Διπλό όχι εισέπραξε χθες η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης: το αναμενόμενο όχι στον προϋπολογισμό και ένα δεύτερο όχι στο διάχυτο εδώ και ημέρες ερώτημα για την προοπτική συναίνεσης ενόψει των δύσκολων νομοσχεδίων και κυρίως για το ασφαλιστικό.
Η αντιπολίτευση μείζων και ελάσσων καταψήφισε συνολικά τον προϋπολογισμό με 145 κατά, αφού άλλωστε η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 ψήφων δεν κινδύνευσε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος και ότι είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής της. Κοινό σημείο στις τοποθετήσεις των κομμάτων ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς επίσης ότι με τον προϋπολογισμό καταρρέει η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας αφού με τις προβλέψεις του επιβαρύνονται οι ασθενέστεροι και επιπροσθέτως ότι επίκειται ο αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.
Όχι όμως εισέπραξε η κυβέρνηση και στο αίτημα για συναίνεση προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που έχει μπροστά της. Τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, συμφωνούν ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα για συναίνεση είναι υποκριτικό, συνιστά επικοινωνιακό πυροτέχνημα και αποσκοπεί στο να τους φέρει σε δύσκολη θέση ή να τους καταστήσει συμμέτοχους στην πολιτική του και συνένοχους στις αντικοινωνικές πολιτικές που έρχονται. Τα τρία κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας με την διχαστική πολιτική του που ακολουθούσε ήδη από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση είναι υπεύθυνος για την έλλειψη των προϋποθέσεων της συναίνεσης, αφού ακόμη και τώρα δεν την εννοεί.
Για το ΚΚΕ βέβαια που δεν πήγε καν στην Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών δεν τίθεται καν ζήτημα, είναι συνολικά απορριπτικό. Ακόμη όμως και ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε επιφανειακή και υποκριτική την συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι στην Ένωση Κεντρώων δεν θα υπάρξουν αποστάτες που θα στηρίξουν την κυβέρνηση και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προβλέποντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει.
Τοποθετήσεις αρχηγών
Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε: «Τον προϋπολογισμό δεν τον συνέταξε η κυβέρνηση αλλά τα στελέχη των δανειστών, δεν συντάχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αλλά στις σουίτες του Χίλτον...Ο προϋπολογισμός βασίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στην μείωση των δαπανών, υπονομεύει την ντόπια παραγωγή και βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των νέων να βρουν δουλειά. Ο πρώτος αριστερός προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέους φόρους 3,2 δις ευρώ, είναι αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά άδικος, αναδεικνύει την πολιτική απάτη που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Όσο για τη συναίνεση ανέφερε: «Πέρυσι ο κ. Τσίπρας αγνοούσε την λέξη συναίνεση και έβαζε πάνω απ όλα την βουλιμία του για εξουσία. Την συναίνεση την θυμήθηκε τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μόνος του».
Η κυρία Φώφη Γεννηματά μίλησε για προϋπολογισμό του αχρείαστου μνημονίου που οδηγεί στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας και βαριά κληρονομιά της ανεπάρκειας και της ανευθυνότητας». Υποστήριξε ακόμη ότι «δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής πολιτικής» και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα ψηφίσει μείωση συντάξεων».
Όσον αφορά την κίνηση του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά να μην στηρίξει τα επιμέρους μέτρα, η πρόεδρος του κόμματος δήλωσε πως «οι εφαρμοστικοί νόμοι, για να έχουν τη στήριξή μας, πρέπει να τύχουν προσεκτικής επεξεργασίας».
Ενώ όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει μείωση των συντάξεων και κοινωνικά άδικα μέτρα κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για αναλγησία, τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης για το προσφυγικό και για τα εθνικά θέματα, διαχωρίζοντας μάλιστα την θέση της από τη ΝΔ που, στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, αρνήθηκε τη συνεννόηση για το προσφυγικό λέγοντας ότι ήταν “ολέθριο λάθος”.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονιακών προϋπολογισμών. Έναν προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα, έναν προϋπολογισμό που συνομολογούν οι πάντες ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού έχει παντού «τρύπες», αλλά αυτό που προέχει είναι να παραμείνει το πελατειακό κράτος αλώβητο, αυτό που και το νέο καθεστώς υπηρετεί με ευλάβεια».
Αφού ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι χωρίς κανέναν ενδοιασμό καταψηφίζει τον προϋπολογισμό για το 2016, αναφέρθηκε στην συναίνεση λέγοντας πως “τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας ψάχνει για συναίνεση, εσείς που είχατε διχάσει την Ελλάδα απερίσκεπτα λέτε τώρα να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα».
Ο Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε “επιφανειακή και υποκριτική, τη συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός”, και σημείωσε ότι «δεν ζητά να αλλάξει ο κ. Τσίπρας, αλλά να μπουν τεχνοκράτες στις θέσεις των υπουργών». Πάντως απέκλεισε τη συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση που δεν θα έχει οικουμενικό χαρακτήρα, ενώ σχολιάζοντας σενάρια που φέρουν βουλευτές του κόμματός του να στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, είπε ότι «ματαιοπονούν όσοι ψάχνουν αποστάτες στην Ένωση Κεντρώων».
Συνολικά αποδομητική της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δήμητρη Κουτσούμπα: «Ο προϋπολογισμός είναι ανοικτή επίσημη ομολογία του ταξικού προσανατολισμού της κυβέρνησης να υπηρετήσει το Κεφάλαιο. Όποιος είχε πιστέψει το παραμύθι περί επαναδιαπραγμάτευσης, θα άξιζε να ρίξει μία ματιά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού...Αποτελεί ανοικτή επίσημη ομολογία για τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης να υπηρετήσει το κεφάλαιο και ταυτόχρονα επίσημη συνόψιση για τα έργα και τα σχέδια της κυβερνώσας Αριστέρας του Κεφαλαίου».
pronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου