Iράκ: Διορία 48 ωρών στην Τουρκία να αποσύρει το στρατό της από τη Μοσούλη
Το Ιράκ ζήτησε και επισήμως από την Τουρκία, μέσω του υπουργείου Άμυνας, την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων που έχει παρατάξει στη Μοσούλη, δίχως προηγουμένως να έχει διασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια, δίνοντας διορία 48 ωρών στην Άγκυρα.
Η κυβέρνηση του Ιράκ αντιδρά δυναμικά στην εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και πλέον απειλεί με στρατιωτική επέμβαση, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.
Ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Χάλεντ αλ-Ομπέιντι δηλώνει σε ανακοίνωση ότι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας εξήγησε πως η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει ως στόχο την προστασία των τούρκων στρατιωτικών συμβούλων των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη.
Ο Ομπέιντι διευκρινίζει ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτόν. «Ανεξαρτήτως του μεγέθους της δύναμης που εισήλθε στο Ιράκ, απορρίπτεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος του Ιράκ, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίζοντάς την εχθρική ενέργεια, κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου. Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το Σάββατο (5/12) ότι πρόκειται για αλλαγή φρουράς ρουτίνας και ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μοσούλης, έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Αμυνας.
Μικρός αριθμός Τούρκων εκπαιδευτών βρισκόταν ήδη στο στρατόπεδο πριν από την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης για την εκπαίδευση της δύναμης Χασίντ Βατάνι που αποτελείται από σουνίτες Αραβες, πρώην αστυνομικούς και εθελοντές από τη Μοσούλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.
Παρά, όμως, τις σφοδρές αντιδράσεις της ιρακινής κυβέρνησης και παρότι γίνεται λόγος για «εισβολή», η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει ακόμα 2.000 στρατιώτες στη Μοσούλη, τη στιγμή που στο σημείο βρίσκονται ήδη 600.
katoxika nea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου