- Πώς θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή και ποια λύση προκρίνουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού σε περίπτωση ρήξης με την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Τα μάτια όλων αυτή την ώρα στην κυβέρνηση -και όχι μόνο,είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί, στην οποία ο Ντόναλτ Τουσκ προσέδωσε δραματικό χαρακτήρα, λέγοντας ότι θα..ολοκληρωθεί όταν υπάρξει λύση για την Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το χθεσινό αδιέξοδο στις Βρυξέλλες σημείωσαν πως είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία.
Οι ίδιες πηγές μάλιστα επεσήμαναν τη θετική εισήγηση των θεσμών αλλά και τις παρατηρήσεις που «ενσωματώθηκαν» στο τελικό κείμενο καταλήγοντας ότι «συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα».
Το τελευταίο είναι και το κλειδί για τη συμφωνία, αφού η Αθήνα δέχθηκε να περάσει από τη Bουλή το επόμενο τριήμερο τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και την περαιτέρω ρύθμιση των αγορών προς την κατεύθυνση της άρσης των πάσης φύσεως περιορισμών.
Αν και εφόσον στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι 19 ηγέτες καταλήξουν σε μια συμφωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από αύριο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα προβλήματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και στην αντικατάσταση των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, που επέλεξαν το «παρών» στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει με τις Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα που επέλεξαν το «Όχι». Ωστόσο εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κληθούν να παραιτηθούν και να παραδώσουν την έδρα τους. Προβληματισμός υπάρχει τόσο για την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και για τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη. Και οι δύο δείχνουν με τη στάση τους ότι ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές.
Προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμου και για τη στάση των 15 βουλευτών που ναι μεν στήριξαν στη χθεσινή ψηφοφορία τον Πρωθυπουργό αλλά δήλωσαν ευθέως ότι αυτό δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως «Ναι» στα ν/σ που θα έρθουν στη Βουλή.
Σε περίπτωση που όλοι οι παραπάνω δεν στηρίξουν τη συμφωνία και τους εφαρμοστικούς της νόμους στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να στηριχθεί στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να «κλειδώσει» τη συμφωνία με τους δανειστές και να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και αμέσως μετά να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα αύριο να συνεδριάσει εκ νέου στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με αποκλειστικό αντικείμενο το πώς θα περάσει από τη Βουλή η συμφωνία με εταίρους και δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση το σενάριο μιας οικουμενικής κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) δεν είναι αυτό που προκρίνεται αυτή τη στιγμή. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι το σενάριο μιας προσωρινής κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο είναι το καλύτερο αυτή τη στγμή.
Εκεί λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία κατά άλλους «να οριοθετηθεί» κατά άλλους «να λύσει τους λογαριασμούς του», τόσο με τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με όσους επένδυσαν και επενδύουν στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».
*...κοντός ψαλμός αλληλούια
phgh:http://greece-salonika.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου