Είναι οριστική όπως φαίνεται η συμμαχία της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς τα δυο κράτη αναμένεται να συνεργαστούν στον τομέα του φυσικού αερίου.
Όπως ανακοίνωσε μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο CEO της εταιρείας Turcas, Μπατού Ακσόι, θα δημιουργηθεί ένα κονσόρτιουμ 15 εταιρειών για την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας.
Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε ανησυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ρωσία, καθώς αλλάζει ο γεωπολιτικός άξονας με την δημιουργία της νέας συμμαχίας Ισραήλ-Τουρκίας και τίθεται σε κίνδυνο η χώρα μας.
Παράλληλα, ο Μπατού Ακσόι, μέσω των δηλώσεων του άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν "κερδίσει" 15 επιπλέον συμμάχους.
«Κάθε μέλος του κονσόρτιουμ θα πάρει κάποιο αέριο σε αυτό το σχέδιο. Τουλάχιστον 15 εταιρείες έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μέχρι στιγμής και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτό το κονσόρτιουμ που σχεδιάζουμε», είπε ο Μπατού Ακσόι.
«Οι πιθανοί συνεταίροι του κονσόρτιουμ που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας αποτελούνται από εταιρείες οι οποίες είτε αξιοποιούν είτε διανέμουν φυσικό αέριο. Δηλαδή που έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα. Χρειάζεται η ίδρυση ενός κονσόρτιουμ», συνέχισε.
«Σε σχέση με το ισραηλινό αέριο μπορεί να χρειαστούν κάποιες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Ο σχεδιαζόμενος αγωγός μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση μακροχρόνιων περιφερειακών προβλημάτων. Εάν τα μέρη θέλουν και δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία το 2021», συμπλήρωσε ό CEO της Turcas.
Όσον αφορά την Μόσχα, ο Μπατού Ακσόι, είπε: «η Ρωσία είναι μεγάλος και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, πιστεύω. Η Ρωσία δεν έκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, την ουκρανική κρίση και την κρίση με την πτώση του αεροσκάφους. Η Ρωσία δεν έκοψε τη ροή φυσικού αερίου ούτε στην Ευρώπη. Αλλά γιατί η Τουρκία να μην μειώσει το κόστος; Θέλουμε να αυξήσουμε τις πηγές μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εάν η Τουρκία πάρει 8-10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και 5-10 δις από το Ιράκ το ρίσκο θα μειωθεί και θα ανοίξουν ευκαιρίες για νέες αγορές ενέργειας για την Τουρκία».
voice news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου