Ιούλιος 2013. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντάται με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Πέρα την όποια πολιτική σημασία και σκοπιμότητα που είχε η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα στα πλαίσια του παιχνιδιού των εντυπώσεων στο γερμανικό προεκλογικό αγώνα, έκρυβε και κάτι άλλο. Τις βάσεις για τη δημιουργία του ταμείου στο Λουξεμβούργο που πρότεινε χθες στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση, ο Σόιμπλε.
Ένας εκ των βασικών λόγων λοιπόν που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήρθε στην Ελλάδα ήταν η υπογραφή ενός «Memorandum of understanding» ανάμεσα στην Γερμανική και Ελληνική κυβέρνηση, με βάση το οποίο δημιουργήθηκε ένα Ελληνικό αναπτυξιακό Ταμείο (Greek development fund) το οποίο ονομάστηκε Institution for Growth (IfG) ενώ το πρώτο υπό-ταμείο του, "IfG - Greek SME Finance S.A.", δηλαδή Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Στη συνάντηση στην οποία παρευρέθησαν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κωστής Χατζηδάκης ο Βόλφανγκ Σόιμπλε και ο Ulrich Schröder, CEO της KfW (γερμανικής κρατικής τράπεζας ανάπτυξης) υπογράφτηκε το εν λόγω “Memorandum”.
Το IfG, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που είχε δημοσιεύσει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, έχει ως κύριο σκοπό του να «παρέχει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καλύτερη πρόσβαση σε μια προσιτή χρηματοδότηση».
«Η KfW θα συνεισφέρει οικονομικά στο Ταμείο και θα προσφέρει τεχνική βοήθεια», σημειώνεται ακόμα.
Ουσιαστικά, το “Ταμείο Σόιμπλε”, χρηματοδοτείται από την KfW, τη γερμανική κρατική τράπεζα επενδύσεων στην οποία πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Σόιμπλε και η οποία υπέγραψε το ελληνικό μνημόνιο για λογαριασμό της Γερμανίας.
Η KfW ιδρύθηκε το 1948, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα πλαίσια του σχεδίου Μάρσαλ. Αντιπρόεδρος της KfW είναι ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κρίσης, η οποία έχει συχνά οδυνηρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό…Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα που κινείται μπρος τα εμπρός κατά μήκος αυτής της δύσκολης πορείας. Ένα παράδειγμα αυτής της στήριξης, είναι η βοήθεια της Γερμανίας για τη δημιουργία του “Φορέα Ανάπτυξης”, ο οποίος θα παρέχει οικονομική υποστήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη να παρέχει στο IfG τεχνικές συμβουλές μέσω της KfW αλλά και να συμμετέχει οικονομικά», δήλωνε το καλοκαίρι του 2013 ο Σόιμπλε.
Δυο χρόνια μετά, όπως αποκαλύφτηκε ξεκάθαρα από τη χθεσινή στάση του Σόιμπλε -η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως πραξικόπημα (βλ. το hastag #ThisIsACoup που έγινε παγκόσμιο Trend στο Twitter μέσα σε λίγη ώρα), ο Γερμανός είχε ξεκάθαρο σχέδιο να πετάξει εκτός ευρωζώνης την Ελλάδα με στόχο (όπως αποκάλυψε ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε κείμενό του) να «πειθαρχήσει» όποια κράτη-μέλη του Κοινού Ευρωπαϊκού Νομίσματος «αντιστέκονταν στο πολύ συγκεκριμένο σχέδιό του για την αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης».
Από πλευράς ελληνικής μεριάς τότε, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει τα εξής: «Για την Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση, η κύρια πρόκληση τώρα είναι να συνδυάσει τη δημοσιονομική εξυγίανση με την οικονομική ανάπτυξη. Όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε πρέπει να στοχεύουν σ’ αυτούς τους δύο στόχους. Αν δεν καταφέρουμε να τους επιτύχουμε, κινδυνεύουμε να σπρώξουμε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο, το οποίο με τη σειρά του θα έθετε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουμε ήδη κάνει».
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαδηλώσεις στην Αθήνα για την επίσκεψη Σόιμπλε -
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Δεκέμβριος 2014
Ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας (βουλευτής ΝΔ), ανακοίνωνε παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, την έναρξη λειτουργίας του Institute for Growth (IfG) και του πρώτου υπό-ταμείου του του "IfG - Greek SME Finance S.A.", γνωστού και ως Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
«Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η έγκριση των πρώτων δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες έχουν συμβληθεί με το "IfG - Greek SME Finance S.A.". Με τις εγκρίσεις αυτές ενεργοποιείται το πρώτο υπό-ταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω του οποίου προβλέπεται η ευέλικτη χορήγηση δανείων με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους», διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο σχετικό δελτίο Τύπου του ελληνικού Υπουργείου.
«Οι χορηγήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των συμφωνιών χρηματοδότησης που υπεγράφησαν προ ολίγων ημερών μεταξύ του "IfG - GreekSMEFinanceS.A." (Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο), του ΕΤΕΑΝ, της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) και των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς με τις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι όροι χορήγησης των δανείων από το IFG για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το συνολικό ποσό των 200 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο (μέσω της ΕΤΕΑΝ ΑΕ) και 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Με τα κεφάλαια αυτά σε βάθος χρόνου αναμένεται να χορηγηθούν δάνεια συνολικού ύψους 500-700 εκατ. ευρώ».
Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας δήλωνε τότε «Το IfG αποτελεί καρπό της κοινής προσπάθειας και της στενής συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να διοχετευθούν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία κι έτσι να αυξηθεί η ρευστότητα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας».
Στην εκδήλωση, εκτός των άλλων, έδωσαν το «παρών» οι Υπουργοί, Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης και ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
«Η εγγυημένη συμμετοχή της Γερμανίας μέσω της KfW είναι η απόδειξη ότι θέλουμε να συμμετέχουμε, ώστε η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα να στηριχθούν στην πράξη», δήλωνε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Πέτερ Σόοφ.
ΠΗΓΗ:"koutipandoras.gr"
phgh:http:online-pressblog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου