Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ - ΒΙΝΤΕΟ




Στους δρόμους της πόλης και μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές της Μονής Εσφιγμένου και μέλη των συλλόγων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» «Ιερός Λόχος», «Φίλοι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου», ενάντια στην καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τον ηγούμενο της Μονής. Στις 27 Ιανουαρίου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον ηγούμενο Μεθόδιο και έναν μοναχό της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ έξω από το αντιπροσωπείο (κονάκι) του μοναστηριού, στις Καρυές Αγίου Όρους.





ethnika themata ellada

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για ενημέρωση»




Νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμα στο προκαταρκτικό στάδιο ενός δημοψηφίσματος. 

Το δημοψήφισμα προετοιμάζεται για αργότερα. Τώρα πρέπει να κορυφωθεί το δράμα προκειμένου να δικαιολογηθεί η «κάθαρση» ενός δημοψηφίσματος .
Μετά το διάγγελμα αναμένουμε με 100% σιγουριά μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη επανάληψη του 2015 ως φάρσα:
1. Αίτημα για έκτακτη σύνοδο κορυφής (φυσικά για να απορριφθεί).
2. Έκτακτη περιοδεία σε Βερολίνο, Ρώμη, Παρίσι, Βρυξέλλες.
3. Αγκαλιές, φιλιά και “συγκρατημένη αισιοδοξία” με Γιούνκερ (η Κομισιόν μαζί μας).
4. Επίσκεψη στη Μόσχα (αν πιάσουν τα παρακάλια στο Κρεμλίνο για νέες κοινές εμφανίσεις με τον ρώσο Πρόεδρο).
5. Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για ενημέρωση».
6. Τηλεφώνημα σε Λαγκάρντ, Μέρκελ, Τραμπ.
7. Εκτακτη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
8. Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή όπου θα ζητηθεί να υποστηρίξουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί την «εθνική γραμμή».
Δύο τα super hits στη συζήτηση: «Όποιος θέλει τα μέτρα που μας προτείνουν να το δηλώσει» και «Να πάμε όλοι μαζί να διαπραγματευτούμε». Αυτά θα γίνουν. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Και τελικά, αν η Μέρκελ αποφασίσει ότι τη συμφέρει να μην κουκουλώσει για άλλη μια φορά το άλυτο ελληνικό πρόβλημα για άλλο ένα εξάμηνο, τότε το κυβερνητικό σαμποτάζ στη Δημοκρατία μέσα από το σαμποτάζ στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας θα ξεσπάσει σε δημοψήφισμα. «Για να αποφασίσει ο λαός». Δραχμή ή υποταγή; Θα εκβιαστεί ο κόσμος να «ψηφίσει εθνικά».
Όμως το πραγματικό δίλημμα θα είναι: Δραχμή που θα οδηγήσει πρώτα σε συντριβή της αντιπολίτευσης, μετά σε εδραίωση της τωρινής κυβέρνησης ως αήττητο καθεστώς και μετά σε συμφωνία στήριξης του εθνικού νομίσματος και των εισαγωγών αγαθών πρώτης ανάγκης και πρώτων υλών με το Paris Club που θα περιλαμβάνει ακραία μέτρα ελέγχου του πληθωρισμού και των υποτιμήσεων – ή ευρώ και λελογισμένες νέες μειώσεις στις συντάξεις για να μειωθούν φόροι και εισφορές, να δημιουργηθούν ξανά δουλειές και να αυξηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα σε συνθήκες Δημοκρατίας;
Αυτό θα είναι το πραγματικό δίλημμα που θα χαθεί μέσα στον τηλεοπτικό ορυμαγδό και στην άγνοια.
Θα κάνει δημοψήφισμα είτε για να το κερδίσει, είτε, αν δεν έχει «πιάσει» η προπαγάνδα (γιατί το κόλπο είναι πολύ χοντρό για να πιάσει τόσο εύκολα), για μια παραίτηση της κυβέρνησης χωρίς να έχει προηγηθεί συντριβή σε εθνικές εκλογές.







taxalia.gr

Liberation: Το σισύφειο χρέος της Ελλάδας...


Liberation: Το σισύφειο χρέος της Ελλάδας - MediaΗ συνεδρίαση του eurogroup εκτός από τους την ελληνική πλευρά απασχολεί τα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα οποία για...
ακόμα μια φορά βάζουν στο επίκεντρο των αναλύσεών τους, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, τα λάθη, τις παραλήψεις και κυρίως σχολιάζουν την στάση των εταίρων της Ελλάδα στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους

Ένα από αυτά τα κείμενα δημοσιεύεται στη Liberation η οποία με έναν εμβληματικό τίτλο εξηγεί μέσα από πέντε λέξεις την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την οικονομία της Ελλάδας. «Ελλάδα, το σισύφειο χρέος της» γράφει ο τίτλος και  ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες παρουσιάζει ορισμένα από τα όσα πρόκειται να ζητήματα που πρόκειται να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι υπουργοί του Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσουν τη Δευτέρα την συνέχιση στης ενίσχυσης [στην Ελλάδα]. Αλλά οι απαιτήσεις τους για πολλοστή φορά αναβιώνουν την ένταση με την Αθήνα, ενώ το σενάριο αποπληρωμής του χρέους αποδεικνύεται μη ρεαλιστικό.

Τα ερωτηματα παραμένουν

Η Ελλάδα, είναι τα «φώτα της αγάπης» της ζώνης του ευρώ: έχουμε χάσει τον λογαριασμό με όλα όσα έχουν συμβεί, υπάρχουν πάρα πολλοί χαρακτήρες [στη διαπραγμάτευση] προδοσίες και πάθη που συνεχώς επαναλαμβάνονται, αλλά καταφέρνουν να κρατήσουν τον ελληνικό λαό, την Ένωση και τις αγορές. Από το 2010 υπάρχουν τα ίδια:  Θα χρεοκοπήσει η  χώρα;  Θα γίνει ένα Grexit στο τέλος της άνοιξης;  Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος; Είναι η λιτότητα το μόνο μέλλον των Ελλήνων;  Μετά από επτά χρόνια, η ευρωζώνη είναι βυθισμένη σ’ αυτή την κρίση, η οποία δεν έχει τέλος, και το πολιτικός κόστος για την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα είναι όλο και πιο μεγάλο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό του ο ανταποκριτής της Liberation.

«Τη Δευτέρα, το eurogroup συνεδριάζει για να αποφασίσει αν η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πριν από την εκταμίευση μιας νέας δόσης δανείου ύψους 86 δισ  που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015.  Οι πιστωτές πιέζουν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (η τέταρτη μεταρρύθμιση από το 2010), με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προς το παρόν, να αρνείται. Από εκεί ξεκινούν οι νέες εντάσεις και ο κίνδυνος ενός «Grexit’», εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 Ενώ η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία έχουν πραγματοποιήσει τα σχέδια βοήθειας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η Ελλάδα, που βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα της. Και οι εταίροι της, διαβεβαιώνουν πως η χώρα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μετά τον Ιούλιο του 2018.

Αλλά ακόμα κι αν [η Ελλάδα] καταφέρει να χρηματοδοτηθεί κανονικά, δεν θα έχει ξεμπλέξει από το ζήτημα του δημόσιου χρέους: το 180% του ΑΕΠ, τα τρία τέταρτα του οποίου είναι στην Ευρωζώνη (μέσω διμερών δανείων των κρατών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και το ΔΝΤ.  Το ποσό δανεισμού από τους Ευρωπαίους φτάνει τα 320 δισεκατομμύρια.

Και παρά το γεγονός πως οι πληρωμές τόκων δεν θα ξεκινήσουν πριν από το 2023 – με τα δάνεια από την Ευρωζώνη να έχουν διάρκεια 30 ετών μέχρι το 2023 και τα δάνεια από την ευρωζώνη έχουν διάρκεια των τριάντα ετών ( μέχρι το 2042-2048),  ανάγκασε την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να υποστηρίξει» αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει με αναφορά στις αγορές:

«Η ζώνη του ευρώ άργησε να καταλάβει πως τα «κοκτέιλ» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας - και οι περικοπές - που απαιτούνται για να «ταιριάξει» ο τρόπος ζωής της χώρας με του πόρους που έχει - δεν λειτουργούν στην Ελλάδα.

Σε μεγάλο βαθμό επειδή η Ευρωζώνη υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και το βάθος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονταν για την επιτυχία του: Ένα «παχύσαρκο» και αποτυχημένο κράτος, ενδημική διαφθορά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και οικονομικές δομές αντάξιες μιας χώρας που προέρχεται από τον κομμουνισμό.

Έτσι, η απαιτούμενες βαθμιούμενες σκληρές μεταρρυθμίσεις  δεν εφαρμόζονται σωστά, έχουμε βάναυσες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό και υποεκτίμηση των αποτελεσμάτων της ύφεσης, η οποία οδήγησε την Ελλάδα να χάσει το 27% του ΑΕΠ της από το 2010.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν 

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι σε ετοιμότητα και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά το 2017 και το 2018. […] Ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου είπε πως «ο ελληνικός λαός θα δει φως στο τέλος του τούνελ».

Αλλά πώς; Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας εξαρτάται μόνο από αυτόν, ο οποίος  θα φέρει μείωση του χρέους, η οποία θα προκαλέσει μια  «ενάρετο [οικονομικό] κύκλο», εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ζει λιτά.

 Μια άλλη λύση θα ήταν να αναδιαρθρώσει το χρέος, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (εξαιρουμένων των αποπληρωμών του χρέους) που απαιτούνται από την Ελλάδα»  καταλήγει στο κείμενό του σχολιάζοντας πως η αναδιάρθρωση είναι ένα ρίσκο που θα έπρεπε να πάρει η Ευρωζώνη, ακόμα κι αν άλλες χώρες ζητήσουν να ισχύσει το ίδιο και στην περίπτωσή τους...





nonews news

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου χθες...


Αποτέλεσμα εικόνας για Τσίπρα-ΚαμμένουΝα χαμηλώσει τους τόνους μετά την υψηλή ένταση που προκλήθηκε από τη νέα παρέμβαση του Νίκου Φίλη για...
αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να λαμβάνει τη θέση των ΑΝΕΛ και τη σκληρή απάντηση του Δημήτρη Καμμένου μέσω του realfm επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάνο Καμμένο και, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσαν την κοινή τους πορεία, αλλά εξέφρασαν και τη βούληση να χαμηλώσουν το θέμα. 

Άλλωστε, οι δυο τους έχουν χαράξει στρατηγική τετραετίας και επιθυμούν την εκτόνωση της όποιας έντασης δημιουργείται κάθε φορά με αμοιβαίες εξηγήσεις και υποχωρήσεις.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τονίζει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ανώτερη κυβερνητική πηγή στο Real.gr.

Ωστόσο, η συζήτηση για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αναμένεται να κλιμακωθεί έπειτα από το κλείσιμο της αξιολόγησης, έχει ήδη ανάψει. 

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλιστα, με τη συνέντευξή του χθες στη Realnews έθεσε ουσιαστικά τους όρους για να προχωρήσει στο μέλλον μια τέτοια εξέλιξη. 

Μεταξύ αυτών, η αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ για όσα εφήρμοσε την περίοδο 2010-2014 και δεύτερον, η σύγκρουσή του με τα θεσμικά και παραθεσμικά, όπως αναφέρει, δίκτυα πολιτικής και κυρίως οικονομικής εξουσίας και τους εκπροσώπους τους εντός του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, επικρατεί δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Νίκο Φίλη που επανέφερε το θέμα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς κρίνεται τόσο η ολοκλήρωση της αξιόλογησης όσο και η υπερψήφισή της, χωρίς απώλειες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία...




nonews news

Γκάλμπρεϊθ: Καταστροφική αποτυχία το πρόγραμμα του ΔΝΤ...


Γκάλμπρεϊθ: Καταστροφική αποτυχία το πρόγραμμα του ΔΝΤ - MediaΓια «θεμελιώδες χάσμα» μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων πιστωτών έκανε λόγο ο καθηγητής Οικονομικών στο...
Πανεπιστήμιο του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, μιλώντας σήμερα στο CNBC για το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Υπάρχει ένα θεμελιώδες χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ, το οποίο σωστά σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, και των Ευρωπαίων πιστωτών, που δεν επιθυμούν να επαναδιαπραγματευτούν το χρέος», δήλωσε ο καθηγητής στο διεθνές δίκτυο.

«Το ΔΝΤ θα ήθελε οι Ευρωπαίοι να καλύψουν τη δική τους την πλευρά για να μπορέσει να αποχωρήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι χρειάζονται το ΔΝΤ για να επιβάλλει το οικονομικό πρόγραμμα στους Έλληνες. Επιπλέον, το ΔΝΤ δεν προτίθεται με τίποτα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, πως το πρόγραμμά του είναι καταστροφική αποτυχία. Αντίθετα, εξακολουθεί να λέει ότι το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν έχει εφαρμοστεί με αρκετό ζήλο», ανέφερε...





nonews news

Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για 4ο μνημόνιο...


Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για 4ο μνημόνιοΟι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μειώνουν και τις προσδοκίες για...
έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές. Αντιθέτως, αυξάνουν τις πιθανότητες για υποβολή της χώρας ένα τέταρτο μνημόνιο, σημειώνει ρεπορτάζ του Bloomberg λίγο πριν το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αυτό γιατί η ΕΚΤ αρνείται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα πριν την ανακοίνωση πιο ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ βιάζονται να κλείσει η αξιολόγηση πριν την έναρξη των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος των λαϊκιστών θα κάνει πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

«Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα νέο, τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει ο Nick Kounis, αναλυτής της ABN Amro.

Το περισσότερο που αναμένεται από το σημερινό Eurogroup είναι μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ακόμα κι αν επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία και το ΔΝΤ ξαναγυρίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα.

Η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει αυτά που ζητούν οι δανειστές ώστε να αποφύγει στάση πληρωμών τον Ιούλιο που λήγουν ομόλογα 6 δισ. ευρώ, απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη φέτος. Παράλληλα, η υπερφορολόγηση των εταιρειών και της μεσαίας τάξης έρχεται να προστεθεί στα δεινά της οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η απόδοση στα 2ετή ομόλογα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 9,95% την Παρασκευή, ενώ στο 10ετές άγγιξε το 7,85%...




nonews news

Πολιτική συμφωνία επιδιώκει η Αθήνα στο σημερινό Eurogroup...


Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους...
τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement. Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Αναγνωρίζουν τη θετική πορεία της Ελλάδας

Την έως τώρα θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζουν οι κοινοτικοί παράγοντες στο σύνολό τους σχεδόν. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι «η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι πως θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος». Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε πως συμφωνεί με την πρόσφατη διαπίστωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων από ό,τι η Ελλάδα. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό το πιστοποιούν άλλωστε ο ΟΟΣΑ, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Μάλιστα, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος πως το «ελληνικό ζήτημα» δεν θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της δεύτερης θητείας του, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθειά μας για άλλα πέντε χρόνια. (…) Εκτιμώ ότι εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην αρχή του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα. Τους επόμενους 18 μήνες πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου, κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν γίνει αυτό, τότε είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει και πάλι χρήματα από τις αγορές, να αναχρηματοδοτηθεί και δεν θα χρειάζεται πλέον τη δανειακή βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, έχει επισημάνει ότι το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, με τις οποίες κλείνουν κάθε συζήτηση για Grexit. Με πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου καγκελάριου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε, «δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)».

 Στόχος να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Το ζητούμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους είναι να πεισθεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Να δεχθεί τις χειμερινές προσβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεραπόδοση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και να σταματήσει να απαιτεί πρόσθετα σκληρά μέτρα. Παράλληλα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε, όμως, αποφασιστικότητα (σ.σ. εκ μέρους του ΔΝΤ). 'Αρα, εάν το ΔΝΤ θέλει να ενταχθεί, θα πρέπει αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, συμφωνώντας, ταυτόχρονα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ομοίως, ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας (σ.σ. κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία) χρειάζονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ, και θα πρέπει να καταλήξουν σε έντιμο συμβιβασμό για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Η έκθεση-κόλαφος για το ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ειδήσεις», ο Τομσεν έχει κάνει χονδροειδή λάθη, τον υπολογισμό του ελλείμματος, του πληθωρισμού, του ρυθμού ανάπτυξης, της είσπραξης εσόδων, της οροφής των δαπανών του δημοσίου, αλλά και σε θέματα όπως η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων, το είδος και η απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων, η εξοικονόμηση από τους ασφαλιστικούς νόμους κ.α. Σύμφωνα με την εσωτερική ενημέρωση που έχουν τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης -και δη της προεδρίας του ECOFIN, ο υπολογισμοί του ΔΝΤ στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι απαισιόδοξοι πέραν του λογικού, όπως εσχάτως έχουν δηλώσει Ρέγκλιγκ, Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και άλλοι κοινοτικοί αξιωματούχoι (διαβάστε αναλυτικά).

«Συμφωνία χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας»

Η κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, έχει πάντα ως στόχο μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας. Ενώ, ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας, ενώ στη συμφωνία θα υπάρχουν και «θετικά πράγματα». Επισημαίνοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να μετατρέψουμε έναν φαύλο κύκλο σε ενάρετο και μια αποφασιστική συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, θα ανοίξει σίγουρα το δρόμο για μια τέτοια στροφή».

Ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης το συντομότερο, χωρίς επιπλέον λιτότητα, επαναλαμβάνει ο Δημ. Τζανακόπουλος στη Real News

Από την πλευρά των θεσμών, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να γίνουν ακόμη μεταρρυθμίσεις, αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στην αγορά εργασίας και σε ορισμένα ελάχιστα θέματα στον προϋπολογισμό. Ο ίδιος πιστεύει, επίσης, πως το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό πρόκειται για ζητήματα που είναι στην παρούσα φάση υπό συζήτηση.

Με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό θα σημαίνει, όπως έχει επισημάνει και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σταδιακή απόσυρση των κεφαλαιουχικών ελέγχων, τη δυνατότητα, έστω και δοκιμαστικά, εξόδου στις αγορές και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική στις 9 Μαρτίου. Εάν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 27 Απριλίου. Κοινοτικοί αξιωματούχοι «δείχνουν» προς αυτήν την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη δύο ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία το 2016 από τη Eurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από το ΔΝΤ.

Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β' αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Σημειώνεται ότι, μια πολιτική συμφωνία ή «προ-συμφωνία» έχει υπάρξει και παλαιότερα. Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου 2016 είχε δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και είχε εξουσιοδοτήσει το Euro Working Group της 24ης Οκτωβρίου να εκταμιεύσει τη υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ...








nonews news

Δημόσιο - Συντάξεις: Αυτά είναι τα νέα ποσά



Πολύ μικρότερες συντάξεις θα πάρουν όσοι αποχωρούν από το Δημόσιο με 35 έτη μετά τις 13/5/2016...
Για τον υπολογισμό της σύνταξης πρώτα βγαίνει η σύνταξη με τον παλιό τρόπο, ύστερα αφαιρούνται οι μειώσεις λόγω μνημονίου (πλην εισφοράς αλληλεγγύης και εισφοράς ασθένειας) και ακολουθεί ο υπολογισμός της νέας σύνταξης με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου. 
Στα 35 έτη το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 33,81% των συντάξιμων αποδοχών και στο ποσό αυτό προστίθεται η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Τα ποσά με 35 έτη υπηρεσίας ανάλογα με το έτος συνταξιοδότησης, την κατηγορία:

ΚατηγορίαΠΕΤΕΔΕΥΕ
Παλιός υπολογισμός1.2671.2311.1331.000
Νέος υπολογισμός904880824761
Αποχώρηση 20171.025997927841
Αποχώρηση 2018995968901821
Αποχώρηση 2019904880824761

















tromaktiko.gr





Για «συμφέροντα διαπλοκής που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας»...
μίλησε στον Αlpha 989 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την επίθεση αγνώστων στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου.
«Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον τόπο και υπάρχουν και κοινά συμφέροντα διαπλοκής. Κάποιοι θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Δεν μιλάω τυχαία. Μιλάω πιο συγκεκριμένα όταν έχω στοιχεία αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να αφεθούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους γιατί αποσταθεροποιούν όχι την κυβέρνηση αλλά τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τόσκας.

«Κανένας δεν λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διάφορες επιθέσεις που γίνονται κατά καιρούς. Έχουν γίνει πιθανότατα και λάθη από πλευράς αστυνομικής φύλαξης», παραδέχθηκε ο κος Τόσκας ενώ επεσήμανε ότι «είναι γνωστό πότε πυροδοτήθηκε αυτό το φαινόμενο και τί έγινε από το 2008 και την περίοδο της κρίσης. Προφανώς είναι ακραία και περιθωριακά στοιχεία. Κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα γίνει η επανάσταση. Δεν αλλάζουν έτσι οι κοινωνίες».

Όπως είπε «παραλάβαμε έναν τομέα που είχε «μηδέν» πληροφορίες και τους συνέφερε (μπαχαλακηδες) ένα περιβάλλον συγκρουσιακό όπου οι ομάδες ΔΕΛΤΑ φόραγαν κουκούλες λες και δεν ήταν νόμιμα οργανωμένο σύνολο του κράτους. Τώρα έχει μπει μια τάξη και η αστυνομία δουλεύει πολύ πιο οργανωμένα και έχει μειωθεί η εγκληματικότητα».

Για τις δυτικές συνοικίες συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια των αστυνομικών. Με κίνδυνο της ζωής τους έκαναν έλεγχο (για ναρκωτικά) αλλά η κατάσταση στη Δυτική Αττική θέλει ειδικότερη πολιτική, δεν λύνεται μόνο με την αστυνομία, χρειάζεται κι άλλος έλεγχος στις υποβαθμισμένες αυτές περιοχές που είχαν εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια». Τόνισε ότι «κάθε μέρα εξαρθρώνονται σπείρες. Η μείωση των ληστειών δεν προήλθε από μόνη της.
Εμείς αναδείξαμε το πρόβλημα στη Δυτική Αττική και η ΝΔ τώρα ξύπνησε».

Για τις καταστροφές στα ακυρωτικά μηχανήματα ο κος Τόσκας είπε πως «είναι 6000 τα μηχανήματα και έχουν καταστραφεί γύρω στα 80. Το κόστος τους είναι στα 1000 ευρώ αλλά κοιτάζουμε να βρούμε ποιοι κάνουν τις καταστροφές».

Εκτίμησε ότι «κάποιους βόλευε και βολεύει αυτή η κατάσταση όχι μόνο για τηλεθέαση αλλά και για αποσταθεροποίηση. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες από πλευράς της αστυνομίας, είδαμε και χτες ότι έγιναν 30 προσαγωγές. Οι περισσότεροι προέρχονται όχι από εργατικές περιοχές. Θα πρέπει τα ακραία στοιχεία που είπα, να καταδικαστούν πολιτικά αλλά να μην δοθεί σημασία στη δράση τους γιατί αυτή είναι η επιδίωξή τους».

Τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της χώρας θα πρέπει να είναι σκοπός όλων των κυβερνόντων για να προχωρήσουμε χωρίς μνημόνια σε καλύτερες συνθήκες».

Σε ερώτηση για την σελίδα «σκυλιά του πολέμου» και για την πληροφορία ότι εμπλεκόταν αστυνομικός ο κος Τόσκας απάντησε ότι «έχει πάει στον εισαγγελέα αυτό το θέμα και ερευνάται. Υπάρχουν ακραίοι τύποι αλλά το σύνολο των αστυνομικών είναι πειθαρχημένοι και κάνουν εξαιρετική δουλειά».





tromaktiko.gr

Προσωρινό Grexit προτείνει στέλεχος του κυβερνητικού CDU/CSU στη γερμανική Βουλή


Ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) στη γερμανική Βουλή...
θεωρεί την «έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για ένα χρονικό διάστημα» ως ενδεδειγμένη.

«Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα η χώρα να προωθήσει την εξυγίανση της οικονομίας της», είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η Ελλάδα έχοντας τη δική της νομισματική πολιτική θα έχει την δυνατότητα να ανακάμψει. «Μετά μπορεί να συζητηθεί σε μια διάσκεψη δανειστών το ποσοστό αποπληρωμής των δανείων».

Ο Κλάους-Πέτερ Βιλς απορρίπτει το «κούρεμα» το ελληνικού χρέους διότι με τα μέτρα σωτηρίας έχουν εν τω μεταξύ συσσωρευτεί τεράστια νέα χρέη: «Το να τρέχεις πίσω από αυτήν την κατάσταση θα σήμαινε να πετάς φρέσκο χρήμα πάνω στα χαμένα λεφτά» είπε στο DLF.






TROMAKTIKO.GR