό τέθηκε και η πολεμική αεροπορία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη σχεδόν κινητοποίηση. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις αερομεταφερόμενες δυνάμεις, οι οποίες μεταφέρονται στα σημεία ενδιαφέροντος, με τεράστια αεροσκάφη ΙL - 76. Ο συναγερμός έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία, καθώς υπό το πρόσχημα των ασκήσεων οι Ρώσοι μπορούν να μεταφέρουν εξοπλισμό και προσωπικό όπου θέλουν. Και ο νοών νοείτο...
Με τα πλαστά διαβατήρια να βρίσκουν μεγάλη άνθιση στις χώρες της μέσης ανατολής αλλά και στις χώρες της βορείου Αφρικής, μεγάλος όγκος φανατικών Ισλαμιστών αναμένεται να περάσει τα σύνορα και να εισέλθει σε κάθε χώρα της Ευρώπης.
Αποστολή των φανατικών Ισλαμιστών είναι ο εξισλαμισμός όλων των "απίστων" με κάθε κόστος, γεγονός που πρόκειται να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στο εσωτερικό της Ευρώπης.
Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε διάφορα αποσπάσματα από σχετικά γεγονότα στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες.
Κι όμως, έχουν δεσμευτεί τα κόμματα που ψήφισαν το νέο μνημόνιο για περικοπές - μαμούθ της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,5 δις ευρώ έως το 2018. Η μεγαλύτερη προσαρμογή θα πρέπει να γίνει εντός του 2016 και θα αγγίζει το 1,3% του ΑΕΠ. Εδώ, υπολογίστε και τα περίπου 3-4 δις ευρώ που αφορούν στα ισοδύναμα, ώστε να μπορέσει η Πολιτεία να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις προηγούμενες περικοπές σε συντάξεις. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι θα βιώσουν κι άλλο σοκ: ακόμη μεγαλύτερη μείωση από αυτή που διαπίστωσαν τον προηγούμενο μήνα, καθώς θα γίνει αναδρομική παρακράτηση για την άυξηση στις εισφορές υγείας, Μιλάμε εδώ για 6% από 4% (+2%) στις κύριες και επιπλέον 6% στις επικουρικές συντάξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σκάνδαλο 104 εκατ ευρώ με πρωταγωνιστή τον Μεϊμαράκη
Προκύπτει με το ανακριτικό πόρισμα που διαβίβασαν οι εισαγγελείς στη Βουλή και έμεινε στο συρτάρι
Η δικογραφία βασίστηκε σε έρευνα του αναθεωρητή Γ (στρατιωτικός εισαγγελέας) Δημήτρη Ζαφειρόπουλου Σύμφωνα με τη δικογραφία το 2002, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των ΕΝΑΕ και της γερμανικής εταιρίας HDW, που κατασκεύαζε τα υποβρύχια, συμφωνήθηκε ο εκσυγχρονισμός τριών υποβρυχίων. Το ποσό που συμφωνήθηκε ήταν 821.792.170 ευρώ και τη σύμβαση υπέγραψε, ως υπουργός Άμυνας, ο Γιάννος Παπαντωνίου. Τα τρία υποβρύχια έπρεπε να παραδοθούν ως το 2012 (το πρώτο Νοέμβριο 2007,το δεύτερο Αύγουστο 2010 και το τρίτο Νοέμβριο 2012).
Μία ακόμη επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Κάμμένος εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως καλεσμένος στην εκπομπή «ΕΝΙΚΟΣ» του Νίκου Χατζηνικολάου… Χωρίς πάντως να πείσει κανέναν…
«Απαιτείται ευρύτατη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και θεσμικών παραγόντων και συνεννόηση, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πως θα βαδίσουμε. Είναι λογικό να απευθυνθούμε πρώτα στο δεύτερο κόμμα, αν βγούμε εμείς πρώτοι και πάρουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» δήλωσε στην εκπομπή του Star στον Ενικό, ο πρόεδρος της ΝΔ.Β.Μεϊμαράκης, μιλώντας για την επόμενη μέρα της κάλπης.
Εξέφρασε την άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές, χαρακτηρίζοντας παράλληλο «άχρηστο» το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στα capital controls.
«Η χώρα θα κυβερνηθεί… Το θέμα είναι αν θα υπάρξει εθνικό σχέδιο, γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει» εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Παίρνω πίσω το ψευτράκος, αλλά ο Τσίπρας είπε …ψέματα»
Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι είπε ψέματα, υπενθυμίζοντας όλα όσα έλεγε περί σκισίματος μνημονίου, κατάργηση ΕΝΦΙΑ κα.
«Όλοι έχουμε ευθύνες, όχι όμως ισομερείς για τα μνημόνια» είπε, παραδεχόμενος τα λάθη και τις παραλείψεις του κόμματος του.
«Μας έβριζε Μερκελιστές, αλλά τώρα δεν κάνει βήμα, χωρίς να ρωτήσει την Μέρκελ» είπε στην συνέχεια για τον κ.Τσίπρα, τονίζοντας ότι «η ΝΔ έχει κάνει την αυτοκριτική της».
Επανέλαβε πάντως ότι παίρνει πίσω τον χαρακτηρισμό «ψευτράκος», που είχε πει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είμαι δήθεν»
Μιλώντας για την προσωπικότητα του, αλλά και την φρασεολογία που χρησιμοποιεί, ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι δήθεν.
«Δεν κρύφτηκα ποτέ μου και δεν το έπαιξα κάτι άλλο, από αυτό που είμαι» πρόσθεσε.
«Ο Βαρουφάκης ξεγέλασε τον Τσίπρα, εγώ δεν δίνω υποσχέσεις»
«Στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όχι την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ξεκαθάρισε στην συνέχεια.
«Αν τον Ιανουάριο είχαν δεχτεί τις προτάσεις των εταίρων δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση» εκτίμησε ο κ.Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι ο κ.Βαρουφάκης ξεγέλασε τον κ.Τσίπρα.
«Δεν δίνω υποσχέσεις. Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ δύσκολοι» υποστήριξε για την επόμενη μέρα των εκλογών, εκφράζοντας την ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τους πρώτους μήνες μετά τις κάλπες.
Για το χρέος:
Μιλώντας για το ζήτημα του χρέους, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «θα πρέπει να πάμε στα ευρωκοινοβούλια και να αναπτύξουμε τα επιχειρήματα μας σχετικά με το γιατί πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους», αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος θα φτιάξει διακομματική επιτροπή, που θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.
Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση:
Δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα καταργήσει τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για «μίσος» του ΣΥΡΙΖΑ σε οτιδήποτε ιδιωτικό, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Για τους αγρότες:
Αναφερόμενος στο αγροτικό θέμα, είπε πως δεν το βλέπει συντεχνιακά. «Ισχυρή Ελλάδα, σημαίνει ισχυρή περιφέρεια» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι και γι’ αυτό το θέμα πρέπει να απευθυνθούμε στην ΕΕ με επιχειρήματα. «Η ΕΕ δεν θέλει να μας σκοτώσει» είπε με νόημα.
Πρωτοφανής επίθεση στον Καμμένο: Είναι μόνο για φαγητό και ποτό! Η οικογένεια του θα λυπάται!
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση που έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, πως «η ΝΔ είναι το Jurassic park» (πάρκο δεινοσαύρων), ο κ.Μεϊμαράκης, χαμογελώντας είπε «Ο Καμμένος είναι καλός για να βγούμε να …φάμε και να πιούμε κανά ποτηράκι. Μέχρι εκεί, δεν τον κάλεσε κανείς για συνεργασία», εκτιμώντας πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα μπουν στην Βουλή.
Σε ερώτημα σχετικά με την επίθεση του κ.Καμμένου εναντίον της κας Κωνσταντοπούλου και εναντίον του για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ.Μεϊμαράκης φανερά εκνευρισμένος τόνισε «δεν έχω πρόβλημα ήθους. Ο κ.Καμμένος κάνει όλη την βρώμικη δουλειά…. γνωρίζει τον κανονισμό της Βουλής, έχουν πάει και για εκείνον δικογραφίες στο Κοινοβούλιο. Η δικογραφία ήταν γνωστή στους βουλευτές, δεν την έθαψε η κα Κωνσταντοπούλου, είναι στα πρακτικά. Να μου πει (σσ και ο Τσίπρας) με ποιο κότερο κάνει βόλτες… Εγώ δεν κωλώνω, έχω όνομα και επώνυμο. Δεν παρήγγειλα, δεν παρέλαβα και δεν πλήρωσα τα υποβρύχια. Αυτό που πληρώθηκε ήταν ένα άλλο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό άλλων υποβρυχίων, για το οποίο πληρώθηκα, όχι από το υπουργείο Άμυνας, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών, πράγμα που είχε καταθέσει και ο ίδιος ο Καμμένος».
Σε πιο προσωπικό ύφος, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στην συνέχεια «η οικογένεια του Πάνου, ο κύριος Ηλίας θα λυπάται και θα στενοχωριέται… με αυτά που κάνει ο Πάνος σε μένα».
«Ο Τσίπρας είναι πιο κατεστημένο από εμάς»
Σχολιάζοντας τα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί παλιού και νέου, ο κ.Μεϊμαράκης τόνισε καταρχάς ότι «ο κ.Τσίπρας είναι πιο κατεστημένο από εμάς. Με πλήττει ηθικά όταν λέει ότι είμαι παλιό και κατεστημένο», και με νόημα διερωτήθηκε «ο κ.Δραγασάκης που ήταν ΥΠΟΙΚ το 1989 είναι …παλιό; Είναι δυνατόν να υποβιβάζει έτσι την συζήτηση;».
«Δεν τιμά τον Τσίπρα αυτή η συμπεριφορά. Εγώ ήμουν ειλικρινής μαζί του και αυτός… έσκαβε και έβαζε τον …Πανούλη να κάνει την βρώμικη δουλειά» πρόσθεσε. Θέλει να είναι όρθιος στο ντιμπέιτ και δεν λέει ΟΧΙ στην συμμετοχή της ΧΑ
Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ένας καλός διάλογος, με δεδομένο ότι υπάρχει πολιτικός πολιτισμός.
«Προτιμώ να είμαι όρθιος» είπε με νόημα, τονίζοντας ότι δεν θα είχε πρόβλημα να μπει και η Χρυσή Αυγή στο ντιμπέιτ, εφόσον παίρνει μεγάλο ποσοστό στις εκλογές.
«Στην Χρυσή Αυγή δεν κρίνονται πολιτικά, αλλά ποινικά»
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα της Χρυσής Αυγής. Δεν κρίνονται πολιτικά, αλλά ποινικά για την δολοφονία Φύσσα. Ότι πει η δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε η πρόθεση από τη ΝΔ οι Χρυσαυγίτες να είναι πολιτικά όμηροι» πρόσθεσε για το θέμα της ΧΑ.
«Δεν ήθελα να με κατηγορήσουν ότι βάζω φίλους μου στα ψηφοδέλτια»
Εμφανίστηκε πρόθυμος να αξιοποιήσει σε υπουργικές θέσεις προσωπικότητες από άλλα κόμματα, ξεκαθαρίζοντας πως «όποιος μπαίνει στα ψηφοδέλτια δεν σημαίνει ότι θα γίνει υπουργός και το αντίθετο».
Εξήγησε πως δεν έκανε αλλαγές στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, γιατί ήθελε να αποφύγει την εσωστρέφεια και τις κατηγορίες πως «έβαλε σε αυτά φίλους του».
Για το μεταναστευτικό:
Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «θα πρέπει να φυλαχτούν καλύτερα τα σύνορα μας και να κυνηγηθούν οι δουλέμποροι».
Σύμφωνα με τον κ.Μεϊμαράκη, «η απελθούσα κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε συνεννοηθεί με την Τουρκία και να είχαμε πάρει τα κονδύλια, που μας δίνει η ΕΕ. Θα έπρεπε να είχαμε προσφύγει στον ΟΗΕ».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «το μεγάλο αυτό δράμα, θα πρέπει να το δούμε ανθρώπινα και με εφαρμοσμένες πολιτικές».