Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Αυτές οι ύαινες θέλουν να κατασπαράξουν την Ελλάδα

fund
Μέσα στις χώρες που έζησαν τα αποκαλούμενα distressed ή vulture (όρνεα) funds, που αγόρασαν για ελάχιστα χρήματα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια χρεοκοπημένων τραπεζών, ελπίζοντας για ακόμα περισσότερα κέρδη, είναι και η χώρα μας.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ανάψει «πράσινο φως» στην πώληση στεγαστικών δανείων ή δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τέτοια funds. Παρ'όλα αυτά, το οξύτατο πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων, μαζί με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.4

Τι είναι λοιπόν αυτά τα funds, που εδώ και αρκετό καιρό γυροφέρνουν την χώρα μας; Με πολύ απλά λόγια πρόκειται για κερδοσκοπικά, επιθετικά κεφάλαια, που βάζουν στο μάτι κρατικό χρέος, επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια νοικοκυριών, που βρίσκονται στα όρια χρεοκοπίας.
Τα funds υποτήθεται πως προσφέρουν ρευστότητα σε αφερέγγυες χώρες ή τράπεζες, αγοράζουν σε τιμές 5- 10% της ονομαστικής αξίας, επενδύοντας στην όποια ανάκαμψη για να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές, εφαρμόζοντας επιθετική εισπρακτική πολιτική. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Αργεντινής, που απειλήθηκε με χρεοκοπία από τέτοια funds που προσέφυγαν στα αμερικανικά δικαστήρια.
Η Ευρώπη φυσικά δεν εξαιρείται! Η παρουσία τους στην Ιρλανδία και στην Ισπανία προκάλεσε αρκετές διαδηλώσεις, εξοργισμένους πολίτες που βρέθηκαν να χρωστάνε σε άγνωστους, με την απειλή εξώσεων. Πριν μερικούς μήνες συγκεκριμένα, τα στοιχεία της δράσης αυτών των funds στην Ιρλανδία προκάλεσαν κυβερνητική κρίση. Ενυπόθηκα δάνεια τραπεζών αρχικής αξίας 5,7 δισ ευρώ, αγοράστηκαν από την κρατική bad bank ΝΑΜΑ για μόλις 2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία πουλήθηκαν σε fund για 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό που έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, είναι ότι στα χέρια αυτών των funds, βρίσκονται περίπου 20.000 στεγαστικά δάνεια και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη των σημερινών ιδιοκτητών τους.
Με φόντο δραματικές σκηνές εξώσεων στην Ισπανία, τα στοιχεία από τη δράση αυτών των funds είναι αποκαλυπτικά. Μέσα σε λίγους μήνες, πουλήθηκαν σε τέτοια funds, 4.860 εργατικές κατοικίες από το Δήμο και την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, όπως και άλλες 1.000 εργατικές κατοικίες σε Βαλένθια, Ανδαλουσία, Μούρθια, Κανάρια νησιά. Επιπλέον, ξεπουλήθηκαν ακόμα 13 κρατικά κτίρια από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, καθώς και ξενοδοχεία, ολόκληρα "μπλοκ" γραφείων, εμπορικά κέντρα σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας; Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, όταν τα προβληματικά δάνεια μόλις που έφταναν στο 7% δηλαδή στα περίπου 18 δισ ευρώ, έχουμε δραματική επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τα "κόκκινα" δάνεια να υπολογίζονται πλέον στα τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ! Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η προστασία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αποτελεί μια από τις εστίες αντιπαράθεσης με το Κουαρτέτο. Μέχρι σήμερα υπήρχε η "ομπρέλα" για την κύρια κατοικία που δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ από το νόμο Κατσέλη, ωστόσο όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, ο πήχης θα κατέβει πολύ πιο χαμηλά και εν όψει μείωσης των αντικειμενικών αξιών, εκτιμάται ότι το όριο προστασίας δύσκολα θα ξεπεράσει τις 100- 150 χιλιάδες ευρώ.
Τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για όσους βρίσκονται κοντά στο "κόκκινο", με δεδομένο ότι λίαν συντόμως αίρεται η γενική ασυλία από τους πλειστηριασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον αποκαλούμενο Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, οι δανειολήπτες που θα έχουν αφήσει στις 15 Δεκεμβρίου απλήρωτο δάνειο για πάνω από 30 ημέρες, θα κινδυνεύουν εφεξής να δουν ακόμα και το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί, αν δεν προσέλθουν μέσα σε ένα μήνα να ρυθμίσουν με την τράπεζα τους το χρέος τους!





voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου