ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ… ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ, ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΤΙΠΟΤΑ… ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ…
Λάφυρα εξασφάλισε σε όλα τα επίπεδα η Άγκυρα για να συνεργασθεί στο προσφυγικό ζήτημα με την Ε.Ε., πλην όμως, τώρα ζητά κι άλλα. Ο Ερντογάν, που άλωσε κυριολεκτικά τις Βρυξέλλες, προσημείωσε και υποθήκη για ξεπάγωμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κομισιόν διαβεβαίωσε την Άγκυρα ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της και στο Κυπριακό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα έθεσε τις αξιώσεις της για διατήρηση των εγγυήσεων αλλά και για μόνιμες παρεκκλίσεις, με πρόσχημα την εξασφάλιση της διζωνικότητας του κράτους που θα προκύψει ως αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης λύσης. Στα ανταλλάγματα, πέντε τον αριθμό, είναι πέραν της οικονομικής βοήθειας και η ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.
Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί ότι η δέσμευση της Κομισιόν δεν αποτελεί εγγύηση για ξεπάγωμα κεφαλαίων και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τις Βρυξέλλες εγγυήσεις για άρση του κυπριακού βέτο, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναστείλει την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για το προσφυγικό. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος ανέφερε πως «η ΕΕ ανακάλυψε την Τουρκία ξανά. Έρχονται πότε-πότε και μας απασχολούν και στο τηλέφωνο». Ωστόσο, πρόσθεσε, «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που τη θυμούνται μόνο όταν υπάρχει κρίση. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και έτσι θα μείνει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου