«Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς» στις επικουρικές συντάξεις 1,2 εκατ. συνταξιούχων μετά την άρνηση των θεσμών να δεχτούν αύξηση, έστω και μικρή, των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ενιαίου επικουρικού ταμείου.
Οι δανειστές, ορθώνοντας αρραγές μέτωπο, τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ είπαν το οριστικό όχι στην ελληνική αντιπρόταση κατά τη συνάντηση που είχαν χθες με τους κ. Τσακαλώτο και Κατρούγκαλο.
Αυτό σημαίνει ότι το δημοσιονομικό κενό των 700-800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων.
Μετά από αυτή την αρνητική και για πολλούς αναμενόμενη εξέλιξη, καταρρίπτεται και το πλέγμα προστασίας για τους συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 1400 ευρώ ( άθροισμα κύριας και επικουρικής) το οποίο όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εργασίας θα λειτουργούσε ως «κόφτης» ώστε να μη θιγούν οι επικουρικές όσων εισπράττουν αθροιστικά κάτω από αυτό το ύψος.
Όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης, για να βγουν οι αριθμοί, η σφαγή των επικουρικών μεσοσταθμικά θα αγγίξει το 21% .
Αν συμφωνηθεί η μείωση να είναι κλιμακωτή τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40%.
Αν μείνουν στο «απυρόβλητο » οι κατώτατες επικουρικές ( ΙΚΑ) ύψους 120 ευρώ, τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο.
Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.
Η ελληνική πλευρά που διατυμπάνιζε ότι δε θα υποχωρήσει σε μειώσεις κάτω από το πλαφόν των 1400 ευρώ, αναγκάζεται να κάνει πίσω για να κλείσει η συμφωνία, μετά και τις κατηγορηματικές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις.
Στη χθεσινή συνάντηση καταγράφηκαν και οι αποκλίσεις που υπάρχουν στα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.
-Η εθνική σύνταξη διατηρείται τελικά στο ύψος των 384 ευρώ αλλά μόνο για όσους έχουν 20 έτη. Από εκεί και κάτω μειώνεται κατά 2% για κάθε χρόνο. Δηλαδή όποιος έχει 15 έτη θα λάβει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ, με 16 έτη το ποσό θα είναι 353 ευρώ, με 17 χρόνια στα 361 ευρώ, με 18 χρόνια στα 368 ευρώ ενώ ένας ασφαλισμένος με 19 έτη ασφάλισης θα λαμβάνει Εθνική Σύνταξη 376 ευρώ.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης έχει συμφωνηθεί να ξεκινούν από το 0,77% για την πρώτη 15ετία και να καταλήγουν στο 2% για 40 χρόνια ασφάλισης.
Αποκλείσεις υπάρχουν ακόμα στις ενδιάμεσες κλίμακες των 15-39 ετών ασφάλισης. Οι δανειστές πιέζουν για μείωση των συντελεστών, ώστε να «θυσιαστούν» οι συντάξεις όσων φεύγουν με λίγα χρόνια, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις συντάξεις όσων θα φεύγουν με πολλά χρόνια.
Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τις σημερινές.
Οι χαμένοι σε κάθε ταμείο είναι όσοι έχουν υψηλό μισθό και πολλά χρόνια ασφάλισης που «τιμωρούνται» προς όφελος των μη προνομιούχων με λίγα χρόνια ασφάλισης ( σε ένα μεγάλο βαθμό λόγω ανεργίας) και χαμηλούς μισθούς.
Στο Δημόσιο οι απώλειες θα είναι από 10% ως και 25% και μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης.
Οι ασφαλισμένοι σε ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα εισπράξουν συντάξεις μειωμένες από 10% έως 30% . Δύο κατηγορίες εμφανίζονται ευνοημένες από το νέο τρόπο υπολογισμού. Όσοι έχουν μέσο όρο αμοιβής 1000 ευρώ και 15 χρόνια ασφάλισης καθώς και όσοι έχουν μισθό 500-700 ευρώ και 20 χρόνια ασφάλισης.
– Επιπλέον, ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα επιφέρει μειώσεις έως και 20% ( μεσοσταθμικά 10%) στους νέους συνταξιούχους αλλά και σε όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 και περιμένουν ακόμα να εισπράξουν την παροχή (62.000 εκκρεμείς αιτήσεις)
Το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την προσάρτηση των 37 κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ)και όχι στο νέο Ταμείο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και οι δύο παροχές στο εξής θα διέπονται από το ασφαλιστικό δόγμα « ό, τι έχεις δίνεις».
Ακόμη , η δρομολογημένη μείωση κατά 32% του μερίσματος των δικαιούχων του Μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων, θα επεκταθεί σύμφωνα με πληροφορίες και στα μερίσματα που λαμβάνουν οι ένστολοι.
hellasforce
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου